COMPUS DE
Monica Dona
5.12.2022
No items found.

Cheltuieli cu combustibilul. Strategii de optimizare și reducere

Cheltuieli cu combustibilul

În contextul inflației crescânde și a unei lungi recesiuni ce se anunță pentru economia Europei, reducerea (sau cel puțin optimizarea cheltuielilor cu combustibilul) este o acțiune absolut necesară.Întreținerea unei flote de mașini presupune cheltuieli ce nu pot fi eliminate, însă carburantul rămâne o variabilă pe care o poți manevra. Sarcina managerului de flotă nu e întocmai cea mai ușoară, dar există instrumente pe care acesta le poate accesa pentru a-i facilita munca. Citește acest articol pentru câteva idei.

1. Cheltuielile cu combustibilul - strategie de management

Primul pas în demersul de reducere a cheltuielilor cu combustibilul este formarea unei imagini de ansamblu și identificarea punctelor problemă, iar aici rolul esențial îl are responsabilul de flotă.Managementul floteiÎn acest sens, managerul flotei ar trebui să facă o analiză, iar colectarea datelor necesare se poate face prin intermediul unor sisteme de supraveghere a autovehiculelor. Majoritatea sunt accesibile și simplu de utilizat, pentru că au la bază tehnologia GPS.Reevaluarea rutelor și optimizarea traseelor este, de asemenea, un demers pe care îl recomandăm, pentru că are potențialul de a reduce consumul de combustibil.Tehnologii utileÎn ceea ce privește tehnologiile disponibile, primul sistem propus este cel al „Inelelor-rezervor” (Fill&Go Ring). Ele permit controlul flotei și îi procură managerului un set de date pe baza cărora să își poată dezvolta strategia. În plus, au și avantajul reducerii timpului de așteptare la pompă.Acesta ar trebui cuplat cu un al doilea, numit Fill&Go Vehicle Control - e un serviciu ce utilizează tehnologia GPS și procesează informații utile printr-o aplicație online, de care managerul flotei se poate folosi.

2. Reducerea consumului de combustibil - modalități concrete

Studiile arată că aproximativ 25% din costul total cu flota de mașini îl constituie combustibilul fosil. Pentru mașinile electrice vorbim de costuri cu până la 30% mai mici, motiv pentru care ele reprezintă o variantă mai avantajoasă din această perspectivă.Alternativa mașinilor electrice O flotă de mașini electrice este mai economică sub aspectul carburantului, iar o companie orientată spre o strategie sustenabilă știe asta.Există consultanți specializați în transportul electric, care îți pot răspunde la toate întrebările și te vor consilia pentru a alege soluția optimă raportat la nevoile tale.Instruirea corectă a șoferilor

Cheltuieli cu combustibilul2

Un concept tot mai des întâlnit este cel de ecodriving (conducerea ecologică). Practic, termenul desemnează un stil de condus prietenos cu mediul și economic din perspectiva consumului de combustibil.Instruiți-vă șoferii pentru a adopta un astfel de stil, pentru că studiile arată cum, în condiții obișnuite de trafic, cheltuielile cu combustibilul sunt reduse cu 10-40%.În primul rând, aceștia nu trebuie să conducă agresiv: să nu frâneze sau accelereze brusc, să nu facă viraje bruște. Dimpotrivă: ar trebui să încerce să păstreze o viteză constantă.În al doilea rând, șoferii ar trebui încurajați să nu staționeze cu motorul pornit, nici măcar pentru perioade scurte - orice staționare ce depășește 30 de secunde consumă carburant într-un mod nejustificat.Există și alte comportamente cu impact pozitiv:

  • Măsurarea cu regularitate a presiunii din pneuri e o modalitate simplă, dar care poate preveni creșterile inutile ale consumului de carburant.
  • De asemenea, circulația cu geamurile închise crește aerodinamica vehiculului, iar ea se traduce printr-un consum mai mic de combustibil.

Complementar, un sistem de recompensare, prin oferirea unor bonificații șoferilor care au rezultate foarte bune, va încuraja considerabil un comportament cât mai apropiat de cel urmărit. Finalitatea urmărită nu e doar a consumului redus de combustibil, ci și a unei flote sustenabile.

3. Cheltuieli cu combustibilul pentru microîntreprinderi

Întrucât cheltuielile cu managementul flotei sunt consistente, după cum societatea ta este sau nu plătitoare de TVA, poți beneficia de unele facilități fiscale.Deducerea cheltuielilor cu combustibilul în microîntreprindere Astfel, dacă ai o microîntreprindere plătitoare de TVA, întocmește foi de parcurs, iar dacă autoturismul nu este utilizat decât în scopuri specifice activității societății, deducerea de TVA aferentă cheltuielilor cu autovehiculele poate fi integrală (100%).

3. Cheltuieli cu combustibilul pentru microintreprinderi - formulare, calculator

4. Sfaturi pentru reducerea consumului de combustibil

Strategiile de reducere a consumului de combustibil se reduc la următoarele idei principale:

  • Corectează comportamentul șoferilor - poate reduce consumul cu până la 30%.
  • Optează pentru mașinile electrice, care s-au dovedit a fi mai economice și mai sustenabile.
  • Utilizează tehnologiile disponibile pe piață.

Astfel, pentru că există mai multe strategii posibile, ele pot fi cumulate sau implementate selectiv, în funcție de modelul propriu de business, dar vor reduce, cu siguranță, consumul de combustibil.Surse foto: pexels.com, unsplash.com.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.