COMPUS DE
Monica Dona
21.2.2022
No items found.

TVA la leasing- Cum se tratează corect deductabilitatea?

TVA la leasing

Orice companie care își dorește să achiziționeze autoturisme în leasing vrea să știe care sunt condițiile în care poate beneficia de deducerea TVA-ului. Fie că este vorba despre TVA la leasing operațional sau TVA la leasing financiar, este necesar să se cunoască îndeaproape toate prevederile legale prin care se poate permite deducerea TVA-ului. Legea este una stufoasă, din punct de vedere al contabilității, atunci când vine vorba despre TVA la leasing. Cu toate acestea, există o serie de repere clare pe care le poți avea în vedere, în așa fel încât să poți înțelege care sunt condițiile în care poți beneficia de TVA deductibil atunci când cumperi mașini în leasing de pe automarket. Iată care sunt aceste repere!Cuprins

TVA la leasing - clarificarea conceptelor

TVA este un acronim pentru noțiunea de Taxa pe Valoare Adăugată. Aceasta este un impozit pe consum, plătit statului de către toți utilizatorii finali de bunuri și servicii. Există, însă, și excepții. În cazul firmelor, vorbim uneori despre TVA deductibil. Deductabilitatea TVA-ului presupune scăderea acestei taxe la unele cheltuieli, în conformitate cu legea. În privința conceptului de leasing, acesta definește o operațiune economică prin care se transferă dreptul de folosință al unui bun de la o entitate la alta. Accentul trebuie pus pe noțiunea de drept de folosință. Concret, cel care apelează la leasing pentru a se putea folosi de un bun, nu devine inițial proprietarul de drept al acestuia. Propietarul, numit locator, este cel care cedează dreptul de folosință al bunului către utilizator. Acesta din urmă este cel care plătește periodic o rată de leasing, pentru a se putea folosi de respectivul bun. La finalizarea plății ratelor, în funcție de valoarea totală stabilită, bunul poate să intre în proprietatea utilizatorului, numit și locatar.

TVA deductibil la leasing și TVA nedeductibil la leasing

Foarte multe firme care necesită flotă auto, pentru a-și putea desfășura activitatea, apelează la leasing. Acest proces le permite să obțină necesarul de autoturisme, fără a înregistra cheltuieli enorme într-un timp scurt. Există două categorii de leasing, respectiv leasing financiar și leasing operațional.Leasing financiar - reprezintă acel tip de leasing care îi garantează locatarului posibilitatea de a achiziționa definitiv bunul, la finalul contractului de închiriere. Leasing operațional - în acest caz, bunurile obținute prin leasing nu pot intra în proprietatea utilizatorului, la finalul contractului. În cazul autoturismelor, discutăm despre TVA deductibil la leasing financiar și TVA deductibil la leasing operațional. Ambele variante le oferă companiilor posibilitatea de a beneficia de deducere de TVA. Totul, însă, cu anumite condiții.În cazul în care autoturismele luate în leasing nu sunt folosite doar cu scopuri economice, deducerea TVA-ului, indiferent de natura leasingului, este de 50%. În situația în care mașinile sunt folosite exclusiv în scopul realizării obiectivelor economice ale firmei, deducerea este de 100%. Se încadrează în criteriile necesare pentru ca deducerea de 100% să fie posibilă autoturismele care sunt folosite pentru transportul de persoane în comun sau în regim de taximetrie, mașinile utilizate de către școlile de șoferi, autoturismele folosite pentru transportul marfurilor, cele folosite pentru servicii de pază, curierat sau medicale, precum și mașinile destinate agenților de vânzări. Sursa foto: Unsplash.com

Întrebări frecvente și răspunsuri despre TVA leasing

  • Beneficiez de TVA deductibil la leasing financiar?

Răspunsul este unul pozitiv. Indiferent de natura leasing-ului, atât timp cât sunt respectate criteriile cu privire la modul de utilizare a unui autoturism în cadrul firmei tale, TVA-ul este deductibil.

  • Pot să beneficiez de deducerea TVA-ului, dacă achiziționez o mașină pe firmă, dar o folosesc în interes personal?

Legea menționează că, în cazul în care scopul autoturismului nu este unul exclusiv dedicat activităților economice, TVA-ul este deductibil în proporție de 50%. În cazul în care autoturismul nu se utilizează deloc în scop economic, atunci este vorba despre TVA nedeductibil la leasing.

  • Este deductibilă TVA pentru mașinile achiziționate în leasing, cu scopul de a fi utilizate ca taxi?

Da, în această situație, indiferent de natura leasing-ului, discutăm despre TVA deductibil la leasing în proporție de 100%. Așadar, acestea sunt detaliile esențiale pe care trebuie să le știi, înainte de a achiziționa autoturisme în leasing pentru firma ta. Pentru mai multe informații, nu uita că BusinessLease.ro îți oferă servicii de leasing și consultanță.

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.