COMPUS DE
Monica Dona
2.12.2021
No items found.

Normele de consum pentru combustibilul la autoturisme: cum se determină?

Consumul de combustibil reprezintă probabil cel mai important indicator de cost la care se uită un manager de transport. Sunt mai multe modalități prin care putem determina consumul normat de combustibil, iar în acest articol, veți găsi câteva explicații de bază pentru a înțelege cât mai ușor ce este consumul normat și de ce este util.Este important să punctăm că din septembrie 2018, consumul de combustibil al tuturor mașinilor noi a fost măsurat folosind o procedură oficială de testare UE, WLTP - Procedura de testare a vehiculelor ușoare armonizată la nivel mondial, care a înlocuit procedura de testare NEDC (New European Driving Cycle). Schimbarea a fost una semnificativă și și-a propus să prezinte cifre oficiale de consum de combustibil mai realiste și mai realizabile pentru mașinile noi.Dacă analizăm condițiile în care NEDC-ul stabilea normele de consum este de așteptat să existe o oarecare diferență, având în vedere că un test de laborator nu poate reflecta niciodată cu exactitate varietatea de stiluri de condus, drumuri și condițiile meteorologice din lumea reală însă creșterea decalajului mediu de la 8% în 2001 la 40% în 2014 a ridicat numeroase semne de întrebare care aveau nevoie de răspuns.WLTP ia în considerare situația în care vehiculele sunt utilizate și nu situația ideală, de laborator, astfel că datele raportate de producători pentru autovehicule noi, produse după sunt mult mai apropiate de realitate. WLTPNEDCTemperatura de start14°C20°C - 30°CTimpul de rulare (atât consum conbustibil cât și emisii)30 min20 minProcent staționare13%25%Distanța de rulareca. 23kmca. 11kmVitezaMedie: 46.6km/h -Max.: 131km/hMedie: 34km/h -Max.: 121km/hCapacitateMedie : 7kWMax.: 47kWMedie: 4kWMax.: 34kWInfluența echipamentulu suplimentar și a aerului condiționat (AC)Echipamentul opțional este luar în considerare din perspectiva greutății, aerodinamicii și cerințele VES (Sistemele Electronice ale Vehiculului) (curent fără sarcină). Fără ACNu sunt luate în considerare

Norme de consum pentru combustibil la autoturisme: ce reprezintă?

Pentru înțelegerea exactă a normelor de consum pentru combustibil, este necesar ca șoferii să știe exact definiția consumului normat, așa cum este redată de către legea în vigoare.Prin definiție, consumul normat de combustibil este cantitatea maximă admisă care poate fi consumată de către un autovehicul pentru un anumit parcurs, în care se iau în considerare și condițiile specifice de exploatare a acestuia.

Determinarea consumului normat de combustibil: metode principale

Pentru a determina consumul normat de combustibil, fie că este vorba de un autoturism achiziționat independent, fie de unul obținut printr-un sistem de leasing operațional, se folosesc câteva metode de bază.Este foarte important ca acest consum normat să nu fie confundat cu consumul de bază, care se calculează la 100 de kilometri.

  • Determinare manuală

Determinarea manuală este, poate, cea mai convingătoare metodă pentru stabilirea consumului normat. În această situație șoferii trebuie să ia în considerare o serie de factori, precum traseul, autovehiculul, furnizorul de combustibil, gradul de încărcare a mașinii, stilul de condus, timpul de la ultima revizie, presiunea din pneuri și gradul de uzură a anvelopelor, tipul de ulei folosit, dar și condiții meteorologice.Pentru determinarea consumului normat de combustibil pe tip de mașina specialiștii în logistică testează autovehiculele pe mai multe rute, cu diferiți soferi, pe rutele normale de lucru și la încărcările standard ale masinii notând toate reperele menționate mai sus.Unele companii desemnează comisii/ grupuri de lucru sau specialiști pentru stabilirea normelor interne de consum. Aceștia realizează fotografii ale zilei de lucru în care iau în considerare, așa cum spuneam, vechimea autovehiculului, orele de plecare și de întoarcere, viteza, cantitatea de combustibil din rezervor, stilul de conducere al șoferului, frecvența cu care acesta shimbă vitezele, timpul de funcționare al aparatului de aer condiționat din cabină, calitatea drumurilor pe traseu, încărcarea mașinii și alte caracteristici esențiale.Pentru a avea o imagine corectă, aceste date pot fi comparate cu datele raportate de computerul de bord, sistemele GPS sau alte instrumente care înregistrează consumul de combustibil și detaliile legate de utilizarea autovehiculului (ruta, distanța parcursă, timpul de conducere, timpul de funcționare al motorului (ore), consumul efectiv la 100 km și consum real la 100 km în mișcare și alte informații disponibile) etc.

  • Cartea tehnică a mașinii sau importatorul

Spre deosebire de varianta anterioară, valoarea consumului normat mai apare, în anumite cazuri, și în cartea tehnică a mașinii. Când acest lucru nu se întâmplă el poate fi solicitat dealerului.În cazul autovehiculelor achiziționate în leasing operațional, aceste informații sunt furnizate încă din etapa de ofertare, iar uneori dealerii includ atât consumul normat conform standardelor WLTP si NEDC, precum și emisiile de CO2.Evident că aceste aceste informații sunt pur orientative, iar uneori este posibil ca aacest consum normat furnizat de importator să aibă o valoare mai mare decât consumul real, pentru a fi acoperitor.

  • RAR

Registrul Auto Român este abilitat din punct de vedere legal să ofere o valoare pentru consumul normat. Astfel, pentru beneficiarii care solicită determinarea consumului de combustibil în condiţii efective de trafic, R.A.R. poate transmite contra cost, pentru autovehiculele aflate în baza de date, extrase de valori de consum de combustibil sau efectuează determinări de consum contra cost pe baza unei comenzi, a unei programări şi prezentarea autovehiculului la R.A.R. pentru efectuarea determinărilor în trafic, conform specificaţiilor din comandă.Determinarea consumului de combustibil poate fi făcută în următoarele situaţii: pe stând, în condiţiile stabilite în procedura specifică a RAR, la cererea clientului (în condiţiile impuse de client). Mai multe detalii găsiți pe site-ul R.A.R.Prin urmare, este important pentru șoferi să știe cum pot determina valoarea consumului normat, dar și să știe că aceasta este cu totul alta decât consumul de bază.Sursa foto: Envato.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre normele de consum ale combustibilului la autoturisme

Cât de apropiat de realitate este consumul normat?

Valoarea exactă a consumului normat depinde de metodele prin care se determină acesta. Dacă acesta apare în cartea tehnică, poate fi o variantă destul de apropiată de realitate. Dacă este determinat manual, depinde de exactitatea factorilor luați în calcul, iar dacă vine de la importator sau de la compania de leasing, acesta este, de obicei, mai mare.

Care este diferența dintre consumul normat și consumul normal?

Consumul normal reprezintă cantitatea de combustibil consumată la 100 de kilometri, în timp ce consumul normat ia în considerare factori precum condițiile meteorologice sau condițiile de funcționare a autovehiculului.

Pe ce distanță se calculează consumul normat?

Nu există o distanță prestabilită pentru consumul normat.Înnoirea parcului auto cu regularitate asigură un consum de combustibil echilibrat având în vedere faptul că noile autovehicule sunt aliniate noilor tehnologii și standarde și integrează opțiuni care eficientizează consumul de combustibil (sisteme start/stop, (mild) hybrid, etc. Prin leasing operațional parcul auto este înnoit cu regularitate, perioada maximă de contract fiind de 57 de luni.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.