COMPUS DE
Monica Dona
17.4.2024
No items found.

Predarea leasing-ului auto: ce presupune procesul de predare, cedare și cesiune a leasing-ului

Pe măsură ce piața auto se luptă să ajungă din urmă cu problemele de inventar, preluarea plăților de leasing auto ar putea fi o opțiune bună pentru orice afacere în căutarea unei flote de mașini. Acest proces este, în esență, un transfer de documente în care se pot prelua plățile de leasing de către altcineva pentru restul perioadei de închiriere. Închirierea mașinilor se realizează, de obicei, pe doi sau trei ani. Chiriașii pot decide că doresc să încheie contractul mai devreme deoarece nu le mai place mașina, pentru că nu își pot permite plățile sau pentru că mașina nu mai corespunde nevoilor lor. De acolo, altcineva se poate conecta cu chiriașii printr-un site web sau printr-o terță parte. Însă pentru a putea proceda cu ușurința pentru realizarea unui contract preluare de leasing este important să cunoști etapele acestui proces și să vezi ce presupune un contract de cesiune de leasing auto.

Procesul și etapele predării contractului de leasing auto

Pentru a putea intermedia un astfel de contract, etapele sunt următoarele:

  • Dacă ești într-un contract de închiriere pe care dorești să îl transferi altcuiva, primul pas ar trebui să fie să confirmi cu compania financiară faptul că este posibil. Practic, utilizatorul notifică, preferabil în scris, pe finanțator cu privire la intenția sa de cedare a leasing-ului auto către cesionar. 
  • Următoarea etapă este analiza actelor din partea cesionarului, adică situațiile financiare ale societatii. De asemenea, se verifică formularele specifice fiecărui finantator. Practic, când ai un potențial cumpărător, compania financiară va efectua o verificare a riscului de credit asupra acestuia și va confirma că își poate permite plățile lunare. Presupunând că ratingul de credit este suficient de mare, se va putea prelua contractul de leasing în aceleași condiții și aceeași rată a dobânzii ca până acum.
  • În etapa următoare, se poate obține aprobarea cesiunii sau respingerea dosarului.
  • Ultima etapă constă în semnarea unui contract de novatie (se stinge o obligatie și se înlcouiește cu o obligație nouă) între finantator, cedentul (cel care predă leasingul) și cesionarul (cel care preia contractul de leasing).

Cedarea leasing-ului auto la mașini second-hand - Ce este un transfer de leasing auto?

Un transfer de leasing de mașină este pe cât de simplu sună: dai contractul de leasing altei societăți.

Probabil că știi deja cum funcționează un contract de leasing operațional, așa că, dacă omiți etapa finală de predare a mașinii înapoi brokerului, intră în joc transferul de leasing auto.

Mai departe, când transferi contractul de închiriere a mașinii, termenii vor fi aceiași pentru noul locatar, respectiv costul rămas pentru închirierea mașinii, data de expirare a contractului și kilometrajul anual - vor rămâne toate consecvente.

Ce se întâmplă la sfârșitul contractului de închiriere va fi exact la fel. Singurul lucru care se schimbă este că noul locatar va prelua contractul și își asumă întreaga responsabilitate pentru mașina închiriată și termenii contractului până la sfârșitul contractului de leasing.

Avantaje și dezavantaje pentru un contract de predare leasing auto

Optarea pentru un transfer de leasing de mașină este, în general, o situație de câștig pentru toate părțile:

  • Nu trebuie să plătești taxe excesive de reziliere anticipată.
  • Noul locatar primește un vehicul aproape nou pe un contract pe termen scurt, cu plăți lunare, fără un depozit mare în avans (ca de exemplu pentru închirierea inițială) și, eventual, pachetul de întreținere a mașinii de leasing, dacă există.
  • Termenii de garanție a mașinii de leasing vor rămâne la fel. Nu este nevoie ca ei să încerce să obțină o predare leasing auto second hand.
  • Brokerul primește în continuare bani pentru a acoperi costul deprecierii.

În ceea ce privește dezavantajele, acestea sunt legate, în cazul celui care preia un leasing, de starea autoturismului. Însă, aceste eventuale probleme se pot depista cu ușurință. De asemenea, atunci când îți dorești o cesiune de leasing auto, trebuie să discuți în avans cu toate părțile implicate pentru că, în unele cazuri, încheierea unui astfel de contract poate fi un proces consumator de timp și este important să cunoști și care sunt costurile implicate în administrarea schimbului de închiriere.

De asemenea, este important să citești măcar un model de contract pentru cesiune de leasing auto și să te interesezi cum funcționează un proces verbal de predare-primire auto leasing.

Sursa foto: shutterstock.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.