Acte necesare amiabilă: Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea face această procedură!

Data: 18.02.2021
Autor: Monica Dona

D:\Comunicare\Business Lease\Website\SEO\To upload\Acte necesare amiabilă Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea face această procedură

În România există foarte multe persoane care apelează la înțelegerea amiabilă atunci când se produce un accident rutier minor, pentru a nu mai implica organele de poliție. Pentru a putea duce la bun sfârșit această procedură, vei avea nevoie, în primul rând, de asigurarea obligatorie, iar după completarea amiabilei, partea vătămată trebuie să avizeze dauna la asiguratorul unde partea vinovată are RCA. În cazul în care a avut loc un astfel de eveniment imprevizibil și ești implicat direct, trebuie să știi pașii legali pe care să îi urmezi și actele necesare de care vei avea nevoie.

Tocmai de aceea, businesslease.ro, îți pune la dispoziție toate informațiile de care ai nevoie pentru a circula fără griji.

Cuprins:

1. Acte necesare pentru amiabilă

Dacă a avut loc un astfel de accident, șoferul vinovat trebuie să predea conducătorului auto păgubit documentele necesare pentru amiabilă: câte o copie după buletin, talonul auto, permisul și polița RCA. După completarea amiabilei există două opțiuni pentru a se deschide un dosar de daună:

  • Dacă partea vătămată deține o asigurare tip CASCO, dauna trebuie să fie anunțată la asiguratorul personal (Casco) urmand ca dosarul de daună să fie instrumentat prin intermediul acestui tip de asigurare, cu regres pe asigurarea RCA a vinovatului. Dosarul fiind instrumentat prin regres această daună nu va afecta daunalitatea celui nevinovat.
  • Fără CASCO, asiguratorul RCA al șoferului vinovat trebuie înștiințat

Cum se completează amiabila

Formularul de constatare amiabilă trebuie să existe întotdeauna la îndemâna oricărui șofer. În caz contrar, îl poți procura de la societatea de asigurare unde este înscrisă mașina. Pentru a putea fi valabil, ambii conducători auto trebuie să completeze un singur exemplar care cuprinde două foi auto-copiative. Datele necesare de care vei avea nevoie le găsești în: cartea verde a mașinii (polița RCA), permisul auto, certificatul de înmatriculare și cartea personală de identitate (buletin). De asemenea, este indicat ca toată procedura să fie făcută în maxim 24 de ore.Precizăm și că fila originală rămâne în posesia șoferului nevinovat, urmând ca cel vinovat să primeasca o copie a formularului de constatare amiabilă.

2. Constatarea amiabilă – în ce condiții se poate realiza

În primul rând, pentru a putea face o constatarea amiabilă, daunele incidentelor trebuie să includă doar pagube materiale. Șoferii trebuie să se pună de comun acord asupra părții vinovate, iar formularul de constatare necesită semnătura amândurora. Dacă nu se poate realiza o înțelegere, ambele părți trebuie să se prezinte la cea mai apropiată secție de accidente rutiere ușoare în termen de 24 de ore.

Pentru ca situația să fie soluționată rapid și fără alte complicații sunt necesare câteva condiții:

  • nu există vătămări corporale;
  • sunt implicate maxim două autovehicule și ambele mașini dețin asigurare RCA valabilă.
  • nu exista alte daune rezultate din accident (mobilier urban, gard despărtițor, parapeți de pe drum, balustrade, borduri etc.)

Este recomandat să faci câteva fotografii de daună la locul accidentului, înainte de a scoate mașinile de pe carosabil.

Pentru a fi sigur că totul decurge conform legii în vigoare, înainte de a pleca de la locul incidentului reține câteva aspecte și detalii despre accident. De exemplu, notează locația exactă în care acesta s-a produs, inclusiv repere ca: direcția de circulare a ambelor autovehicule, numărul de înmatriculare și culoarea mașinii. De asemenea, ora la care a avut loc dauna, numele celuilalt conducător auto și, eventual, al martorilor oculari din apropiere. Pentru a fi cât mai explicit în explicarea producerii accidentului, fotografiază indicatoarele de circulație din zonă.

Așadar, fie că ești sau nu implicat într-un accident minor, trebuie să cunoști foarte bine drepturile și obligațiile pe care le ai în această situație. Asigură-te că ai mereu la îndemână documentele și actele necesare pentru constatarea amiabilei.

Sursa foto: Shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente

Î: Dacă am lovit o mașină dintr-o parcare pot face amiabilă?

R: Da. În cazul în care ești partea vătămată, trebuie să anunți șoferul păgubit și să cădeți de comun acord. Dacă mașina ta este cea avariată, și nu cunoști autorul, este necesar să anunți  Poliția.

Î: Ce documente sunt necesare pentru deschiderea unui dosar de daună?

R: Copie RCA valabil și dovada plății ei, certificat de înmatriculare, permisul auto, delegație (persoane juridice), actul de identitate personal, procesul verbal emis de poliție sau constatarea amiabilă.

Î: Cum se obține despăgubirea dacă am fost lovit de o mașină înmatriculată în străinătate?

R: În acest caz, trebuie să te adresezi Biroului Asiguratorilor Auto din România

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.