COMPUS DE
Monica Dona
19.10.0202
No items found.

Închidere anticipată leasing - Ce trebuie să știi despre această operațiune?

Leasingul operațional este un serviciu de finanțare care oferă posibilitatea beneficiarului de a avea drept de utilizare a unui automobil sau a unei flote de mașini deținute de operatorul de leasing. În această circumstanță, compania care finanțează leasingul operațional preia toate responsabilitățile administrării automobilului sau flotei auto, precum mentenanța și costurile gestionării unui automobil. Acest serviciu este acordat, în general, persoanelor juridice.

Cuprins:

Închidere anticipată leasing - Care sunt beneficiile serviciului?

1. Inchidere anticipata leasing. Ce trebuie sa stii despre aceasta operatiune

Cu alte cuvinte, leasingul operational reprezintă o închiriere pe termen lung a unui automobil și este un serviciu de finanțare preferat de multe companii, întrucât aduce o multitudine de beneficii când vine vorba de siguranță, flexibilitate și criterii fiscale.

Beneficiarul serviciului va fi absolvit de tot ceea ce înseamnă gestionarea automobilului, iar operatorul de leasing va fi responsabil pentru taxe, asigurare, revizii, rovinietă, reparații, întreținere, schimbul anvelopelor și multe alte servicii și costuri asociate. Astfel, acest serviciu este din ce în ce mai popular pentru companii și afaceri, în detrimentul metodelor clasice de a achiziționa și utiliza un automobil sau o flotă de mașini de către persoanele care dețin o companie.

Un avantaj major al acestui serviciu este acela de a utiliza automobilul fără responsabilități, întrucât beneficiarul va achita, propriu-zis, numai folosirea acesteia. Ca proprietar al mașinii, operatorul de leasing va fi responsabil pentru tot ceea ce înseamnă riscuri, mentenanță și achiziție.

De asemenea, trebuie menționat faptul că beneficiarul nu trebuie să depună un avans pentru achiziționarea automobilului, iar toate taxele și costurile asociate sunt incluse în rata lunară stabilită în contractul încheiat de comun acord. Un astfel de contract poate fi semnat pe o perioadă minimă de 12 luni sau pe o durată maximă de 57 de luni. Contractul poate fi prelungit și, de asemenea, beneficiarul poate avea și opțiunea de a păstra automobilul după încheierea contractului, în funcție de termenii acestuia.

De departe, cel mai mare avantaj al acestui serviciu este acela de renunțare la contract fără obligativitatea de a duce la bun sfârșit perioada contractuală prestabilită. Cu toate acestea, renunțarea la contract presupune o serie de angajamente și posibile penalizări cărora trebuie să le acorzi atenție atunci când semnezi contractul inițial.

Închidere anticipată leasing - Care sunt condițiile?

Înainte de a închide un contract de leasing operațional este important să cunoști foarte bine termenii acestuia și detaliile legate de costuri și alte criterii. De fapt, înainte de a semna contractul este important să înțelegi foarte bine și partea de închidere anticipată și să iei acest scenariu în considerare, în cazul în care va fi nevoie să renunți la contract înainte de sfârșitul acestuia.

Închiderea anticipată ar putea fi însoțită de anumite condiții, respectiv penalitatea de închidere anticipată calculată conform contract care poate fi reprezentată fie de un procent aplicat la ratele rămase de rambursat, fie la un număr fix de rate lunare, fie la diferența existentă între valoarea din contract a mașinii și valoarea sa din prezent.

Atunci când vrei să renunți la contract înainte de încheierea perioadei prestabilite vei avea opțiunea de a returna mașina operatorului de leasing. Este, bineînțeles, cel mai ușor mod deoarece operatorul se va ocupa de toate detaliile legate de închiderea anticipată a contractului. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că aceasta este și cea mai costisitoare opțiune, deoarece în acest caz se vor aplica toate prevederile menționate în contract despre penalităţi. Taxa de reziliere anticipată poate fi costisitoare, însă deprecierea automobilului este elementul principal. În câteva cuvinte, mașina va fi vândută în cadrul unei licitații care îi va prezenta valoarea minimă pe piață, iar cerința va fi ca diferența de plată să fie achitată de beneficiarul contractului inițial de leasing. Astfel, operațiunea de închidere a contractului poate fi destul de costisitoare.

De asemenea, ai opțiunea ca în timpul contractului să cumperi mașina de la operatorul de leasing. Dacă ai vrea să păstrezi mașina și mai ai o perioadă scurtă până la încheierea acestuia, procedura de cumpărare în timpul contractului ar putea fi mai puțin costisitoare deoarece vei elimina criteriul de depreciere. După ce vei deține mașina, propriu-zis, o vei putea vinde mai departe la un preț mai avantajos. Deși vei avea de plătit taxa de reziliere anticipată, costul total va fi mai mic decât cel asociat închiderii anticipate complete, înainte de termen.

Leasingul operațional este un serviciu din ce în ce mai popular atât pentru companiile mici, cât și companiile mari, întrucât aduce beneficii substanțiale când vine vorba despre siguranță, flexibilitate și criterii legate de partea financiară, iar posibilitatea închiderii contractului înainte de termen, fără obligativitate, poate fi un avantaj. Cu toate acestea, este important să cunoști toate condițiile acestei operațiuni pentru a diminua cât mai mult pierderile și riscurile.

Sursa foto: unsplash.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.