COMPUS DE
Monica Dona
2.3.2022
No items found.

Alcoolul la volan. Ce se întâmplă când bei?

ALCOOLUL LA VOLAN

În fiecare an, mii de oameni își pierd viața sau sunt răniți grav în accidente. Conform statisticilor publicate de Parlamentul European, între 2010 și 2020, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Europa a scăzut cu 36%. Comparativ cu 2019, când s-au înregistrat 22.800 de victime, în 2020 și-au pierdut viața cu 4.000 mai puține persoane.Cu 96 de decese în accidente rutiere în 2019, la un milion de locuitori, România înregistrează, din nefericire, cea mai mare rată din Uniunea Europeană, conform datelor publicate de Eurostat, biroul european de statistică.Alcoolul își are partea lui de vină, în condițiile în care România se clasa pe locul 10 în lume la consumul de alcool, potrivit OMS într-un raport din decembrie 2018, iar efectele se văd pe șosele. Aproximativ 3% dintre accidentele grave, la nivel național, au drept cauză condusul sub influența alcoolului, arată datele Poliției Române. “În prima jumătate a anului 2021, din cauza conducerii sub influența băuturilor alcoolice, s-au produs 87 de accidente rutiere grave, în urma cărora 24 de persoane au decedat, iar alte 71 au fost rănite grav. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului 2020, au avut loc 135 de accidente rutiere grave, cu 26 de persoane decedate și 139 rănite grav, iar în 2019, 133 de accidente rutiere grave, în care 31 de persoane au murit și 132 de persoane au suferit răni grave,” conform unui comunicat emis de politiaromana.roCUPRINS

Cum îți afectează alcoolul capacitatea de a conduce

Când conduci mintea și corpul tău trebuie să fie în perfectă stare de funcționare. Buna coordonare musculară și capacitatea de a lua decizii rapid, pe baza informațiilor din trafic sunt esențiale pentru siguranță ta și a celorlalți. Consumul de alcool încetinește funcțiile creierului și afectează viteza de reacţie, încetineşte reflexele, îl determină pe şofer să subestimeze pericolele, scade vigilența, provoacă somnolență sau scade acuitatea vizuală, iar pe măsură ce nivelul acestuia în organism crește, efectele negative asupra sistemului nervos central cresc și ele. Pe scurt: te miști și gândești mult mai încet.

Ce se întâmplă când bei?

Alcoolul este absorbit direct prin pereții stomacului și ai intestinului subțire, apoi, trece în fluxul sanguin unde se acumulează până când este metabolizat de ficat. Ajunge la creier în doar cinci minute, iar efecte apar în aproximativ 10 minute. Ficatul începe să îl proceseze după aproximativ 20 de minute.Ca și ordin de măsură, dacă ești testat cu aparatul etilotest la aproximativ două minute după ce ai baut o bere de 500 ml și 5% alcool, aparatul va arăta 0,2 – 0,3 mg/l de alcool pur în aerul expirat.Evident că acesta este un calcul aproximativ, deoarece nivelul alcoolului din sânge depinde de mulți parametri, precum greutatea corporală, tipul de alcool consumat sau timpul scurs de la consumare, dar și de parametri individuali – stare de sănătate sau chiar starea emoțională.

Limita alcoolemiei.

Codul Rutier prevede în România că, “dacă un șofer se află la volan sub influența băuturilor alcoolice cu o îmbibație alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (sub 0,80 g/l alcool pur în sânge), se sancționează cu amendă prevazută în clasa a IV-a de sancțiuni (9 la 20 puncte-amendă) și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile”.

Efectele concentrației de alcool în sânge

CONCENTRAȚIA DE ALCOOL ÎN SÂNGE g/lEFECTE EFECTE PREVIZIBILE ASUPRA ȘOFERULUI0,2Poți observa o oarecare relaxare în gândire, te simți încălzit, iar starea de spirit se schimbă ușor.Scăderea funcțiilor vizuale (se reduce capacitatea de a urmări o țintă în mișcare), scăderea capacității de a îndeplini două sarcini în același timp (scade atenția distributivă).0,5Comportament exagerat, pierderea controlului asupra mușchilor mici (spre exemplu, capacitatea de a menține concentrarea privirii), judecata este afectată, vigilență scăzută, atitudine dezinhibată.Coordonare deficitară, capacitatea limitată de a urmări obiectele în mișcare, dificultăți de direcție, reacții întârziate la situații de urgență în trafic.0,8Coordonarea musculară devine slabă (spre exemplu, echilibrul, vorbirea, vederea, timpul de reacție și auzul), pericolul este mai greu de detectat; judecata, autocontrolul, raționamentul și memoria sunt afectate.Peste 0,8 sancțiunea devine penală.Capacitate de concentrare redusă, pierderea memoriei pe termen scurt, dificultatea de a mai controla viteza, capacitatea redusă de procesare a informațiilor, percepția afectată.1Încetinirea evidentă a timpului de reacție și a controlului, vorbire neclară, coordonare slabă și gândire încetinităCapacitate redusă de menținere a poziției benzii de rulare și de acționare a sistemului de frânare.1,5Cu mult mai puțin control muscular decât în mod obișnuit, pot apărea vărsături (cu excepția cazului în care acest nivel este atins lent sau persoana a dezvoltat toleranță la alcool), pierderea majoră a echilibrului.Deteriorări substanțiale în controlul autovehiculului, atenția la condus și în procesarea necesară a informațiilor vizuale și auditive.

Noile mașini vor fi obligate să integreze un sistem care să prevină conducerea sub influența alcoolului.

Un șofer cu o alcoolemie între 0,20 mg/l si 0,50 mg/l în aerul expirat are un risc de 3 ori mai mare de a muri într-un accident decât un șofer care nu consumă alcool la volan, avertiza OMS în raportul Global Road Safety Raport 2015, astfel că o nouă lege aprobată la Washington la finalul anului trecut pune presiune pe producătorii de autovehicule care trebuie să găsească soluții pentru a preveni conducerea sub influența alcoolului. Fie că este vorba de senzori pentru detectarea alcoolului în aerul expirat sau senzori suplimentari integrați în scaunul șoferului, senzori de detectare a mișcărilor faciale sau sisteme de scanare a degetului, aceste sisteme ar trebui implementate în SUA până în 2026. Evident că mai sunt multe întrebări pentru care trebuie să fie găsite răspunsuri: ce se întâmplă atunci când autovehiculul detectează faptul ca șoferul se afla sub influenta alcoolui sau dacă autovehiculele ar putea refuza să pornească la drum din cauza detectării de către senzori a unei măsurători fals pozitive sau vor putea deveni la un moment dat martori în eventualitatea unui proces.În cele din urmă, este la latitudinea autorităților de reglementare americane să decidă ce ar putea constitui un precedent pentru reglementările internaționale. Până acum nu au spus prea multe, dar au aproape trei ani pentru a produce materialul de lucru.

ALCOOLUL LA VOLAN2

Sistemul de Detectare pentru Alcoolul la Volan - Driver Alcohol Detection System for Safety (DADSS)

DADSS ar putea fi sistemul care la un moment dat să fie obligatoriu pentru autovehiculele produse in UE, asemeni ESP-ului (sistem electronic de control al stabilității) sau echiparii cu faruri de zi (Daylight) și mai nou cu sistemul eCall.DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety) este un program care își propune dotarea mașinilor cu sisteme de detectare a consumului de alcool, o lume fără încidente la volan cauzate de alcool. Mai multe informații puteți afla pe www.dadss.org.Până vom avea însă aceste sisteme implementate sfatul meu rămâne: Drive Safe and Take Care!PS: Data următoare vom vorbi despre riscurile la care se supun conducătorii auto atunci când ignoră rechemarea în service de către producători.Narcis NeacșuTeam Leader Maintenance Repairs Tires

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.