15.12.2021
No items found.

Procedura în caz de accidente ușoare a mașinilor în leasing - Ce faci pentru rezolvarea problemei?

Accidentele auto sunt evenimente nedorite, deoarece au implicații majore asupra automobilelor din proprietate, cât și asupra integrității fizice asupra celor implicați. Din păcate, cu toate prevederile luate, aceste incidente nu pot fi eliminate în totalitate, înspecial, accidentele ușoare fiind des întâlnite pe șoselele din țară. Orice conducător auto trebuie să cunoască procedura ce se aplică într-un astfel de accident pentru a putea rezolva cât mai rapid și mai favorabil o situație care ar putea crea probleme complicate. În articolul de mai jos veți afla ce trebuie făcut dacă ați trecut printr-un accident ușor cu o mașină achiziționată prin leasing, fie în proprietate personală, fie în proprietatea unei companii. De asemenea, veți primi răspuns la câteva întrebări frecvente legate de rezolvarea favorabilă a unui astfel de incident.

Procedura în caz deaccidente ușoare - Precizări legislative

Legislația română cu privire la accidentele petrecute pe drumurile publice deosebește accidentele în două categorii, cele grave, în urma cărora rezultă răniri sau chiar decese, și cele ușoare, care se soldează doar cu pagube materiale. Pentru aceasta a doua categorie, prevederile legislative din Codul rutier precizează care sunt obligațiile conducătorilor auto implicați. Astfel, articolul 79 anunță următoarele obligații:

●    În cazul în care vehiculele sunt deplasabile, acestea trebuie scoase în afara carosabilului cât mai rapid pentrua nu bloca drumurile publice;

●    Dacă starea fizică nu permitea cest lucru, vehiculele lovite trebuie trase cît mai aproape de marginea drumului și semnalizate în mod corespunzător;

●    La maxim 24 de ore de la producerea evenimentului, conducătorii implicați trebuie să se prezinte la sediul de poliție de pe raza localității în care a avut loc accidentul pentru realizarea documentației de constatare.

Există două situații în care persoanele implicate în accident nu sunt obligate să se prezinte la sediul de poliție, atunci când între conducătorii auto se încheie o constatare amiabilă de accident, cu respectarea prevederilor legale, și când daunele produse sunt doar asupra automobilului propriu și există o asigurare de tip Casco valabilă.

Ce trebuie să faci în caz de accident ușor?

Conducătorii auto a unor automobile de companie achiziționate prin leasing trebuie să respecte aceleași prevederi legislative ca în cazul automobilelor proprietate personală, diferența fiind căîn cele mai multe cazuri compania de leasing pune la dispoziție un serviciu special de notificarea daunelor ce ușurează foarte mult rezolvarea situației nedorite.

 

În practică se întâlnesc trei împrejurări de rezolvare a accidentelor ușoare.

●    Cea mai indicată ar fi utilizarea soluției înțelegerii amiabile ce poate fi aplicată în cazul în care șoferul vinovat își recunoaște vina și are o asigurare de tip RCA valabilă. În acestcaz nu este obligatorie implicarea poliției, situația rezolvându-se prin intermediul societății de asigurări sau chiar prin plata unei sume de bani de către șoferul vinovat pentru reparațiile minore de la autovehiculul tamponat. Este indicat schimbul copiilor după documente, precum cartea de identitate, permisul de conducere și asigurarea mașinii, pentru a nu apărea situații nedorite mai târziu;

 ●    Dacă persoana vinovată nu-și recunoaște vina și chiar părăsește locul accidentului, proprietarul mașinii lovite trebuie să sune de urgență la 112. Pentru rezolvarea favorabilă ar trebui să fie notate cât mai multe amănunte legate de accident, precum numărul mașinii, culoarea, marca, împrejurările sau martorii prezenți;

●    Dacă în accident sunt implicate mai mult de două mașini este obligatorie apelarea la organele de poliție pentru stabilirea vinovăției și pentru completarea documentelor ce permit executarea reparațiilor.

În concluzie, dacă sunteți în situația nedorită de a fi implicați într-un accident ușor, trebuie să știți că există soluții la îndemână pentru rezolvarea rapidă și fără urmări grave a incidentelor de acest fel din trafic.

Surse foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre procedura în caz de accidente ușoare

Care sunt procedurile legale în caz de accidente ușoare?

Procedurile legale în caz de accidente ușoare pot fi aplicate atât prin rezolvarea amiabilă între persoanele implicate, cât și apelând la organele de poliție.

Care este cea mai bună soluție în caz de tamponare ușoară?

Cea mai bună soluție de rezolvare a unui accident ușor este înțelegerea amiabilă între cele două părți, deoarece prin neimplicarea poliției se evită primirea unei amenzi și a unor puncte de penalizare.

De ce să apelezi la o societate de leasing în cazul unui accident ușor?

Apelarea la o societate de leasing în cazul unui accident ușor este o soluție rapidă de notificare a daunelor și de începere a procedurilor pentru reparațiile auto necesare.

 

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.