COMPUS DE
Monica Dona
1.3.2022
No items found.

Anvelope uzate legislație - Ce ai nevoie să știi pentru a nu avea probleme din cauza lor?

Anvelope uzate legislație

Indiferent de cât timp conduci un autoturism, cel mai probabil știi cât de importante sunt anumite componente ale mașinii, precum și care este rolul reviziilor, astfel încât acestea să funcționeze perfect, dar să îți ofere și un sentiment de siguranță.Un element important îl reprezintă anvelopele. Starea în care acestea se află sunt nu doar că te vor ajuta să-ți dai seama dacă gradul de uzură este mare, ci și dacă ești pe cale să primești o amendă conform legislației în vigoare sau nu.Știm cât de important este să fii la curent cu ultimele reglementări, așa că mai jos vei descoperi toate detaliile despre anvelopele uzate, ce spune legislația despre ele, dar și care sunt sancțiunile pe care le poți primi dacă circuli neregulamentar.Cuprins

Rolul anvelopelor – de ce sunt importante pentru un vehicul?

Atunci când vine vorba despre siguranța din timpul condusului, trebuie să știi că anvelopele reprezintă o componentă extrem de importantă în ceea ce privește autoturismul. Poate nu știai, însă acestea sunt, de fapt, unele dintre cele mai importante componente ale masinii atunci când tu frânezi, si da in mod evidentpot face diferența în diferite situatii intalnite in trafic.Știind acest aspect, este important să le acorzi atenție atunci când pornești la drum pentru a descoperi dacă acestea se potrivesc stilului tău de condus, dar și pentru a te obișnui cu ele.Anvelopele ar trebui verificate de către șofer cel puțin o dată pe lună pentru a observa posibilele probleme și, ulterior, la un service autorizat pentru a certifica elementele descoperite.

Este important ca anvelopele să fie folosite corect. Pe timpul verii, când temperaturile sunt mult mai ridicate, este indicat să folosești cauciuri de vară, iar pentru iarnă să folosești niște cauciucuri cu o aderență mai bună la carosabil umed, îngheț sau polei.

Ce factori provoacă daune și uzează anvelopele?

Atunci când conduci un autoturism, cel mai bine este să ai un set de anvelope de calitate, astfel încât să nu le mai duci grija pentru un timp îndelungat. La Business Lease, fiecare automobil deține anvelope de o calitate superioară, însă este bine să acorzi atenție câtorva lucruri care le pot dăuna.

  • Acordă atenție corpurilor străine

Dacă faci pană la mașină înseamnă că presiunea din pneuri se pierde. Acest lucru se poate întâmpla din diverse motive, printre care: perforarea anvelopei de către corpuri străine, întreținerea deficitară sau lovirea de muchii ascuțite, ca de exemplu găurile din asfalt.

  • Respectă capacitatea de încărcare a mașinii

Dacă încarci mașina peste limită și pui presiune foarte mare pe mașină, în special și pe cauciuri, riști să se uzeze într-un timp foarte scurt.

  • Ai grijă la viteza cu care conduci

Viteza pe care o ai atunci când conduci este extrem de importantă pentru sănătatea anvelopelor tale. Când ai o viteză mare, în anvelope se acumulează foarte multă căldură, care duce, în timp, la deteriorarea lor. În plus, dacă continui acest comportament pe o perioadă lungă, riști ca anvelopele să explodeze.

În toate țările din Europa, conform legii, adâncimea benzii de rulare maxim admisă este de 1,6 mm. Noi, la Business Lease, înlocuim anvelopele atunci când indicatorul de uzură este egal sau mai mic de 2.5 mm pentru anvelopele de vară, respectiv 3 mm pentru anvelopele de iarnă.Nu trebuie să îți faci griji cu mentenanța anvelopelor, deoarece tot noi de ocupăm de acest aspect. Indiferent de solicitarea pe care o ai, că îți dorești să schimbi cauciurile în funcție de anotimp sau că acestea s-au uzat și ai nevoie de unele noi, trebuie doar să iei legătura cu furnizorul nostru de anvelope și totul se va rezolva în scurt timp.

Ce sancțiuni poți lua pentru circulația cu anvelopele uzate?

Anvelopele trebuie întotdeauna verificate, conform reglementărilor ce privesc siguranța circulației, protecția mediului, dar și inspecția tehnică periodică (ITP). Bineînțeles, dacă vei circula pentru mult timp cu un set de anvelope uzate și vei fi prins de poliție, poți fi sancționat cu o amendă pentru folosirea necorespunzătoarea a anvelopelor de până la 725 lei, potrivit codului rutier din 2019.De aceea nu trebuie să utilizezi anvelope uzate peste limita legală, deoarece riști să pui în pericol viața ta si a celorlalți participanți în trafic, dar și să primești o amendă consistentă. În concluzie, indiferent de serviciile pe care le alegi de la Business Lease, este important să știi că orice mentenanță este foarte ușor de realizat la noi. Însă, este extrem de important să fii responsabil cu mașina ta și să observi atunci când anvelopele acesteia sunt uzate sau trebuie schimbate în funcție de anotimp.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre anvelopele uzate

1. Când trebuie să schimb anvelopele?Anvelopele trebuie schimbate, întotdeauna, vara și iarna – din cauza drumului acoperit cu polei, gheață și zăpadă, dar și când gradul de uzură este extrem de ridicat.2. Din ce cauze se pot uza anvelopele?Anvelopele se pot uza dacă mașina este condusă cu o viteză foarte mare, dacă se depășește capacitatea de încărcare a mașinii, dar și din cauza unor corpuri străine: găuri din asfalt sau obiecte ascuțite.3. Ce sancțiune primesc dacă circul cu anvelopele uzate?Conform codului rutier din 2019, orice șofer care circulă cu un autoturism (luat in leasing sau nu) ce are anvelopele uzate, poate fi amendat cu până la 725 lei.Sursă foto: Freepik.com, Unsplash.com

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.