COMPUS DE
Monica Dona
29.11.2022
No items found.

Pregătirea mașinii pentru iarnă – cum se echipează și se întreține corect un autoturism în sezonul rece

Pregătirea autoturismului pentru iarnă

Pregătirea autoturismului pentru iarnă este o fază importantă pe care orice șofer trebuie să o parcurgă în această perioadă. O mașină trebuie să fie echipată corespunzător, în fiecare sezon sau locație unde va fi condusă, pentru a oferi siguranță atât conducătorului auto, cât și participanților la trafic, dar și pentru a fi în conformitate cu legea în vigoare. De asemenea, orice mașină trebuie întreținută corect, indiferent de sezon, pentru a se menține la un nivel ridicat de performanță și rezistență. Iată mai jos care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți pregăti corespunzător mașina pentru iarnă.

Cuprins:

1. Pregătirea mașinii pentru iarnă – ce pași să urmezi, pentru echiparea corectă a autoturismului

Pregătirea autoturismului pentru iarnă

Pentru verificarea echipării corecte a autoturismului, este necesar să parcurgi câțiva pași esențiali, iar, dacă este necesar, se impune intervenția și asigurarea condițiilor tehnice optime de echipare, pentru o funcționare corespunzătoare în conjunctura dată. În acest sens, pregătirea mașinii pentru iarnă trebuie abordată în timp util, astfel încât, la o schimbare bruscă a factorilor de mediu, aceasta să fie perfect funcțională și aptă de drum. În primul rând, este mai mult decât evident faptul că mașina ta necesită o schimbare de anvelope.

Anvelopele au o importanță strategică asupra controlului și conduitei mașinii în mers. De aceea, acest aspect este reglementat și prin lege, utilizarea anvelopelor de iarnă având un statut de obligativitate în perioada anotimpului rece sau ori de câte ori condițiile meteo impun acest fapt. Deci, pregătirea mașinii de iarnă presupune ca prim pas o vizită la service sau la atelierul de vulcanizare, pentru schimbarea roților sau a anvelopelor de vară cu cele de iarnă. Totodată, astfel se vor verifica și adapta corespunzător presiunea în roți și echilibrarea acestora. Vizita în service, care are ca scop o verificare pentru mașină pentru iarnă, va rezolva și va bifa pas cu pas toate aspectele importante care trebuie verificate în acest scop.

Unul dintre ele, care reprezintă un factor important legat de funcționarea și întreținerea corectă a motorului, este dat de verificarea nivelulul și a concentrației de antigel din lichidul de răcire, împreună cu examinarea atentă a etanșeității circuitului de răcire al motorului. Odată rezolvat și acest aspect, se poate trece la verificarea bateriei mașinii, la gradul de uzură și starea de încarcare a acesteia, precum și la verificarea parametrilor tehnici ai regulatorului de încărcare al alternatorului mașinii. Alternatorul asigură încărcarea în mers a acumulatorului mașinii, iar cum în această perioadă rece, pe de o parte, starea de încărcare este diminuată de frigul excesiv, iar pe de altă parte, bateria este folosită mai intens, descărcarea ei se produce adânc și este foarte important ca regulatorul de încărcare să funcționeze la parametri optimi.

O bună pregătire a mașinii de iarnă presupune și verificarea instalației de degivrare a lunetei și oglinzilor, a sistemului de încălzire din habitaclu sau verificarea bunei funcționări a circuitului de climatizare pe caldură. Funcționarea corectă a instalației de dezaburire și degivrare este foarte importantă, pentru obținerea unei vizibilități clare și optime pentru șofer. Nu trebuie uitată verificarea funcționării ștergătoarelor mașinii și calitatea acestora, iar dacă situația o impune, acestea trebuie să fie schimbate cu altele noi. Tot în acest pas intră și trecerea la utilizarea soluției de ștergere și spălare a parbrizului pentru iarnă, care asigură fluiditatea ei până la temperaturi de minus 25 de grade Celsius.

Un ultim pas în pregătirea mașinii pentru iarnă ar fi verificarea funcționării corecte a luminilor de drum, a proiectoarelor de ceață și a lămpii de ceață din spatele vehiculului. Tot în capitolul echipare și pregătire a mașinii de iarnă va intra și dotarea mașinii în timpul sezonului rece, dar în mod special atunci când călătorești la drum lung, în condiții de iarnă, cu lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip și racletă.

2. Pregătirea autoturismului pentru iarnă – de ce sunt importante întreținerea și verificarea vehiculului?

Pregătirea autoturismului pentru iarnă

Toate aceste aspecte care privesc o întreținere pentru mașină iarna sunt foarte importante, atât pentru asigurarea siguranței șoferului, a pasagerilor din autovehicul, cât și a celorlalți participanți la trafic. Trebuie să le tratezi cu un simț de puternică seriozitate, deoarece pot face diferența dintre un drum liniștit și în siguranță sau un drum cu evenimente nedorite și probleme.

Atunci când se pune problema pregătirii tuturor mașinilor pentru iarnă, la nivel de flotă, iar flota proprie de autoturisme este și una mare din punct de vedere numeric, cea mai simplă și eficientă soluție este apelarea la companii specializate de servicii care asigură managementul flotei. Acest serviciu administrat de profesioniști presupune consultanță și gestionarea la nivel de detaliu, la timp, cu responsabilitate și eficiență a tot ce înseamnă activități și sarcini asociate privind toate aspectele legate de managementul flotelor.

Sursă foto: Pexels.com.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.