Primele de asigurare RCA vor suferi noi modificări în 2019

Data: 11.01.2019
Autor: Monica Dona

Pentru a fi alături de dumneavoastră cu informații proaspete legate de piața asigurărilor și, în special de segmentul RCA, i-am invitat pe specialiștii companiei de brokeraj în asigurări și management al riscului, Marsh, parteneri Business Lease, să ne răspundă la câteva întrebări. Marsh este líder global în brokeraj de asigurări și management al riscului, în sprijinul clienților în vederea creării de noi oportunități de creștere și dezvoltare. În Romania, Marsh este liderul pieței corporate de brokeraj în asigurări.

 

Domnule Groza, cum a evoluat piața de asigurări RCA din România în 2018?

Potrivit informațiilor publicate de ASF, primele subscrise pe segmentul RCA au scăzut în primele 9 luni ale anului trecut cu peste 6% raportat la aceeași perioadă a anului 2017. Prima medie a scăzut cu circa 13%. Numărul contractelor de asigurare RCA încheiate pentru persoane juridice reprezintă circa 20% din total.

În primele 9 luni ale anului 2018, piața RCA a generat 2.7 miliarde lei, în scădere față de  totalul de 2.9 miliarde consemnate aceeași perioadă a lui 2017. Pentru a da un reper, cea mai ridicată valoare a pieței din ultimii 5 ani a fost în 2016, când s-a depășit pe intervalul primelor trei trimestre cifra de 3 miliarde de lei.

În România, sunt autorizate să emită RCA 9 companii de asigurare. Primele două companii din topul realizat în funcție de volumul primelor brute subscrise cumulează o cotă de piață de aproape 58%.

În plus, pe lângă tendințele concretizate în cifre, apreciem că piața asigurărilor RCA a evoluat ca practici, standarde și pregătire profesională, dar și ca norme și reglementare.

 

Cum a evoluat prima medie RCA în ultimii ani?

În primele 9 luni ale anului 2018, prima medie la RCA a scăzut cu circa 13% față de perioada similară a anului 2017. Considerăm că această tendință nu se va menține și în anul 2019.

 

Care vor fi principalii factori care vor influența piața RCA în 2019?

Apreciez că există un cumul de factori care vor influența primele pentru RCA pentru anul în curs:

  • Implementarea IDD în România (Insurance Distribution Directive) – va spori costurile operaționale ale companiilor de asigurări. În același timp, implementarea normelor (IDD) va contribui, din perspectiva consumatorilor de asigurări, la o bună informare a acestora despre produsele și condițiile de asigurare.
  • Asigurătorii comunică existența unui fenomen de inflație a costurilor cu reparațiile autovehiculelor avariate. Tendința de creștere a daunei medii se păstrează și are un ritm crescut.

Pentru primele luni ale anului 2018, dauna medie aferentă vătămărilor corporale a scăzut la aproximativ 50.000 de lei, iar valoarea aceluiași indicator pentru daune materiale a crescut până la 6.288 lei.

  • Legislația nu limitează în niciun fel costurile de reparație pe care o unitate service le poate solicita asigurătorului la RCA. Se constată deseori că dauna medie aferentă RCA (daune materiale) este superioară daunei medii consemnate pe segmentul asigurărilor facultative CASCO.
  • La începutul anului trecut prevederea legală care plafona tarifele RCA și-a încetat efectele, lăsând libertatea asigurătorilor de a-și calcula tarife pe baze actuariale.
  • Cu toate că s-a îmbunătățit față de anii anteriori, rata combinată tehnică a daunei depășește 100%.
  • La finele anului trecut Consiliul Concurenței a amendat 8 dintre cele 9 companii autorizate pe piața RCA. Investigatia a vizat incidente care au avut loc cu mai multi ani in urma.

Cum funcționează această piață a asigurărilor RCA? Care sunt practicile în piață?  

RCA este o asigurare obligatorie, iar fiecare vehicul înmatriculat în România trebuie să aibă o asigurare valabilă. La nivelul întregii tări sunt autorizate pentru emiterea RCA 9 companii. Asigurătorii subscriu RCA în baza principiilor actuariale de calcul al primelor și trebuie să avizeze tarifele la ASF. Păgubitul (beneficiarul asigurării) are libertatea de a repara autovehiculul avariat la orice service autorizat RAR din România.

Anul 2018 a adus clauza de decontare directă care poate fi cumpărată suplimentar la polița RCA. Clauza dă posibilitatea asiguratului să-și repare o eventuală daună la propriul asigurător RCA. Acesta din urmă va recupera costurile cu reparația de la asigurătorul RCA al vinovatului.

În plus, legislația a fost modificată în sensul în care, costurile pentru mașina de înlocuire pe perioada reparației, vor fi suportate de compania de asigurări șoferului vinovat.

 

Cum se calculează prețurile asigurărilor RCA în cazul persoanelor fizice, persoanelor juridice și în cazul leasingului operațional?

Asigurătorii calculează pe baze actuariale tarife de primă RCA care au la bază istoricul de daune analizat din perspectiva unor criterii precum tipul asiguratului – Persoana Fizică/ Persoana Juridică, caracteristicile tehnice ale vehiculului, vârsta șoferului, zona geografică, utilizarea vehiculului, istoricul de daune. În cazul Leasingului Operațional compania de Leasing este asigurată, iar primele RCA sunt calculate în baza daunei medii la nivelul întregii flote. Pentru optimizarea programului de asigurări RCA considerăm că desemnarea unui broker de asigurare specializat în gestionarea de programe pentru flote auto reprezintă un avantaj semnificativ.

Poate influența rata daunei prețurile asigurărilor auto? 

“În cazul unei flote, portofoliu sau client persoană juridică, asigurătorul poate ține cont și de istoricul ratei daunei în calculul tarifului de reînnoire. Este evident că o rată a daunei mare conduce la o primă crescută, aplicându-se, simetric, același principiu în situația în care rata daunei este mică.” spune Valentin Groza, Manager Motor Insurance Department, Marsh.

 

Nota Business Lease: În baza informărilor primite din partea asigurătorilor, începând cu 1 ianuarie 2019, tarifele pentru primele RCA vor crește cu aproximativ 15-20%. Pentru clienții Business Lease această măsură se va reflecta într-o creștere a primelor RCA și, ca urmare, de la data reînnoirii poliței RCA ratele de leasing vor suferi ușoare modificări.    

Articol realizat în colaborare cu partenerii Business Lease, Marsh

 

Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.