COMPUS DE
Monica Dona
7.5.2020
No items found.

Asigurarea CASCO: Îți este de folos sau nu?

Asigurarea CASCO

Spre deosebire de asigurarea de răspundere civilă auto, pe scurt RCA, care este obligatorie prin lege, asigurarea CASCO este facultativă, iar, din această cauză, mulți șoferi aleg să nu încheie o astfel de poliță. Totuși, lipsa asigurării CASCO presupune un risc mult prea mare, pe care ar fi mai înțelept să nu ți-l asumi.Traficul aglomerat din marile orașe, drumurile publice care nu oferă cele mai bune condiții de condus, precum și unii șoferi grăbiți sau teribiliști pot cauza numeroase daune mașinii tale. De asemenea, fenomenele naturii sunt de vină pentru multe stricăciuni ale vehiculelor, care atrag reparații costisitoare. Fără o poliță CASCO, vei fi nevoit să suporți în integralitate cheltuielile ocazionate de incidentele care implică autovehiculul tău, ceea ce poate avea efecte negative asupra bugetului tău.Pentru a te convinge de utilitatea încheierii unei astfel de polițe, trebuie să afli detalii despre asigurarea CASCO și despre beneficiile pe care ți le oferă.Cuprins

1. Ce înseamnă CASCO?

CASCO este o asigurare facultativă, prin intermediul căreia, proprietarul mașinii avariate sau furate este despăgubit de către societatea de asigurare.Dacă nu știai până acum ce este asigurarea CASCO, află că aceasta este, în primul rând, o asigurare facultativă, adică proprietarul vehiculului nu este obligat prin lege să încheie un astfel de contract. Totuși, dacă autoturismul este proprietatea unei societăți de leasing, aceasta are obligația încheierii unei polițe CASCO.În urma încheierii unui contract de asigurare CASCO, în cazul în care mașina ta este furată sau suferă anumite daune, cauzate de diferite împrejurări, indiferent dacă ești vinovat sau nu de producerea lor, societatea de asigurări te va despăgubi și va suporta cheltuielile pentru reparații, cu condiția ca autovehiculul să îndeplinească cerințele legale pentru circulație, adică să fie înmatriculat provizoriu sau definitiv, să fie înscris în polița de asigurare și să aibă inspecția tehnică periodică valabilă.

Asigurarea CASCO

 2. Ce se poate repara pe CASCO?

Cu o asigurare CASCO, poți repara daunele autovehiculului tău cauzate de avarii, acte de vandalism, fenomene naturale sau poți fi despăgubit în cazul unui furt.Pentru alegerea firmei cu care vei încheia contractul, trebuie să te informezi cu exactitate despre ce acoperă asigurarea CASCO, deoarece ofertele pot să difere de la o companie la alta. În general, există o serie de riscuri pe care le suportă orice societate de asigurări, acestea fiind:

  • Avarii: ciocniri, zgârieturi, lovituri, răsturnări, căderi în apă sau prăpastie, căderea unor corpuri străine pe mașină, incendiere;
  • Acte de vandalism: pagube produse de răuvoitori, chiar dacă nu sunt identificați;
  • Fenomene naturale: cutremur, inundație, grindină, avalanșă, alunecare de teren, trăsnet;
  • Furt: total sau parțial (părți componente ale autovehiculului), precum și tentativa de furt.
Asigurarea CASCO

3. Ce înseamnă full CASCO?

Aceasta este asigurarea CASCO ce acoperă orice tip de daună, indiferent dacă s-a produs pe teritoriul României sau în altă țară.În varianta simplă, asigurarea auto CASCO este valabilă pentru un număr limitat de pagube, acestea trebuind să se producă în țară. Pentru a afla cu exactitate ce acoperă asigurarea full CASCO, trebuie să soliciți o ofertă unei companii specializate, deoarece nu toate oferă aceleași beneficii. De exemplu, prin această poliță, poți asigura riscuri suplimentare, precum avaria totală, și vei putea sta liniștit pe parcursul deplasărilor cu mașina în străinătate, deoarece beneficiezi de despăgubiri și pentru pagubele produse în afara țării.

casco cu fransiza

4. Ce înseamnă CASCO cu franșiză?

Franșiza este partea din despăgubire pe care o suportă proprietarul mașinii, nu societatea de asigurări, și poate fi o sumă fixă sau un procent din cuantumul daunei ori din valoarea asigurată.Dacă alegi această variantă, vei constata că ai mai puțin de plată pentru asigurarea CASCO, dar în funcție de gravitatea pagubei, vei fi obligat să plătești o sumă mai mare sau mai mică, astfel cum a fost stipulată valoarea franșizei în contract. Chiar dacă ești un șofer prudent și consideri că nu vei fi implicat prea des în accidente, un eveniment nefericit poate apărea când te aștepți mai puțin, iar o cheltuială neprevăzută, de o valoare ridicată, poate fi dificil de suportat.

5. Întrebări și răspunsuri frecvente despre asigurarea CASCO

  1. Din ce motive variază prima de asigurare?

Prima anuală de asigurare CASCO variază în funcție de valoarea, dotările, vechimea,și starea mașinii, accidentele anterioare, cuantumul franșizei, calitatea de persoană fizică sau juridică a proprietarului.

  1. Franșiza este obligatorie?

Franșiza este obligatorie la mașinile scumpe sau de lux, deoarece reparațiile sunt foarte costisitoare pentru asigurător, iar uneori este impusă și conducătorilor cu vârste sub anumite limite, fiind considerați ca având un risc mai ridicat de a produce accidente.

  1. Există excepții de la aplicarea asigurării CASCO?

Da, orice companie de asigurări poate stipula în contract că nu va suporta despăgubirile, atunci când daunele autovehiculului s-au produs în anumite circumstanțe, de exemplu dacă mașina a fost lăsată descuiată.În concluzie, asigurarea CASCO auto este foarte importantă și utilă, chiar dacă nu este obligatorie și te poate scăpa de multe cheltuieli neprevăzute pentru reparațiile mașinii sau chiar în eventualitatea unui furt.Surse foto: storyblocks.com, rawpixel.com

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.