2.5.2024
No items found.

Reducerea costurilor logistice - Creșterea profitului prin măsuri ușor de aplicat

Reducerea costurilor este o preocupare permanentă a diverselor afaceri, deoarece, în condițiile economice actuale pline de provocări, această activitate este nu doar o garanție a profitului, ciși o obligativitate pentru a rămâne importanți pe piață. O categorie de costuricare ar putea influența în mod decisiv șansele de succes este cea legată delogistică și de transport, foarte multe companii utilizând resurse financiare,materiale și umane importante în această privință. O eficientizare în această direcție poate să ducă la scăderea sensibilă a cheltuielilor fără a afecta, însă, șansele de succes economic. Studiile au arătat că în domeniul logisticii și al transporturilor se pot face cele mai eficiente reduceri de costuri, prin implementarea unor soluții ușor de aplicat și care își vor arăta valoarea într-un timp foarte scurt. În articolul de mai jos vei afla cum poate fi implementată o acțiune de reducere a costurilor fără a afecta activitatea de bază a companiei. În acest sens vei putea consulta câteva soluții eficiente de reducere a costurilor logistice legate, în special, de depozitarea eficientă, și unele idei ce pot fi aplicate pentru scăderea cheltuielilor de transport și pentru o mai bună manageriere a flotei auto.

 

Reducerea costurilorlogistice

Logistica reprezintă o parte importantă din activitatea economică a aproape oricărei firme, necesitățile de depozitare fiind din ce în ce mai mari în condițiile globalizării activității economice. Reducerea costurilor în această direcție a fost încercată de majoritatea firmelor, însă, de multe ori, au fost aplicate soluții cu efect negativ, precum reducerea spațiului de depozitare, micșorarea flotei auto sau reducerea personalului esențial.

 

Din fericire, există și unele metode ce pot fi aplicate fără a afecta șansele de succes pe termen lung. Una dintre acestea este utilizarea celor mai noi inovații în domeniul logisticii, anume tehnologia computerelor în care inteligența artificială are un rol din ce în ce mai important. Extrem de utile s-au arătat a fi soluțiile de tip WMS (WarehouseManagement System) care ușurează mult tranzitul materialelor depozitate prin folosirea cât mai eficientă a spațiului disponibil, prin identificarea rapidă și exactă a mărfurilor și prin evitarea unor pierderi cauzate de depozitarea îndelungată sau de depășirea termenului de garanție a unor produse perisabile.

 

Reducerea costurilor de transport

În cadrul costurilor logistice procentul majoritar este destinat înființării și managerierii flotelor auto. Tot mai multe firme depind de optimizarea costurilor în ceea ce privește administrarea acestor flote. Adesea, departamentele de logistică internă nu reușesc să facă față provocărilor, fie din cauza lipsei de experiență, fie din cauza cramponării în aplicarea unor soluții învechite de management al flotei.

 

Realitatea economică a arătat că cele mai bune opțiuni sunt cele de externalizare a serviciului de management al flotei prin apelarea la firme de consultanță care pot oferi cele mai bune soluții privind reducerea costurilor de transport. Important este ca această activitate să nu fie însoțită de o scădere a profitului, de aceea, firma de consultanță trebuie să fie aleasă cu mare grijă. Pentru reducerea generală a costurilor pot fi urmărite trei direcții importante:

 

●    Reducerea investiției financiare pentru achiziția flotei auto. Este esențială introducerea noțiunii de TCO (Total Cost of Ownership), adică cât costă în total folosirea unui automobil, luându-se în considerare nu doar achiziția, ci și utilizarea ulterioară. Cea mai bună soluție este apelarea la leasingul operațional, care este o formă de închiriere în care proprietar al mașinii rămâne firma ce oferă serviciul de leasing, utilizatorul bucurându-se doar de avantaje;

 

●    Reducerea consumului de carburant. Soluția este cu atât mai actuală, cu cât prețurile sunt la niveluri înalte și nu se întrevede ca în viitorul apropiat acestea să scadă semnificativ. Astfel,există mai multe rezolvări, ca de exemplu înlocuirea autovehiculelor care consumă mult cu unele mai eficiente (vehiculele electrice încep să fie întrebuințate și în domeniul logisticii), monitorizarea cu ajutorul GPS-ului a curselor în vederea optimizării lor și instruirea șoferilor pentru adoptareaunui stil de condus mai eficient. Studiile au arătat că în această ultimă situație se poate economisi până la o treime din combustibilul folosit;

 

●    Apelarea la consultanță de specialitate în domeniul transporturilor poate să ducă la reducerea semnificativă a costurilor de mobilitate prin administrarea corectă acheltuielilor și prin folosirea unor variante diverse de mobilitate.

 

În concluzie, reducerea costurilor logistice și optimizarea managementului flotei auto reprezintă soluția optimă de creștere rapidă a profitului, fără a se pune în pericol sănătatea economică a firmelor.

 

Surse foto:

pixabay.com

unsplash.com

 

 

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.