COMPUS DE
Monica Dona
17.3.2021
No items found.

Cauciucurile de vară și legea: când se impune utilizarea lor legal și când este doar recomandată

[caption id="attachment_7824" align="alignleft" width="2407"]

Una dintre principalele reguli pe care trebuie să le știe un șofer încă din perioada în care se pregătește pentru examenul auto este schimbarea anvelopelor. Dacă în ceea ce privește montarea celor de iarnă situația este destul de simplă, atât prin legislație, cât și prin recomandările specialiștilor, între cauciucuri de vară și lege există o situație diferită.[/caption]În primul rând, obligativitatea cauciucurilor de vară nu este impusă în condiții clare, din motive care țin de nivelul de siguranță pe care acestea îl asigură în comparație cu cele de iarnă.Faptul că nu există o lege pentru cauciucurile de vară îi poate induce pe mulți șoferi în eroare, ceea ce poate reprezenta un risc, deoarece mulți nu ar estima corect perioada în care le pot instala.Astfel, este important pentru aceștia să știe care este momentul în care se impune montarea anvelopelor de vară și când este doar recomandat acest lucru.Cuprins

Ce trebuie știut despre cauciucurile de vară și legea în vigoare?

În primul rând, șoferii trebuie să știe faptul că nu există nicio lege care să facă obligatorie montarea anvelopelor de vară. Singura obligație legislativă în ceea ce privește schimbarea anvelopelor este cea care impune utilizarea cauciucurilor de iarnă atunci când suprafața carosabilă este acoperită cu gheață sau polei ori dacă temperatura scade sub 7 grade Celsius. Cu toate că nu este recomandat , pneurile de iarna pot fi ultilizate și în sezonul cald, însă cu riscuri majore datorită faptului că aderența acestora este redusă considerabil. Totodată, trebuie să aveți în vedere faptul că va crește consumul de combustibil, iar uzura anvelopelor va fi și ea ridicată.

cauciucurile de vara

Recomandări în legătură cu cauciuri de vară și lege

Perioada în care este indicat să folosim cauciucuri de vară,, este aceea în care se înregistrează constant temperaturi ridicate. În schimb, din punct de vedere al legislatie, tot ceea ce face referire la montarea anvelopelor de vară este doar recomandare. Astfel, pneurile pot fi schimbate atunci când se îndeplinesc câteva criterii care asigură circulația în condiții de siguranță maximă.

Cauciucurile de vară și vremea din România

Condițiile meteorologice sunt principalul factor de luat în considerare la montarea cauciucurilor de vară. Pentru că vremea poate fi instabilă, mai ales la trecerea de la sezonul rece la sezonul cald, iar anvelopele de vară nu pot asigura nivelul de siguranță corespunzător, este recomandată montarea lor doar dacă temperatura este de minim 7 grade Celsius.

Starea cauciucurilor de vară

Starea anvelopelor se poate verifica extrem de simplu printr-o simplă vizită la un centru specializat. În conformitate cu legislația în vigoare anvelopele trebuie să aibă o înălțime minimă a profilului de cel putin 1.6 mm.Dacă starea cauciucurilor nu o permite, este de preferat ca acestea să nu fie montate. Astfel, este de preferat pentru șoferi să meargă în continuare cu anvelopele de iarnă până la achiziționarea unora de vară noi decât să utilizeze unele neconforme. Chiar și când se optează pentru mașini închiriate, trebuie verificată starea cauciucurilor.

Cauciucurile de vară trebuie tratate diferit față de cele de iarnă

Spre deosebire de anvelopele de iarnă, cauciucurile de vară au o compoziție diferită care reacționează în alt mod la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, nu pot asigura un nivel de siguranță corespunzător atunci când temperaturile sunt scăzute, în timp ce anvelopele de iarnă pot face acest lucru. De aceea, legislația rutieră impune montarea anvelopelor de iarnă și face doar recomandări pentru cele de vară.ConcluzieEste important pentru șoferi să știe când pot monta cauciucurile de vară. În acest fel, nu se expun la riscuri care pot fi cauzate de o montare prematură.

cauciucurile de vara 2

Întrebări și răspunsuri despre cauciucurile de vară și lege

Când se impune montarea cauciucurilor de vară prin lege?Nu există o lege care să specifice o anumită dată. Acest lucru se poate face în funcție de recomandările menționate.Există riscuri asimilate nemontării cauciucurilor de vară prin lege?Cel mai mare risc îl reprezintă aderența scăzută din cauza compoziției specifice anvelopelor de iarnă, urmat de creșterea consumului de combusitibil și de uzura prematură a anvelopelorde iarnă, dacă acestea sunt folosite atunci când temperaturile sunt ridicate.Ce obligații există pentru cauciucurile de vară prin lege?Singura obligație legislativă privind cauciucurile de vară este cea referitoare la starea de funcționare a anvelopelor. Acestea nu trebuie să fie uzate și nici nu pot prezenta defecțiuni care pun în pericol siguranța participanților la trafic.

cauciucurile de vara

sursa foto: envato.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.