COMPUS DE
Monica Dona
3.3.2022
No items found.

Mașina lovită în parcare? Iată cum poți proceda în diverse scenarii

Mașina lovită în parcare

Ți-ai găsit mașina lovită în parcare? Indiferent dacă este vorba de o mică zgârietură sau o daună mai mare, un astfel de eveniment poate aduce un stres în plus pentru șoferi. Cu toate acestea, gestionarea unui incident auto din care au rezultat doar pagube materiale nu trebuie să fie complicată. Acest articol explică ce să faci când îți găsești mașina avariată în diverse situații: dacă celălalt șofer recunoaște verbal sau în scris greșeala și vă puteți înțelegere amiabil, sau atunci când aceasta este produsă de un autor necunoscut.Cuprins

Ce fac dacă îmi găsesc mașina lovită în parcare? - autor cunoscut

Pașii exacți pe care îi poți face depind de un singur lucru - au lăsat un bilet sau au plecat de la locul faptei? În primul caz, iată ce poți face:

  • Evaluează prejudiciul - Indiferent dacă este o mică zgârietură pe caroserie sau ceva mai complex, este recomandat să faci ceva în privința asta în scurt timp. În această primă etapă, totuși, ar trebui să faci câteva fotografii mașinii din diferite unghiuri, dar și parcării la acel moment - este posibil să ai nevoie de ele mai târziu, cu rol de dovezi.
  • Contactează celălalt șofer - Dacă ai găsit un bilet în care celălalt șofer își asumă fapta, cel mai probabil vei găsi notate și datele sale de contact. Sună la numărul de telefon precizat pentru a afla datele asigurării RCA ale celuilalt șofer. Sunt unele situații în care șoferul păgubaș se oferă să plătească pentru daune chiar după ce s-a produs accidentul. Dacă celălalt șofer este încă prin preajmă și poți vorbi cu el imediat, nu uita să faci poze daunelelor rezultate în urma coliziunii ambelelor mașini. S-ar putea să ai nevoie de aceste dovezi mai târziu. Sfat: fii cât mai politicos posibil în această etapă. Amintește-ți că toți facem greșeli și o bună comunicare poate rezolva mai eficient problema.
  • Păstrează la îndemână un formular de constatare amiabilă - În cazul în care ai ajuns la o înțelegere amiabilă cu celălalt șofer și au fost implicate doar cele două autovehicule în acest eveniment, fiecare parte va completa un astfel de document.
  • Contactează-ți asigurătorii - Indiferent dacă dorești sau nu să faci o cerere pentru despăgubire, este necesar să informezi compania de asigurări despre orice accident auto și daune suferite de mașina ta. Dacă nu îți înștiințezi în timp util asiguratorii sau nu respecți termenii contractuali, aceștia vă pot anula polița de asigurare auto.

Ce fac dacă îmi găsesc mașina lovită în parcare? - autor necunoscut

Există unele scenarii în care încă este posibil să îl prinzi pe vinovat, chiar dacă acesta a plecat de la locul faptei. Uită-te în jur pentru orice camere de supraveghere care ar fi putut surprinde incidentul. Dacă te aflii într-o parcare publică sau ai parcat în afara unui spațiu comercial sau de afaceri, ai mai multe șanse să faci rost de înregistrări video de la companii, decât dacă ești parcat pe o stradă rezidențială sau pe un drum rural.Dacă nu există camere în jur și dacă nu ai o cameră de bord care rămâne activă și pe durata parcării, atunci, din păcate, s-ar putea să nu-l prinzi niciodată pe celălalt șofer.În unele cazuri, pe baza probelor (filmări, poze, înregistrări ale camerelor de supraveghere) poliția ar putea să ajute la identificarea celuilalt la celălalt șofer, putând astfel să obțineți despăgubirea de care aveți nevoie. Însă în cazurile în care îți găsești mașina avariată, iar autorul rămâne necunoscut, singura protecţie care poate suporta costul daunelor materiale produse rămâne asigurarea CASCO.În continuare, trebuie să urmați aceiași pași pe care i-am subliniat mai sus: evaluează daunele, contactează-ți compania de asigurare RCA și/sau CASCO și mergi la un service auto mentionat de catre asigurator sau in cazul nostru de catre departamentul de operatiuni al Business Lease Romania pentru a avea o evaluare tehnică a autoturismului tău.Aceștia au fost pașii pe care îi poți urma atunci când îți găsești mașina lovită în parcare. Un astfel de eveniment neplăcut poate fi depășit cu ușurință apelând la un furnizor de servicii integrate de mobilitate cu o flotă de autovehicule complet asigurate. Sursă foto: freepik.com

Întrebări și răspunsuri frecvente atunci când îți găsești mașina lovită în parcare

  • Ce fac când îmi găsesc mașina lovită în parcare?

În primul rând, evaluează dauna pe care a suferit-o mașina ta. Este o idee bună să faci câteva fotografii mașinii tale, deoarece acestea pot fi folosite ca probe la Poliție. Dacă autorul rămâne la locul faptei sau îl poți contacta, poți ajunge la o înțelegere amiabilă cu acesta. Dacă autorul a plecat de la locul faptei, încearcă să apelezi la camerele de supraveghere din zonă pentru a putea găsi făptașul.

  • Ce se întâmplă dacă nu reclam la poliție faptul că mi-am găsit mașina lovită în parcare?

Conform legislației în vigoare, este obligatoriu să te prezinți la cea mai apropiată unitate de Poliţie în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare. În caz contrar, riști să fii amendat, iar permisul de conducere îți poate fi reținut pentru o perioadă de 30 de zile.

  • Compania de asigurări auto mă poate despăgubi pentru daunele produse?

În cazul în care deții numai asigurarea auto obligatorie (RCA), este puțin probabil, mai ales în situația în care autorul faptei nu este cunoscut. Însă, în general, un tip de asigurare CASCO pentru mașina poate acoperi și daunele provocate de un autor necunoscut.

  • Ce se întâmplă în cazul mașinilor în leasig operațional Business Lease?

Pentru instrumentarea rapidă a dosarului de daună, evitarea blocajelor de natură legislativă și pentru ca dvs. să vă bucurați de mobilitate continuă este important ca daunele să fie raportate către Business Lease România în termen de 24 de ore de la momentul apariției acestora. Am lăsat la îndemână procedura valabilă pentru clienții Business Lease.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.