COMPUS DE
Monica Dona
21.2.2022
No items found.

Când se schimbă cauciucurile de iarnă? Ce trebuie să știi pentru a circula în deplină legalitate?

Când se schimbă cauciucurile de iarnă

Deținerea unei mașini ne ușurează cu mult viața, însă aceasta vine la pachet și cu o responsabilitate foarte mare. Un autovehicul necesită atenție constantă deoarece este necesar ca acesta să funcționeze în parametri optimi. Siguranța proprie, dar și a celor aflați în trafic trebuie să fie mereu o prioritate. Pornind de la aspect și până la detaliile tehnice, mașina trebuie să se prezinte mereu într-o stare impecabilă. În caz contrar, nu este indicată folosirea ei până la efectuarea unei revizii tehnice de către un specialist. Un aspect important la care trebuie să fie atenți șoferii sunt anvelopele, fiind imperios necesar ca acestea să fie potrivite fenomenelor care apar pe carosabil în anumite perioade ale anului.Citește mai departe și descoperă când este momentul potrivit să schimbi cauciucurile de iarnă cu cele de vară și ce aspecte trebuie să iei în considerare pentru a circula în deplină siguranță.Cuprins

Când se schimbă cauciucurile de iarnă și la ce trebuie să fii atent

Iarna este anotimpul care aduce fenomenele cele mai extreme în trafic. Atunci când temperaturile scăzute favorizează apariția gheții pe drum, orice șofer trebuie să fie echipat corespunzător. Cauciucurile de iarnă sunt o necesitate obligatorie în timpul sezonului rece pentru a evita posibilele accidente care ar putea apărea din cauza vremii.

Cum după sezonul rece vine mereu și sezonul cald, anvelopele pot fi schimbate și adaptate noilor condiții. Cei care dețin un automobil trebuie să aibă grijă când fac acest lucru întrucât siguranța trebuie pusă mereu pe primul loc. Chiar dacă calendaristic iarna a trecut, este necesar să iei în considerare condițiile din trafic și vremea de afară. Dacă implementarea cauciucurilor de iarnă este obligatorie iarna, în cazul cauciucurilor de vară nu există o reglementare legislativă în acest sens.În acest caz, după luna februarie se poate lua în considerare schimbarea anvelopelor. Pentru a nu le schimba prea repede și a avea de suferit, este recomandată observarea schimbărilor de temperatură. Odată ce acestea încep să se mențină cu plus, peste 7 grade Celsius, cauciucurile de iarnă pot fi schimbate cu cele de vară. Înainte de folosirea în trafic a mașinii cu anvelopele schimbate este indicată o verificare la un centru specializat. Important de știut este faptul că trebuie să ai grijă de aceste aspecte chiar dacă ai o mașină luată în leasing sau închiriată. Este responsabilitatea ta să te asiguri de buna funcționare a acesteia și de asigurarea siguranței în trafic.

De ce este necesară schimbarea cauciucurilor de iarnă cu cele de vară

Deși se poate circula și în sezonul cald în continuare cu anvelopele de iarnă, acest lucru nu este indicat din cauza modului în care se concepute și a temperaturilor ridicate care vor accentua deteriorarea acestora. Sunt confecționate dintr-un cauciuc mare cu tehnologii special concepute pentru temperaturi scăzute și fenomene precum poleiul, iar aderența acestora este redusă. În schimb, anvelopele de vară sunt confecționate într-un mod foarte diferit. În conceperea acestora este luată în considerare combaterea acvaplanării. Acest aspect asigură îndepărtarea totală a apei de pe suprafața de contact cu carosabilul și împiedicarea alunecării pe drum umed. În plus, duritatea compusului din cauciuc este mult mai mare față de cele de iarnă, cele de vară fiind proiectate astfel încât să mențină stabilitatea pe asfaltul fierbinte.

O opțiune care mai există pe piață sunt anvelopele all seasons, însă acestea nu sunt indicate într-o zonă geografică precum România din cauza condițiilor climatice. Astfel, acest tip de cauciucuri nu este bine văzut de către autorități în timpul iernii și este de preferat evitarea alegerii acestei variante.Prin schimbarea anvelopelor în funcție de sezon, ai grijă atât de tine, cât și de cei aflați în trafic. Atunci când schimbi anvelopele este recomandat să fii atent ca acestea să se potrivească modelului de mașină deținut. De asemenea, este bine să verifici constant presiunea acestora și adâncimea benzii de rulare, în special când parcurgi o distanță mai lungă.În concluzie, schimbarea cauciucurilor trebuie efectuată corespunzător conform condițiilor impuse de fiecare perioadă a anului. Fii un șofer responsabil și ține cont de starea vremii și a mașinii tale înainte de a ieși în trafic.Sursa foto: Pexels.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente

  1. Cum se verifică presiunea cauciucurilor?

Presiunea cauciucurilor poate fi verificată utilizând un manometru. Acesta poate fi achiziționat, folosit la un service auto sau la o benzinărie. Verificarea presiunii din anvelope este recomandată a fi efectuată cel puțin o dată pe lună.

  1. Care este durata de viață a cauciucurilor?

Cauciucurile de calitate superioară au o durabilitate de aproximativ 10 ani. Dacă sunt depozitate corespunzător, acestea nu își pierd proprietățile și arată ca noi. În cazul cauciucurilor de vară trebuie luat în considerare rulajul de km pe an pentru a determina durabilitatea acestora. Anvelopele des folosite nu ar trebui utilizate mai mult de 3 – 5 ani.

  1. Pot fi utilizate cauciucurile tip all season pe tot parcursul anului?

Deși nu există o prevedere legislativă privind acest tip de anvelope, autoritățile nu le recomandă pe timpul iernii. Condițiile meteorologice din România în sezonul rece pot fi destul de imprevizibile, iar anvelopele special concepute pentru iarnă oferă o siguranță mult mai mare în trafic.

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.