1.5.2024
No items found.

Certificat de daunalitate și utilitatea acestui document pentru posesorii de autoturisme

În momentul în care cumperi un autoturism, vei începe să ai mai multe obligații pentru a putea circula legal, iar una dintre ele este să închei o poliță de răspundere civilă auto sau mai simplu RCA. Această cerință trebuie îndeplinită atât de persoanele fizice, dar și de cele juridice care își reînnoiesc flotele, de exemplu.În funcție de preferințe, cei care caută autovehicule pot opta între cele noi și cele rulate, acestea din urmă fiind o alegere bună, mai ales pentru firmele care au nevoie de mașini pentru deplasări pe distanțe mari, inclusiv în afara țării. În acest caz, se poate să mai fie nevoie de încă un document pe lângă polița RCA, mai precis de un certificat de daunalitate. Mai jos, poți descoperi când este necesar acest act, la ce este util și ce presupune obținerea sa.

Ce este certificatul de daunalitate?

Indiferent de modalitatea în care este cumpărată o mașină, polița RCA este unul dintre cele mai importante documente, acesta permițând posesorului auto să circule pe drumurile publice, iar în caz de accident în baza acesteia să se poată despăgubi partea vătămată.

Pentru că din anul 2010 valoarea asigurării se calculează în funcție de istoricul de daune ale autoturismului, sistem cunoscut și ca bonus-malus, certificatul de daunalitate poate ajuta la încadrarea poliței RCA în clasa corectă, ceea ce va atrage o valoare mai mică a acesteia.

Biroul asiguratorilor de autovehicule din România sau BAAR emite certificatul de daunalitate care poate fi folosit atât în țară, cât și în străinătate.

Certificatul de daunalitate RCA este folositor în mai multe situații, fiind adesea solicitat de:

● posesori de autoturisme personale, dar și de firme care au nevoie de polițe RCA și doresc calcularea corectă a bonității în sistemul bonus-malus;

● persoane sau firme care au nevoie de polițe auto în străinătate, mai ales că certificatul de daunalitate este emis și în limba engleză în afara celei române;

● persoane sau firme care nu trebuie, dar doresc să aibă acoperirea unei polițe de asigurări în altă țară.

Un lucru util care trebuie avut în vedere este că un certificat de daunalitate se poate obține atât la cumpărarea unei mașini noi, cât și a uneia rulate indiferent că este achiziționată în sistem de leasing operațional pentru firme sau prin alt tip de finanțare. Cel mai simplu mod de a afla cea mai avantajoasă variantă este folosirea unui calculator de leasing, mai ales pentru companii care au nevoie de flote auto.

Certificatul de daunalitate emis de BAAR

Cererea pentru certificatul de daunalitate se depune la BAAR fie online, fie prin poștă sau direct la sediul Biroului și trebuie să conțină următoarele informații:

● numele și prenumele solicitantului, precum și CNP-ul sau denumirea firmei și CUI-ul pentru o persoană juridică;

● firmele trebuie să depună și certificatul constatator emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului;

● dacă firma este reprezentată de un împuternicit, trebuie depusă o copie după cartea de identitate a persoanei respective;

● datele autoturismului, numărul, seria și valabilitatea poliței RCA, dar și clasa bonus-malus de pe asigurare;

● alte informații despre polița RCA precum dacă aceasta are clauze de decontare directă sau răscumpărare;

De asemenea, dacă autoturismul pentru care s-a depus cererea pentru certificatul de daunalitate a fost implicat într-unul sau mai multe accidente auto, documentul emis de BAAR va conține și informații legate de:

● data producerii evenimentului;

● data la care s-a realizat plata pentru pagubele produse;

● despăgubirile pentru vătămare corporală sau deces, dacă au avut loc.

Pentru că este strâns legat de polița RCA, un certificat de daunalitate nu poate fi emis decât în baza unei asigurări valabile la data depunerii cererii la BAAR. Documentul eliberat va oferi informații legate de istoricul de daune al unui autoturism din ultimii 5 ani de zile sau lipsa acestora. În funcție de aceste date, este posibilă încadrarea într-una din cele 8 clase ale sistemului bonus-malus, în care 8 este cea mai bună.

Certificatul de daunalitate BAAR este emis în 15 zile, indiferent de modalitatea de depunere a cererii. Firmele îl vor primi pe email, în timp ce persoanele fizice îl vor primi prin curier.

Pentru firme, certificatul de daunalitate RCA este extrem de util, mai ales atunci când gestionează un parc auto cu un număr mare de vehicule și vor să aibă o evidență clară asupra istoricului de daune a fiecăruia dintre ele. De asemenea, acesta va ajuta și stabilirea unei clase bonus-malus cât mai bune la încheierea asigurărilor de răspundere civilă.

Ce este un certificat de daunalitate? Este unul dintre cele mai utile instrumente pentru o încadrare corectă în sistemul bonus-malus al polițelor RCA, însă poate fi folosit și în încheierea de asigurări obligatorii în alte țări. Acesta poate fi solicitat la BAAR atât de persoane fizice, cât și de firme, acestea din urmă beneficiind mai mult de pe urma acestui document, mai ales când administrează flote auto mari și pentru care ținerea evidenței istoricului vehiculelor devine mai ușoară, mai ales că acesta se desfășoară pe durata a 5 ani.

Sursa foto: Unsplash.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.