29.4.2024

Leasing sau credit auto - Alegerea ideală pentru firme ce caută soluții de mobilitate

Majoritatea firmelor ce activează în România, indiferent de domeniul economic, au nevoie de soluții de mobilitate care să le permită o desfășurare eficientă a activității. În cele mai multe cazuri achiziționarea cu banii jos a unor vehicule, mai ales când este vorba despre cele de mare capacitate sau despre cele specializate, este imposibilă, soluțiile la îndemână fiind creditul auto și leasingul. Ambele metode pot fi utilizate, alegerea urmând să fie făcută prin punerea în balanță a avantajelor și dezavantajelor oferite. În articolul de mai jos vei afla care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale leasingului și creditului auto, precum și ce tipuri de leasing operațional sunt puse la dispoziție de firmele specializate. În plus, vei afla câteva răspunsuri importante la unele întrebări legate de acest subiect.

Leasing versus credit auto - Avantaje și dezavantaje pentru firme

Realizarea unei flote eficiente de mașini este primordială pentru bunul mers al afacerilor. Acest deziderat este destul de greu de atins, în condițiile în care prețurile automobilelor au crescut semnificativ în ultima vreme. Patronii au la dispoziție mai multe soluții prin care pot obține aceste active pe care nu trebuie să le plătească pe loc, ci în timp, odată ce acestea contribuie la profitul realizat.

Dintre acestea se remarcă leasingul și creditul auto. Principala diferență între ele este faptul că prin leasing compania primește doar dreptul de folosință a vehiculului, firma de leasing rămânând proprietara bunului, pe când prin intermediul creditului auto autovehiculul intră în proprietatea celui care se împrumută.

Leasingul auto este o formă de închiriere pe termen lung, plata făcându-se prin intermediul unei rate lunare până la finalizarea contractului, când apar trei opțiuni:● Se returnează automobilul și plățile încetează;● Se prelungește contractul de leasing;● Se plătește valoarea reziduală și clientul devine proprietarul de drept al autovehiculului.

Leasingul este avantajos prin faptul că este mai puțin birocratic, în doar câteva zile putând fi obținută mașina atât de necesară, ratele plătite sunt mai mici comparativ cu cele din varianta creditului auto și, poate cel mai important, firma de leasing se ocupă de asigurări, plata impozitelor și chiar reparații, inspecții tehnice periodice sau revizii. Un dezavantaj al leasingului este că există posibilitatea limitării numărului de kilometri parcurși lunar și că, de regulă, pot fi contractate doar autovehicule noi.

Varianta creditului auto este mai puțin populară deoarece birocrația este mai complicată, aprobarea se face într-o perioadă de timp mai lungă și, de cele mai multe ori, banca solicită plata unui avans situat între 20 și 50% din valoarea mașinii.

Leasing versus credit auto - Tipuri de leasing operațional

Dintre variantele de leasing se remarcă cel de tip operațional care este destinat doar persoanelor juridice. Prin contractarea unui astfel de serviciu, firmele de toate mărimile pot să-și externalizeze serviciile de mobilitate ale întregii flote de mașini. Firma de leasing are grijă de întreținerea, reparațiile, schimbul de anvelope, plata taxelor și asigurărilor, fără a fi necesară o plată suplimentară, toate aceste servicii fiind oferite ca fiind incluse în plata ratelor lunare. În felul acesta cheltuielile sunt planificate din timp și nu apar surprize nedorite, ce pot pune în pericol businessul. Există două tipuri de leasing operațional, cel net și cel full. În cel de-al doilea caz firmele contractante vor scăpa de o mulțime de bătăi de cap, deoarece compania de leasing se ocupă de întreaga operațiune, de la achiziție, întreținere și chiar vânzare la sfârșit de contract.

În concluzie, cele două forme de obținere a accesului la o flotă auto sunt utile, dar leasingul se remarcă ca fiind mai rapid de aplicat și cu o serie de avantaje pe care creditul auto nu le poate oferi.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre leasing sau credit auto

Care dintre variantele leasing sau credit auto oferă mai multe avantaje?Leasingul auto oferă mai multe avantaje printre care pot fi amintite lipsa obligației plății unui avans și posibilitatea renunțării la automobilul vechi în momentul încheierii contractului.

Ce fel de autovehicule pot fi cumpărate prin intermediul leasingului operațional sau al creditului auto?Prin aceste două soluții financiare pot fi obținute atât autoturisme, cât și autovehicule de transport marfă sau chiar autovehicule speciale.

Ce servicii sunt oferite de firma de leasing firmelor care contractează un contract de leasing operațional full?Printre serviciile furnizate se numără plata taxelor și impozitelor către stat, contractarea asigurărilor de ITP, RCA și CASCO, inspecțiile tehnice periodice și chiar reparații atunci când sunt necesare.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.