COMPUS DE
Monica Dona
28.7.2021
No items found.

Ce acte îţi trebuie când cumperi o maşină? - Află informațiile de care ai nevoie!

Atunci când cumperi o maşină la mâna a doua, va trebui să te ocupi de întocmirea actelor necesare, alături de persoana de la care urmează să cumperi. De cele mai multe ori, alegerea unei maşini la mâna a doua poate fi dificilă, în special datorită posibilităţii de a întâlni şoferi nu tocmai sinceri când vine vorba de autoturismul pe care vor să îl vândă. Chiar şi la capitolul acte, pentru cumpărarea maşinii pot apărea nereguli, aşa că vei găsi în acest articol un mic ghid, pentru a ști exact ce acte îţi trebuie când cumperi o maşină.Cuprins:

Ce acte trebuie când cumperi o mașină

Dacă ai nevoie de lista completă a tuturor documentelor de care ai nevoie atunci când îţi cumperi maşina, iată ce acte se fac la cumpărarea auto şi ce acte trebuie să ai la tine:

 • Cartea de Identitate. Poate părea banal, însă nu uita de cartea de identitate atunci când decizi să faci actele pentru a cumpăra o maşină.
 • Contractul de vânzare-cumpărare. Acesta trebuie să fie completat atât de tine, cât şi de vânzător pentru a fi valabil.
 • Fişa de înmatriculare, ce va fi completată de vânzător cu datele exacte ale maşinii.
 • Talonul şi cartea maşinii. Acestea trebuie să fie semnate de proprietar, iar la rubrica înstrăinare trebuie să fie trecut numele tău.
 • Declaraţia de impunere. O poţi găsi online pe site-urile oficiale de taxe şi impozite.
 • Cerificatul de Conformitate al vehiculului (COC). Trebuie ca vânzătorul să îţi dea acest act în momentul cumpărării maşinii. Certificatul de Conformitate atestă că automobilul are drept de liberă circulaţie şi respectă standardele impuse la nivel european pentru producţia de autovehicule.

Acte pentru cumpărarea mașinii: ce probleme pot apărea cu actele necesare la cumpărarea unui autoturism

Din păcate, de multe ori pot apărea probleme la întocmirea actelor necesare la cumpărarea unui autoturism:

 • Vânzătorul nu are toate actele în regulă. Dacă vânzătorul nu are toate actele disponibile, te amână sau încearcă să găsească scuze, atunci este de preferat să renunţi la a mai cumpăra autovehiculul. Alege vânzători ce sunt transparenţi şi îţi pun la dispoziţie toate actele şi toate detaliile de care ai nevoie.
 • Îţi dai seama prea târziu că nu ai toate actele necesare. Atunci când te gândeşti ce acte trebuie pentru cumpărarea unui autoturism, este posibil să ai ceva bătăi de cap şi să uiţi de anumite acte, atunci când ai nevoie de ele. De aceea, este de preferat ca, atunci când cumperi o maşină second hand, să iei alături de tine pe cineva cu experienţă. De asemenea, poţi apela la la o firmă ce oferă servicii de AutoMarket. Astfel, poţi avea încredere că maşinile oferite spre vânzare au toate actele în regulă, număr de kilometri reali şi nu au defecte ascunse.

Cumpărarea unui autoturism: cum să te asiguri că alegi cea mai bună maşină second hand

Alegerea unei maşini second-hand nu este întotdeauna uşoară, dar există câteva metode prin care lucrurile pot să devină mai simple:

 • Nu face compromisuri. Dacă ştii ce îţi doreşti de la viitoarea ta maşină, atunci caută un model şi un vânzător care îţi poate oferi ceea ce îţi doreşti. Nu face compromisuri doar fiindcă vânzătorul este foarte insistent sau încearcă din răsputeri să te convingă să cumperi vehiculul.
 • Verifică în detaliu maşina. Acesta este un pas esenţial, peste care nu trebuie să sari: verifică cu atenţie fiecare aspect al maşinii, pentru a nu avea surprize neplăcute. Poţi să mergi cu maşina la reprezentanţa auto dedicată sau la un service pentru a face o inspecţie completă.
 • Pune toate întrebările necesare. Nu te jena să pui 100 de întrebări, dacă simţi că ai nevoie de lămuriri. Trebuie să ştii tot ceea ce îţi doreşti despre maşină înainte de a o cumpăra.

Achiziţionarea unei maşini necesită atenţie şi implicare din partea ta pentru a avea succes, de la actele necesare când cumperi un autoturism şi până la inspecţia atentă a maşinii, nu sari nicio etapă şi apelează la firme specializate dacă ai posibilitatea, pentru a avea garanţia unui automobil second hand de calitate.

Întrebări şi răspunsuri frecvente despre ce acte îţi trebuie când cumperi o maşină

1. Cât timp durează să întocmeşti toate actele pentru cumpărarea unei maşini second hand?În funcţie de situaţie, demersurile pot dura de la câteva zile, până la câteva săptămâni.2. Pot cumpăra o maşină la mâna a doua dacă îmi lipseşte vreunul din actele necesare?În cele mai multe cazuri nu este posibil, însă poţi cere mai multe detalii la departamentul specializat de la Poliţie: DRPCIV.3. La ce trebuie să te uiţi atunci când cumperi o maşină second hand?Toate detaliile, de la acte şi până la starea maşinii trebuie să fie luate în considerare atunci când vrei să cumperi un automobil la mâna a doua, de aceea poţi apela la firme ce oferă servicii de Automarket dacă îţi doreşti să scapi de bătăi de cap.Sursă foto: Pexels.com.

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.