COMPUS DE
Monica Dona
7.10.2021
No items found.

Ce este fișa de înmatriculare și cum acționează în situații specifice?

Achiziția și intrarea în posesia a unui autovehicul presupun o birocrație destul de complicată și completarea unor documente care să ateste faptul că aceasta are un proprietar nou. De asemenea, cele mai importante caracteristici tehnice trebuie dovedite printr-un document specific, iar modificările făcute la sistemul mecanic al mașinii presupun și modificarea actelor corespunzătoare, cu noi specificații.Documentul cu cele mai importante informații despre mașină este fișa de înmatriculare. Aceasta arată cu exactitate capacitățile mașinii, precum și posesorul, dar și datele de identificare ale respectivului autovehicul. Cu toate aceastea, mulți șoferi au dificultăți în a înțelege ce este fișa de înmatriculare, ce rol are aceasta și cum se poate utiliza.În același timp, chiar și obținerea fișei de înmatriculare necesită un proces birocratic anevoios și un timp limită în care acesta poate fi dus la bun sfârșit. Astfel, pentru a înțelege modul în care se obține și se utilizează acest document, șoferii trebuie să știe câteva informații de bază, atât despre fișa de înmatriculare, cât și despre situațiile în care este necesară. Cuprins:

Ce este fișa de înmatriculare?

Orice autovehicul are nevoie de o serie de documente specifice. Dintre acestea, fișa de înmatriculare este cea care conține absolut toate informațiile despre autovehicul. În ea se vor regăsi datele cumpărătorului sau ale noului beneficiar, numărul de înmatriculare, numele proprietarului anterior, chiar și numele și semnătura persoanei care a efectuat operațiunea. Se vor mai regăsi și detalii despre mașină, cum ar fi caroseria, categoria, anul de fabricație, seria, capacitatea cilindrică și puterea maximă a motorului, numărul de locuri sau dimensiunea pneurilor.

Obținerea fișei de înmatriculare - cine completează fișa de înmatriculare?

Pentru a obține fișa de înmatriculare, solicitantul are nevoie de actul de identitate și actul mașinii, alături de o cerere completată, care se poate găsi la sediul RAR. Este important de știut faptul că actul mașinii trebuie să fie scris în limba țării din care provine aceasta.Autovehiculului i se va face o inspecție tehnică periodică în mod obligatoriu, chiar dacă are deja una în vigoare.De asemenea, noul proprietar trebuie să meargă, după obținerea actelor de la RAR, la primăria localității de domiciliu pentru a plăti impozitul mașinii și a solicita luarea acesteia în evidență, iar, în final, la poliție cu o asigurare RCA valabilă minim 6 luni.

Documentele necesare pentru a obține fișa de înmatriculare

Alte documente necesare sunt următoarele:- copie a cărții de identitate a mașinii;- copie fișei de înmatriculare vizată de organul fiscal;- copie a contractului de vânzare-cumpărare;- declarație pe propria răspundere că autovehiculul a fost transportat în țară pe o platformă auto;- copie după polița de asigurare auto;- copie a certificatului de atestare fiscală;- dovada plății pentru certificatul de înmatriculare;

Când și de ce este fișa de înmatriculare solicitată?

Există anumite situații deosebite în care persoanele autorizate cer fișa de înmatriculare. Toate acestea se fac cu un motiv specific.

Prima înmatriculare în România

În acest caz, este foarte important ca fișa de înmatriculare să arate faptul că mașina a fost cumpărată dintr-o țară străină și trecută pe numele unui proprietar cu cetățenie română și domiciliat în România. Este nevoie și de o ștampilă de la Direcția de Taxe și Impozite de care aparține noul proprietar, dar și de actul de identitate al autovehiculului, tipărit în limba țării din care provine acesta.

Fișa de înmatriculare a unui autovehicul primit moștenire

Nefiind vorba de o cumpărare, fișa de înmatriculare este obligatorie atunci când un autovehicul este primit moștenire, pentru a dovedi decizia de a trece mașina la un nou proprietar, fără o tranzacție financiară.

Prin urmare, fișa de înmatriculare are rolul de a oferi toate informațiile tehnice ale mașinii, cât și informații despre fostul și actualul deținător. Ia-o în serios și îngrijește-te de toate procedurile necesare obținerii acesteia, astfel încât să eviți eventuale neplăceri.

Întrebări și răspunsuri pentru a înțelege ce este fișa de înmatriculare

  1. Schimbarea adresei din buletin afectează fișa de înmatriculare auto?

Da, noua adresă din cartea de identitate a posesorului trebuie să fie trecută și în fișa de înmatriculare. De altfel, toate informațiile importante de acest fel trebuie să fie corecte și actualizate la timp.

  1. Care sunt actele necesare pentru a obține fișa de înmatriculare?

O fișă de înmatriculare se obține cu ajutorul următoarelor acte: actul de identitate al posesorului și actul mașinii, plus o cerere completata, care se poate găsi la sediul RAR.

  1. Ce trebuie să conțină fișa de înmatriculare în cazul unui autovehicul cumpărat din altă țară?

În acest caz, fișa de înmatriculare trebuie să arate faptul că a fost achiziționată din afara țării și trecută pe numele unui proprietar român. Este nevoie, de asemenea, și de o ștampilă de la Direcția de Taxe și Impozite de care aparține proprietarul.sursa foto: envato.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.