Mașina electrică, soluția pentru un viitor mai bun – Află care sunt avantajele acesteia și de ce este important să o alegi!

Data: 28.07.2020
Autor: Monica Dona

Potrivit specialiștilor, jumătate dintre români și-ar dori ca următoarea mașină să fie electrică, deși mulți dintre ei identifică, cu ușurință, și câteva dezavantaje. Printre cele mai des întâlnite sunt cele legate de investiția mult prea mare sau de stațiile de încărcat. Dacă știi că te regăsești în afirmațiile anterioare, citește până la sfârșit articolul și descoperă, direct de la profesioniști, ce înseamnă cu ADEVĂRAT un astfel de autovehicul. Ține minte, acest tip de autoturism este recomandat atât pentru uz personal, cât și pentru angajații companiilor.

CUPRINS  

1. Avantajele unei mașini electrice

Avantajele mașinii electriceÎntrucât e imposibil să nu știi deja caracteristicile de bază ale mașinilor electrice, în continuare vei descoperi câteva detalii suplimentare. Așadar, în primă fază, află avantajele pe care acest tip de autoturism le garantează oricărui șofer:

 • Încărcarea mașinii electrice – vestea bună este că nu va trebui să ajungi neapărat la o benzinărie, un astfel de autoturism poate fi încărcat și acasă și la serviciu, iar dacă ești plecat în vacanță, chiar și la hotel. Dacă îl folosești zilnic, este recomandat să ai un garaj racordat la energie electrică, deoarece astfel vei putea să o lași peste noapte conectată la priză, iar a doua zi, când te trezești, ea va fi pregătită de drum. Iar partea și mai bună este că încă există stații gratuite, așadar ar putea să nu te coste nimic să îți încarci mașina electrică.
 • Întreținerea mașinii electrice – cu siguranță costurile sunt mult mai mici în comparație cu un autoturism clasic, care funcționează cu benzină sau motorină. În primul rând, taxele pentru poluare nu trebuie plătite, mașinile 100% electrice fiind scutite și de impozit, iar în al doilea rând, datorită numărului redus de piese, vizitele la mecanic sunt mai rare. Consumul unui astfel de vehicul de oraș este între 15 și 18 kWh, iar dacă îl vei încărca la o stație gratuită, nu vei fi nevoit să plătești nimic.
 • Performanțele mașinii electrice – motorul acesteia are un moment de torsiune foarte mare și poate accelera într-un timp extrem de scurt, așadar, dacă îți plac întrecerile, le vei câștiga, cu siguranță, pe toate.
 • Și, nu în ultimul rând, o mașină electrică garantează un aer mult mai curat de care te poți bucura atât tu, cât și cei din jur. Nu uita cât de ridicat a ajuns gradul de poluare în ultimii ani în România și nu numai.

2. Dezavantajele unei mașini electrice 

Ei bine, indiferent despre ce este vorba, nu exista doar avantaje, întotdeauna se pot identifica și câteva dezavantaje. Iată care sunt cele ale mașinii electrice:

 • Costul mașinii electrice – de obicei, o mașină electrică costă destul de mult, iar din această cauză, mulți dintre șoferi sunt nevoiți să mai aștepte. Dacă ai o afacere și îți dorești un astfel de autoturism, poți intra în posesia lui și cu ajutorul unui leasing operațional, în schimbul unei rate lunare fixe. Vestea bună este că odată cu trecerea timpului, vor scădea și investițiile necesare.
 • Autonomia mașinii electrice – din păcate, chiar și modelele de top au o autonomie de aproximativ 450 de kilometri. Această caracteristică reprezintă un dezavantaj în special pentru persoanele care plănuiesc să călătorească pe distanțe lungi.
 • Alimentarea mașinii electrice – durata de alimentare diferă în funcție de mai mulți factori, însă, de obicei, se încadrează între 45 de minute și opt ore. Așadar, fiecare șofer ar trebui să ia în calcul o pauză consistentă atunci când știe că are de parcurs un drum mai lung.

Chiar dacă mașinile electrice nu au doar avantaje, ține minte că specialiștii le recomandă cu fermitate, întrucât acestea pot garanta un viitor cu un aer mai curat și mult mai sigur.

Sursă foto: Shutterstock.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre mașinile electrice

1. Care este autonomia unei mașini electrice?

Potrivit specialiștilor, o mașină dotată cu un motor electric poate parcurge maximum 500 de kilometri, după care, ar trebuie încărcată din nou. Acest proces din urmă poate dura între 45 de minute și opt ore, variază în funcție de capacitatea autoturismului și de puterea pe care o are stația de încărcare.

2. Cât costă să încarci o mașină electrică?

Prețul unei încărcări poate fi diferit de la o stație la alta. În medie, un plin pentru o mașină care are 40 kWh ajunge la aproximativ 20 de lei și are o autonomie de 200 de kilometri. Însă, din fericire, există și locuri special amenajate în care autoturismele electrice pot fi încărcate gratuit.

3. Care este cea mai bună mașină electrică?

De-a lungul timpului, s-au făcut nenumărate topuri ale mașinilor electrice, însă, potrivit specialiștilor, cea mai bună variantă diferă de la o persoană la alta, întrucât, este important să fie evaluată în funcție de criteriile fiecăruia – bugetul disponibil, distanțele parcurse în mod obișnuit, preferințe pentru un anumit design sau brand.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

 • Name
 • E-mail
 • Your message
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.