COMPUS DE
Monica Dona
8.1.2021
No items found.

Taxele de drum în România - tot ce trebuie să știi pentru o călătorie fără griji

Taxele de drum in Romania - tot ce trebuie sa stii pentru o calatorie fara griji (1)-min

Atunci când deveniți șofer și vă achiziționați un autoturism este important să vă informați despre ce aveți de plătit. De la impozitul pe mașină, până la taxele de drum din România, ca proprietar de autovehicul aveți câteva obligații financiare pe care trebuie să le respectați, altfel riscați amenzi usturătoare.Pentru a nu risca nimic și a avea toate informațiile de care aveți nevoie, businesslease.ro vă oferă toate detaliile necesare pentru a putea călători fără nicio grijă.Cuprins:

1. Taxele de drum în România - informații utile fără de care nu puteți pleca la drum

Pentru a putea circula pe drumurile din România este necesar ca, înainte de pleca la drum, să achitați taxele de drum cerute de legislația în vigoare din țara noastră. Cunoscută sub numele de rovinietă, conducătorii auto sunt obligați să o plătească pentru a putea utiliza rețeaua națională de drumuri. Dacă nu plătiți rovinieta, puteți circula doar în interiorul localității de reședință, însă, de câte ori o părăsiți, va trebui să aveți o rovinietă valabilă.Excepție de la această regulă fac mașinile care sunt înmatriculate temporar (numere roșii) care pot circula până la data emiterii de către Direcția de Înmatriculăria numerelor definitive fără a achita taxa de drum (rovinieta) - aceasta situație este întâlnităde regulă în cazul mașinilor noi achiziționate de la un dealer autorizat care se livrează fără a fi înmatriculatedefinitiv pe teritoriul României.

taxa trecere pod

Rovinieta este valabilă pentru circulatia pe următoarele drumuri:

  • autostrăzi;
  • drumuri expres;
  • drumuri naționale europene (E);
  • drumuri naționale principale;
  • drumuri naționale secundare.

Tariful taxei de drum obligatorii se poate achita în funcție de perioada de care aveți nevoie să călătoriți în afara localității de reședință, după cum urmează:

  • o zi
  • 7 zile
  • 30 de zile
  • 90 de zile
  • 12 luni

Perioada de valabilitate a rovinietei va începe la ora 00.00 a primei zile de valabilitate a acesteia și va expira la ora 24.00 a ultimei zile a duratei pentru care a fost plătită.De asemenea, pe lângă rovinietă, pe drumurile din România mai puteți avea de achitat și tarife de trecere pentru utilizarea podurilor, a tunelurilor sau a trecătorilor de munte. Acestea se achită în funcție de tipul autovehicului și se plătesc indiferent de țara în care este înmatriculată mașina.Iar pentru un drum fără griji, nu uitați de asigurarea obligatorie RCA, fără de care nu puteți pleca din garaj.

2. Cum și unde poți plăti taxele de drum din România

Plata taxelor se poate transforma într-o corvoadă atunci când nu știi exact unde lepoți achita.Iată unde se plătește taxa de drum:Rovinieta poate fi achiziționată de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) prin rețelele de benzinării din țară. Totodată, taxa de drum poate fi achitatăonline pemultiple site-uri specializate și prin SMS (în principalele rețele de telefonie mobilă).De reținut este faptul că atunci când alegeți să plătiți prin SMS, puteți opta doar pentru rovinieta pentru cea mai scurtă perioadă prevăzută de lege - 7 zile pentru autoturisme și o zi pentru vehiculele de transport marfă sau persoane.

taxa de drum

Totodată, taxa de drum se poate achita și online, pentru această facilitate existând mai multe site-uri unde puteți plăti simplu și rapid.Plata tarifelor de trecere pentru utilizarea podurilor, a tunelurilor sau a trecătorilor de munte se poate face prin sms (acolo unde este disponibil acest serviciu), la benzinării și la stațiile de taxare respective.

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre taxele de drum din România

1. Cum verific valabilitatea rovinietei?Pentru a verifica valabilitatea rovinietei, puteți accesa site-ul Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere, care deține un instrument pentru verificarea rovinietei. În plus, la o simplă căutare online, găsiți site-uri care vă pot ajuta în această problemă. Imediat ce ați introdus datele necesare (numărul de înmatriculare al autoturismului precum și seria de șasiu), valabilitatea taxei de drum este verificată. În cazul în care vă închiriați pe termen scurt o mașină, este bine să verificați dacă aceasta deține o rovinietă valabilă.2. Rovinieta rămâne valabilă dacă îmi schimb numărul de înmatriculare? Atunci când vă schimbați numărul de înmatriculare al autovehiculului pe care îl dețineți și aveți o taxă de drum achitată deja pe mai multe luni, trebuie să informați în scris Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare, în vederea operării modificării în baza de date. Din fericire, acest lucru se poate face și online, având doar de trimis un mail cu noile date ale mașinii. În câteva zile, veți primi un răspuns care va atesta valabilitatea taxei de drum cu noul număr de înmatriculare.3. Ce se întâmplă dacă circul pe drumurile naționale fără o rovinietă valabilă?Dacă circulați fără rovinietă valabilă pe drumurile naționale, această faptă constituie o contravenţie şi se sancţionează cu amendă. Tot contravenție se consideră și neplata unui peaj de trecere, această faptă sancționându-se cu amendă.Sursa foto: Pexels.com, Pixabay.com

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.