COMPUS DE
Monica Dona
10.1.2023
No items found.

Tipuri de accidente rutiere și greșelile flagrante pe care le fac șoferii în trafic

Tipuri de accidente rutiere și greșelile flagrante pe care le fac șoferii în trafic

Conform Raportului pe anul 2021 al Poliției Române, România se află, pentru al 5-lea an consecutiv, pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere. Concret, în anul precedent, pe drumurile publice din România au avut loc peste 26.800 de accidente rutiere, din care au rezultat cca. 33.000 de răniți și 1.780 de morți.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, acest articol prezintă o clasificare a accidentelor rutiere, dar și o enumerare a principalelor greșeli pe care le fac șoferii în urma producerii unor astfel de evenimente.

Tipuri de accidente rutiere - ce sunt accidentele rutiere și ce se întâmplă în cazul unui accident cu un autoturism aflat în leasing?

Potrivit legislației din România, respectiv a OUG 195/2002, accidentul rutier este evenimentul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • s-a produs ori și-a avut originea pe un drum public;
  • din accident au rezultat avarii sau pagube materiale și/sau rănirea ori decesul unor persoane;
  • în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.

Accidentele cu mașina de companie aflată în leasing sunt cel mai ușor de gestionat, mai ales dacă de managementul flotei auto a afacerii tale se ocupă un partener specializat în leasing-ul operațional. Astfel, atât tu, cât și angajații care se urcă la volanul unei mașini de companie aveți la dispoziție un serviciu suport-clienți extrem de prompt, care te poate ghida pas cu pas în ceea ce privește acțiunile pe care trebuie să le urmezi post-accident. Practic, tot ce ai de făcut este să contactezi de îndată firma de leasing, caz în care vei primi toate informațiile necesare deschiderii dosarului de daună, precum și opțiunile pentru transportul mașinii accidentate la service.

Clasificarea accidentelor rutiere - principalele tipuri de accidente rutiere

Accidentele rutiere se clasifică în funcție de mai multe criterii, care le individualizează și le diferențiază în același timp:

Accidente în funcție de gravitate

În situația în care accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale și nu au fost implicate mai mult de două vehicule, este important ca mașina să fie trasă în afara părții carosabile. Ulterior, se va completa un formular de constatare amiabilă. Important: constatarea nu se completează dacă în accident au fost implicate mai mult de două vehicule!

Pe de altă parte, conducătorul auto implicat într-un accident de circulație în urma căruia au rezultat morți sau răniți este obligat să anunțe de îndată Poliția. Foarte important în această situație este să nu mute mașina! Aparent inofensivă, această faptă este asimilată de Codul Penal cu părăsirea locului accidentului și se pedepsește cu închisoare.

2CLASI~3

Accidente în funcție de leziunile victimelor

Accidentele uşoare sunt acele evenimente rutiere din care au rezultat doar leziuni minore, care nu necesită spitalizarea victimelor. În acest caz se aplică procedura de constatare amiabilă. Dacă șoferii nu reușesc să se înțeleagă, o greșeală frecventă pe care o fac este să nu declare accidentul la Poliție în cel mult 24 de ore.

În ceea ce privește accidentele grave, soldate cu decesul sau rănirea victimelor, primul lucru care trebuie făcut este apelul la 112 și acordarea ajutorului accidentaților. O greșeală frecventă este mișcarea victimelor!

Accidente în funcție de consecințele juridice

În cazul accidentelor soldate doar cu pagube materiale, fără victime, șoferii răspund, de regulă, contravențional și civil. Însă, în cazul în care un accident rutier se soldează cu vătămări corporale, făptuitorului i se deschide dosar penal, iar victimele pot cere atât daune morale, cat și materiale.

Accidente în funcție de gradul de cunoaștere al autorului

Accidentele cu autor cunoscut sunt, cum le spune și numele, cele al căror făptuitor este cunoscut atât de ceilalți șoferi, cât și martori sau oamenii legii. Pe de altă parte, accidentele cu autor necunoscut sunt acele evenimente rutiere în care făptuitorii nu pot fi identificați. Codul Penal pedepsește extrem de grav părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției!

Accidente în funcție de gradul de asigurare

  • Accidente cu autor asigurat/neasigurat

În cazul unui accident cu autor asigurat, procedura prevede întocmirea unui dosar de daună. Indiferent de forma accidentului, cu status vinovat sau nevinovat, pentru rapiditatea instrumentării, este important să fie anunțat asiguratorul în legătură cu producerea evenimentului!

Victima unui accident de circulație în care vehiculul vinovat nu este asigurat RCA (sau necunoscut) este îndreptățită să primească despăgubiri în același mod în care le-ar fi primit dacă autovehiculul era asigurat.

2CLASI~2

Fără a epuiza toate tipurile de accidente care se produc anual în România, este important să fie cunoscute procedurile care trebuie urmate și aplicate în urma producerii unui astfel de eveniment, absolut întâmplător. Tocmai din acest considerent, șoferii trebuie să fie mereu pregătiți, să aibă o gândire aplicată și rațională și să nu cadă pradă emoțiilor.

Sursa foto: Freepik.com, Pixabay.com.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.