15.3.2023
No items found.

Parcarea gratuită pentru hibrid - ce tip de autoturisme pot beneficia de parcare gratuită și în ce condiții

Pentru niciun șofer nu mai este la momentul actual un secret faptul că mașinile electrice și cele hibrid sunt soluția optimă de mobilitate pentru un viitor verde. Reprezentând o alternativă mult mai puțin poluantă a autoturismelor cu motor pe bază de benzină sau motorină, popularitatea vehiculelor hibrid crește necontenit mai ales în rândul antreprenorilor care achiziționează sau închiriază flote de mașini pentru angajații lor. Conducerea autoturismelor hibrid este încurajată inclusiv de guvern, șoferii care dețin sau urcă la volanul unor astfel de vehicule fiind avantajați în multe privințe, printre care se numără și costul staționării în parcările publice. Află mai multe despre acest aspect citind în continuare acest articol.

 Parcarea gratuită pentru hibrid - ce reprezintă mașinile hibrid și de ce sunt scutite de plata taxei de parcare

 

Spre deosebire de mașinile electrice, autoturismele hibrid funcționează pe baza unui motor clasic cu combustie internă, în paralel cu un motor electric (de aici le provine și numele). În funcție de stilul de condus și de trafic, un astfel de autovehicul poate funcționa în trei feluri diferite:

 

●    în totalitate pe baza motorului termic;

●    în totalitate pe baza motorului electric;

●    pe baza ambelor motoare în același timp.

 

Încă o diferență foarte mare între mașinile hibrid și cele electrice constă și în faptul că cele din urmă au nevoie de alimentare dintr-o sursă de încărcare externă, în timp ce componenta electrică a vehiculului hibrid se poate autoîncărca în timpul mișcării. Cu toate acestea, modelele hibrid nu pot funcționa în totalitate pe bază electrică pe distanțe mari, fiind ideale în schimb pentru traficul aglomerat al orașului, când componenta electrică a motorului se activează.

În orice caz, uzul acestui tip de autoturism este tot mai încurajat atât de producătorii auto, cât și de autorități, care oferă proprietarilor și șoferilor care urcă la volanul unui astfel de vehicul scutiri de taxe tot mai numeroase, aspect avantajos mai ales în ceea ce îi privește pe cei care închiriază flote auto prin serviciile de leasing operațional pentru persoane juridice. Câteva exemple de astfel de scutiri sunt impozitul mult mai mic, redus cu cel puțin 50%, cât și scutirea de taxa de plată pentru parcările publice din București, administrate de Primăria Capitalei.

 

Parcare gratuită pentru mașinile hibride - ce spune legea și ce pași trebuie să parcurgi pentru a beneficia de staționare gratuită în parcările publice cu taxă

 

Conform legislației actuale, ca urmare a Hotărârii Consiliului General al Municipiului București, mai exact HCGMB nr. 140/2016, atât autoturismele electrice, cât și cele hibrid înmatriculate în București beneficiază de utilizarea gratuită a parcărilor publice bucureștene. Conform acestei hotărâri, pentru a putea staționa gratuit oriunde pe teritoriul Municipiului București, autovehiculele hibrid trebuie să fie ușor identificabile. Prin urmare, până în acest an, era nevoie de o vinietă care să ateste categoria autoturismului, plasată la vedere ori în interiorul mașinii, în partea din față, ori la nivelul parbrizului, în colțul din dreapta. Vinieta putea fi obținută completând o cerere către Administrația Străzilor.

 

Această hotărâre a fost, însă, abrogată înanul 2022, în completarea sa venind HCGMB nr. 706/2022, care atestă faptul că, începând cu data de 3 ianuarie 2023, nu se vor mai putea depune cereri la Administrația Străzilor în vederea obținerii acestor viniete. Astfel, șoferii care nu dețin o astfel de dovadă a categoriei vehiculului trebuie să se înregistreze pe site-ul Companiei Municipale Parking București. Pentru șoferii care au deja vinieta emisă, înregistrarea nu mai este necesară. Astfel, pentru a atesta categoria autovehiculului și valabilitatea gratuității în ceea ce privește parcările de utilitate publică, verificarea se va face pe baza vinietei (pentru șoferii care au eliberat-o până la data de 1 ianuarie 2023) sau pe baza numărului de înmatriculare (pentru șoferii care nu dețin această vinietă și care s-au înscris pe platformă). În cazul în care mașina se află în leasing operațional, vei avea nevoie la înscriere și de un document de împuternicire emis de compania care deține mașina sau flota de mașini.

Autoturismele hibrid, alături de cele electrice, se numără cu siguranță printre opțiunile de mobilitate ale viitorului. Avantajele pe care le oferă un astfel de vehicul șoferilor nu se limitează, după cum ai văzut, doar la emisiile mai scăzute de carburant, ceea ce duce atât la protejarea mediului înconjurător, cât și la costuri mai reduse de întreținere, ci și la anumite scutiri de taxe semnificative.

 

Sursă foto: Unsplash.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.