COMPUS DE
Monica Dona
9.3.2023
No items found.

Ce sunt martorii de bord și când ar trebuie să vă îngrijoraţi

martori de bord cover

Toate mașinile au o varietate de lumini de avertizare pe tabloul de bord, cum ar fi lampa de gestionare a motorului sau lampa de avertizare a presiunii uleiului, care se referă la diferite sisteme. La multe mașini, aceste lumini vor apărea pentru câteva momente când puneți cheia în contact, iar dacă totul este în regulă ar trebui să se stingă imediat după ce motorul porneşte. Dacă una sau mai multe dintre aceste lumini de avertizare rămân aprinse când motorul este pornit, acest lucru ar însemna că exista o problemă cu mașina dumneavoastră.

Cuprins

1. Ce sunt martorii de bord?

Luminile de avertizare de pe tabloul de bord sunt afișate în următoareled culori: roșu, galben, verde și albastru. Deși luminile de avertizare albastre și verzi sunt mai puțin urgente, vă sfătuim să luați aceleași măsuri de precauție ca pentru cele roșii sau galbene, deci pentru situații potențiale, mai serioase astfel încât să puteţi preveni deteriorarea mașinii dumneavoastră. Cel mai sigur lucru pe care îl puteţi face este să vă opriți rapid acolo unde este sigur să faceți acest lucru și să consultați manualul mașinii pentru mai multe detalii. În cazul unei mașini cumpărate în leasing operațional, trebuie anunțată firma de leasing pentru a vedea în ce măsură este în regulă să vă continuaţi deplasarea sau este cazul să mergeți cu mașina în service, fie imediat (prin apelarea numărului de asistenţă rutieră) fie mai târziu dupa efectuarea unei progrămari.

2. Cei mai importanți martori de bord

  1. Lumina de avertizare pentru ulei este una dintre cele mai serioase lumini de avertizare dintre toate, de aceea este fie galbenă, fie roșie. Presiunea uleiului este generată de pompa de ulei menținând uleiul de motor în circulație precum și de cantitatea de ulei din motor. O scurgere, o pompă cu defect sau prea puțin (sau chiar prea mult) ulei pot cauza deteriorarea motorului, ceea ce poate duce la costuri uriașe de reparații sau chiar la defectarea completă a maşinii. Este important de ştiut că atunci când martorul de ulei se aprinde, de regulă (în funcţie de producătorul maşinii) este însoţit şi de un mesaj de avertizare (spre exemplu dacă martorul este galben de regulă mesajul de pe display vă va avertiza că nivelul uleiului din motor este scăzut).
1 martor de bord

2. Lampă de avertizare pentru încărcarea bateriei

Această lumină de avertizare poate indica o serie de lucruri, toate legate de baterie sau în legătură cu bateria, deci poate fi vorba inclusiv despre sistemul de încărcare al acesteia. Aceasta este o problemă deosebită pe timp de noapte, deoarece o baterie defectă poate duce la defectarea farurilor, dar fără ca bateria sau sistemul de încărcare să furnizeze energie electrică, este posibil să observați că servodirecția, servo-frâna sau motorul în sine nu mai funcționează.

2 martor de bord
  1. Lampa de avertizare a sistemului de frânare
3 martor de bord

O altă avertizare galbenă sau roșie, această lumină de avertizare a sistemului de frânare necesită și ea atenție urgentă. Este posibil să fi lăsat frâna de mână cuplată ușor în timp ce vă deplasați, așa că asigurați-vă că este eliberată complet- unele masini pot avea în schimb litera „P” în loc de semnul exclamării pentru a indica faptul că frâna de parcare este activată. Totodată acest semn de avertizare, în varianta de culoare galbenă poate semnala faptul că este necesară o deplasare la unitatea reparatoare pentru verificarea şi înlocuirea plăcuţelor de frână. Dacă acest lucru nu rezolvă problema sau se aprinde ledul de avertizare în timp ce conduceți, opriți-vă în siguranță și solicitați asistență rutieră sau aranjați ca mașina să fie dusă la un garaj.

4. Lampă de avertizare pentru controlul tracțiunii

Cel mai frecvent veți vedea lampa de avertizare pentru controlul tracțiunii mașinii dumneavoastră atunci când roțile își pierd aderența, de obicei pe ploaie sau pe zăpadă. Dacă este pornit constant, înseamnă, de obicei, că este dezactivat – fie dintr-o defecțiune, fie prin oprirea sistemului din butonul existent pe bordul maşinii.

Cei mai importanți martori de bord 4
  1. Verificați lumina motorului

Dacă se aprinde acest avertisment, este foarte important să vă verificaţi mașina, chiar dacă se simte complet normal când conduceţi. Acest lucru se datorează faptului că semnul în cauză avertizează asupra unei potențiale probleme cu motorul, pe care veți dori să le evitați cu orice preț.

  1. Avertizare senzor presiune anvelope

Acest lucru este important deoarece presiunea scăzută în anvelope poate afecta negativ frânarea și comportamentul în viraje, iar o scădere bruscă a presiunii poate provoca o explozie periculoasă la viteză mare. Dacă sistemul TPMS vă avertizează asupra presiunii scăzute, va trebui să verificați anvelopele și eventual să luati măsurile necesare. Dacă are o perforație evidentă, va trebui să schimbați roata sau să utilizați un kit de reparare a perforației.

6 martor de bord

Așadar, în cazul în care constatați unul din semnele de mai sus sau altele, și vă aflaţi în mijlocul circulației, opriţi și verificaţi manualul de utilizare, iar mai apoi dacă problema persistă apelaţi la un service autorizat.

Sursa foto: shutterstock.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre martorii de bord?

Întrebare: Care sunt martorii de bord pentru care ar trebui să mă îngrijorez?

Răspuns: Fiecare lumină de bord este responsabilă pentru notificarea proprietarului cu privire la potentiale probleme care trebuie remediate. Dacă oricare dintre următoarele lumini de la masina luată în leasing este aprinsă, trebuie să verificați imediat vehiculul: lumina motorului, lumina uleiului, lumina ABS, lumina de tracțiune și lumina de presiune în anvelope.

Întrebare: Care este diferența dintre întreținere și siguranță?

Răspuns: Întreținerea se face pentru a preveni orice probleme viitoare la vehicul. Siguranța este prevenirea oricărui incident care ar cauza daune vehiculului, dumneavoastră sau persoanei care conduce lângă dumneavoastră.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.