Acte necesare pentru RAR – Cine, când și cum obține certificatul de autenticitate?

Data: 23.11.2020
Autor: Monica Dona

Acte necesare pentru RARAutoturismele, pentru a circula în legalitate pe drumurile publice, trebuie înmatriculate, adică luate în evidență de autoritățile statului. Însă, înainte de acest pas, există situații în care proprietarii unui autovehicul trebuie să treacă pe la RAR în vederea certificării autenticității acestuia.

Află, în continuare, cine, când și cum poate obține acest certificat.

Cuprins

1. Ce este RAR și cu ce se ocupă?
1. Ce este RAR și cu ce se ocupă

 

Regia Autonomă “Registrul Auto Român”, pe scurt RAR, este organismul tehnic specializat în omologarea și certificarea autenticității vehiculelor rutiere. Aceasta funcționează sub egida Ministerului Transporturilor.

RAR se ocupă de acordarea omologării naționale sau comunitare, dar și de verificarea autenticității vehiculelor. Acest lucru se face, în principiu, prin identificarea seriilor de caroserie și motor. Inspectorii verifică dacă elementele originale ale mașinii, așa cum au fost montate de producător, sunt în regula sau dacă au fost modificate.

De asemenea, dacă există modificări ale caracteristicilor menționate în cartea de identitate a vehiculului (care vor trebui să se regăsească și în talonul auto), RAR stabilește dacă acestea sunt sigure pentru circulația pe drumurile publice, caz în care le consemnează și în documentația mașinii.

2. Când trebuie să mergi la RAR?

La RAR trebuie să meargă cei care dețin mașini  achiziționate din afara României (fie din spatiu UE sau din afara acestuia), precum și cei care au efectuat modificari constructive pe mașini fara ca acestea să fie omologate ulterior și își doresc fie să le comercializeze, fie să le înregistreze în România. În astfel de situații sunt necesare omologarea și certificarea autenticității acestora.

Omologarea se acordă pentru:

  • vehicule noi, care nu dețin omologare comunitară (CE), importate sau introduse în România, fie de o persoana juridică, fie de o persoană fizică;
  • vehicule utilizate, dacă nu îndeplinesc următoarele condiții: nu au mai fost înmatriculate în România, dar au fost înregistrate în alt stat din UE, dețin omologare CE și nu au suferit modificări constructive;
  • vehicule care au suferit modificări constructive, fiind necesară completarea corespunzătoare a cărții de identitate a vehiculului (CIV);
  • vehicule cărora li s-a înlocuit principalul element de rezistență (caroserie, șasiu sau cadru).
  • vehicule care, ca urmare a unui accident sau ca urmare a unor probleme mecanice, au motorul înlocuit (se înregistrează în CIV noua serie de motor)

În ceea ce privește autenticitatea, aceasta se acordă pentru:

  • vehicule utilizate, supuse omologării în vederea primei înmatriculări;
  • vehicule care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: nu au mai fost înmatriculate în România, dar au fost înregistrate în alt stat din UE, dețin omologare CE și nu au suferit modificări constructive.

2. Când trebuie să mergi la RAR

3. Ce este certificatul de autenticitate și cine are nevoie de el?

În vederea înmatriculării în România, deținătorii de vehicule rutiere, cu excepția celor noi, trebuie să facă dovada efectuării de către RAR a certificării autenticității acestora.

 Certificarea autenticității constă, după caz, în:

  • atestarea faptului că principalele elemente ale autoturismului sunt originale și nu au fost supuse unor modificări neautorizate;
  • atestarea identității vehiculului în raport cu datele menționate în cartea de identitate a acestuia;
  • atestarea faptului că formularul-tip al documentului care confirmă înmatricularea anterioară a vehiculului a fost eliberat de către autorități competente din alt stat membru al UE.

Certificarea autenticității este obligatorie pentru vehiculele supuse omologării în vederea primei înmatriculări în România, precum și pentru cele aduse din străinătate, care nu au fost înmatriculate niciodată în România, dar care au fost înregistrate în alt stat membru UE și nu au suferit modificări.

Dacă autoturismele corespund, RAR îi eliberează deținătorului un certificat de autenticitate, care are o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării și poate fi utilizat pentru o singură înmatriculare.

Așadar, certificatul de autenticitate este obligatoriu la înmatricularea în România a unui autovehicul adus din străinătate, fie el nou sau vechi.

În cazul mașinilor second-hand, care au mai fost înmatriculate în România sau al celor noi luate de la o reprezentanță auto, nu este obligatorie prezentarea certificatului de autenticitate la înmatriculare (toate aceste formalități au fost fie efectuate de către persoana care a înmatriculat prima dată autovehiculul în România, fie direct de către Importatorul mărcii în România în cazul autoturismelor/ autovehiculelor comerciale noi).

Cu toate acestea, legislația aplicabilă exceptează de la această obligație vehiculele istorice și pe cele destinate exclusiv competițiilor sportive.

4. Acte necesare pentru autentificare la RAR

În vederea obținerii certificatului de autenticitate, este necesară prezentarea la una dintre reprezentanțele teritoriale RAR cu următoarele documente:

  • act de identitate al deținătorului/ solicitantului;
  • cerere activitate RAR (format tip, se completează olograf, pe propria răspundere și se semnează în prezența angajatului instituției);
  • documentul de înmatriculare din țara de origine;
  • certificatul de conformitate (CoC), emis de producătorul vehiculului (pentru cele fabricate după data de 31.08.2018).

Înainte de a te prezenta la ghișeu, trebuie să faci o programare online.

În concluzie, dacă ai intenția de a comercializa, înmatricula sau înregistra în România vehiculele pe care le deții, verifică înainte să nu te afli într-una dintre situațiile care necesită o vizită la RAR, mai ales că acum știi când trebuie să faci acest lucru.

Sursa foto: shutterstock.com

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre actele necesare pentru RAR

Dacă achiziționezi un autoturism nou de la reprezentanță trebuie să mergi la RAR?

Nu. În cazul în care autoturismul este nou, va avea toate actele de omologare emise de catre Importatorul mărcii selectată de tine încă din momentul livrarii și nu va fi nevoie să mergi la RAR. 

Cât durează până obții certificatul de autenticitate?

Dacă actele sunt conforme și complete, de regulă, certificatul de autenticitate se eliberează pe loc.

Ce vor verifica inspectorii RAR?

Inspectorii RAR verifică  serie de elemente esențiale, cum ar fi seria de șasiu, caroseria, documentația mașinii și, dacă este cazul, înmatricularea/ omologarea anterioară în alt stat membru al UE, dar și dacă mașina este urmărită internațional.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.