COMPUS DE
Monica Dona
19.9.2023
No items found.

Ce este IFRS, rolul lor și lista cu IFRS

Ce este IFRS, rolul lor și lista cu IFRS. Cover

Dacă ești antreprenor sau contabil cu siguranță te-ai întâlnit până acum cu IFRS-urile. Multe dintre aceste standarde reușesc să dea bătăi de cap chiar și celor mai pricepuți. De aceea, trebuie să te informezi cu privire la ele și la rolul lor.

Ce înseamnă IFRS și ce rol au

IFRS, prescurtarea de la StandardeleInternaționale de RaportareFinanciară, sunt reguli contabile utilizate la nivel global. Ele sunt dezvoltate și emise acum de către International Accounting Standards Board. O parte dintre aceste standarde, denumite anterior Standarde Internaționale de Contabilitate (IAS), au fost inițial create între anul 1973 și anul 2001 de IASC (International Accounting Standards Committee). În anul 2001, International Accounting Standards Board a preluat toate standardele, continuând apoi să le dezvolte sub numele de IFRS. Chiar dacă nu mai sunt create standarde noi sub denumirea de IAS, cele care există deja rămân în vigoare și sunt aplicate până când vor fi înlocuite sau modificate prin emisia de alte standarde IFRS din prezent.În jur de 120 de țări cer sau permit aplicarea IFRS sau s-au aliniat cu aceste standarde. Toate companiile listate din Uniunea Europeană sunt în prezent obligate să prezinte rapoarte financiare conforme cu standardele IFRS.Deoarece standardele IFRS sunt integrate în legislația europeană, noile standarde modificate și aprobate ulterior vor fi disponibile pentru vizualizare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ce înseamna IFRS în contabilitate - listă IFRS

În esență, standardele IFRS cer companiilor să prezinte rezultatele lor financiare și situația financiară folosind aceleași reguli. Acest lucru înseamnă că, fără a recurge la manipulări frauduloase, există o uniformitate semnificativă în modul în care toate companiile care utilizează IFRS își raportează informațiile financiare. Această uniformitate facilitează comparația și evidențiază mai ușor diferențele în rezultatele financiare ale acestor companii.

2. Ce înseamna IFRS în contabilitate - listă IFRS - autovehicule

LISTĂ CU IFRS-urile:IFRS 1 Adoptarea pentru prima dată a Standardelor Internaționale de Raportare FinanciarăIFRS 2 Plata pe bază de acțiuniIFRS 3 Combinări de întreprinderiIFRS 4 Contracte de asigurareIFRS 5 Active imobilizate deținute pentru vânzare și activități întrerupteIFRS 6 Explorarea și evaluarea resurselor mineraleIFRS 7 Instrumente financiare: informații de furnizatIFRS 8 Segmente operaționaleIFRS 9 Instrumente financiareIFRS 10 Situații financiare consolidateIFRS 11 Asocieri în participațieIFRS 12 Prezentarea intereselor existente în alte entitățiIFRS 13 Evaluarea la valoarea justăIFRS 14 Conturi de amânare aferente activităților reglementateIFRS 15 Venituri din contractele cu cliențiiIFRS 16 LeasinguriCe este IFRS 16Anul 2019 a debutat cu intrarea în vigoare a standardului IFRS 16, care acoperă raportarea financiară pentru contractele de leasing. Acest standard are un impact direct asupra instituțiilor de credit din România, inclusiv a sucursalelor instituțiilor străine, societăților listate și, într-o manieră indirectă, asupra companiilor care raportează conform IFRS către grupul lor deoarece potrivit pct 61.^1 din OMFP 2844/2016 activele reprezentand drepturile de utilizare a activelor-suport care fac obiectul contractelor de leasing se recunosc distinct in contabilitatea locatarului. Această schimbare aduce cu sine provocări semnificative nu doar în domeniul contabilității, ci și din perspectivă fiscală.IFRS 16 are ca scop să unifice modul în care contractele de leasing, fie ele financiare sau operaționale, sunt înregistrate din punct de vedere contabil, cu scopul de a permite o comparație mai ușoară între situațiile financiare ale diferitelor entități care utilizează diverse tipuri de contracte.În trecut, se observa o preferință pentru leasingul operațional, întrucât acesta nu genera cheltuieli financiare (cum ar fi costurile dobânzilor), care puteau afecta anumiți indicatori financiari legați de nivelul îndatorării. Însă, cu intrarea în vigoare a noului standard, această practică nu mai este posibilă, deoarece toate tipurile de contracte de leasing, inclusiv cele de închiriere obișnuite, vor conține o componentă financiară importantă.Efectele se vor reflecta și în indicatorii financiari, cu o scădere a valorilor raportate pentru active și pasive, în timp ce indicatorii de îndatorare vor înregistra o creștere.Așadar, acum știi ce sunt IFRS-urile și ce rol au acestea. Nu ezita să rămâi informat atunci când vine vorba de afacerea ta!Sursă foto: Freepik.com

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.