COMPUS DE
Monica Dona
7.7.2021
No items found.

Franșiza componentă a asigurării CASCO: ce reprezintă franșiza, câte tipuri de franșiza există și care este importanța acesteia

Franșiza CASCO

Traficul aglomerat și haosul de pe șoselele marilor orașe îi determină pe șoferi să fie grăbiți, nervoși sau agitați, iar acest lucru poate duce, uneori, la evenimente neplăcute și neașteptate, cel mai adesea fiind vorba de accidente rutiere. De asemenea, furturile sau fenomenele naturale pot aduce și ele daune asupra mașinii și, implicit, asupra bugetului. De aceea, este foarte importantă o asigurare CASCO. Diferența principală dintre aceasta și asigurarea de răspundere civilă (RCA) constă în faptul că prima este facultativă. Dacă închei, însă, o astfel de asigurare, nu vei fi nevoit să suporți în totalitate cheltuielile survenite în urma unui eveniment neplăcut.În acest articol, vei afla cu exactitate ce presupune o franșiză CASCO și care sunt tipurile și despăgubirile de acest fel în ipoteza unei daune parțiale sau totale.Cuprins

Franșiza CASCO: ce reprezintă aceasta?

Franșiza CASCO este o taxă pe care proprietarul mașinii o suportă în cazul unei daune parțiale sau totale. Franșiza poate fi plătită prin sumă fixă sau prin procent din suma asigurată. Atunci când dauna presupune o reparație cu o sumă mai mică decât valoarea franșizei, plata daunelor va fi suportată de către proprietarul mașinii și nu de asigurător. Prima de asigurare, în cazul asigurării ce conține franșiză, este mai mică decât o asigurare CASCO fără aceastăcomponentă. În momentul în care închei o asigurare CASCO cu franșiză, o parte din costurile daunelor vor fi suportate de tine, iar restul de către firma de asigurări cu care ai încheiat polița CASCO.Prin urmare, franșiza CASCO poate fi fixă (spre exemplu, 100€), progresivă (valoarea acesteia poate crește treptat) sau poate să reprezinte un procent din suma asigurată (spre exemplu 0,5-1%). Dacă este vorba de o daună totală, valoarea franșizei poate ajunge până la 10% din suma asigurată.

Tipuri de asigurări și de franșize CASCO

franșiza2

Pe piața asigurărilor CASCO, există două tipuri de franșiză.

 • Franșiza atinsă

Franșiza atinsă presupune plata unei sume fixe pe care asiguratul o suportă în cazul unui accident. În acest caz, dacă valoarea reparațiilor este mai mică sau egală cu franșiza, nu vei primi nicio despăgubire, iar dacă este mai mare, compania cu care ai încheiat asigurarea CASCO te va despăgubi în totalitate.

 • Franșiza deductibilă

Cea deductibilă presupune suma de bani stabilită la semnarea contractului de asigurare CASCO ce va fi achitată de asigurat indiferent de valoarea daunelor existente. Astfel, asiguratul va primi despăgubirea fără valoarea franșizei.

Despăgubiri CASCO pentru daună totală

Despăgubirea CASCO pentru daună totală (avarie totală sau furt) este acea sumă care se acordă în caz de daună totală a mașinii și care nu poate depăși cuantumul sumei asigurate.Asigurătorul are obligația contractuală de a plăti, după caz, suma obținută prin scăderea din suma asigurată a:

 • Franșizei;
 • Valorii ratelor rămase de achitat;
 • Valorii epavei;

Despăgubirile CASCO nu se acordă:

 • Dacă pagubele au fost cauzate prin întreținerea necorespunzătoare sau o utilizare improprie a autoturismului;
 • Pagubele au fost produse dotărilor suplimentare dacă acestea nu au fost declarate;
 • Pagubele produse părților componente ale autovehiculului care erau avariate la momentul încheierii poliței de asigurare și care sunt menționate în raportul de inspecție;
 • Pagube provocate de incendii sau explozie produse prin folosirea flăcării deschise;
 • Refuzul de restituire al autovehiculului, dacă acesta a fost încredințat de proprietar;
 • Favorizarea producerii riscurilor asigurate sau diminuarea posibilității de reducere a acestora;

Primul pas pe care îl ai de făcut pentru a obține despăgubirile este să notifici societatea de asigurare cu care ai încheiat polița, care la rândul său, va solicita dosarul complet cu actele necesare.

franșiza 3

Asigurarea CASCO este extrem de importantă și necesară în zilele noastre, întrucât beneficiezi de un sprijin financiar suplimentar și nu vei fi obligat la plata în totalitate a eventualelor daunele majore în situația nefericită a unui accident, a unui furt sau a unui fenomen natural dezastruos.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre franșiza CASCO

 1. Franșiza CASCO oferă asigurare pentru furt?

Da, asigurarea CASCO acoperă furturile, atât timp cât acestea sunt declarate la poliție.

 1. În caz de daună totală, asiguratorul poate oferi o mașină la schimb sub formă de despăgubire?

Nu există cazuri în care asiguratorul să ofere un autoturism la schimb sub formă de despăgubire.

 1. În cât timp se face plata daunelor?

Termenul legal de plată a daunelor este de 15 zile lucrătoare, dar poate varia în funcție de caz și de asigurator.Sursă foto: Envato.com.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.