COMPUS DE
Monica Dona
14.4.2022
No items found.

Acvaplanarea - vezi ce trebuie să faci dacă pierzi controlul mașinii

Acvaplanarea

Fenomenul de acvaplanare poate fi întâlnit de către orice șofer, motiv pentru care trebuie să cunoști toate aspectele ce țin de el și cum trebuie să reacționezi în astfel de situații. Ți-am lăsat în articolul de mai jos câteva informații care te pot ajuta să anticipezi, să eviți, dar și să știi cum să gestionezi eficient aceste situații.Cuprins:

Ce este acvaplanarea?

Fenomenul de acvaplanare apare atunci când se acumulează un strat de apă între pneurile unui automobil și suprafața carosabilă pe care acesta circulă. În momentul producerii acestui fenomen, anvelopele automobilului nu pot crea aderența necesară circulației în condiții optime, provocându-se astfel o lipsă de tracțiune a roților.

Acvaplanarea2

Consecințele unei lipse de tracțiune pot fi pierderea controlului șoferului asupra automobilului și incapacitatea de frânare sau de accelerare. Din acest motiv, acvaplanarea poate provoca foarte ușor un accident rutier, din cauza imposibilității de control asupra autoturismului și de menținere a direcției corecte de mers.

Când apare fenomenul de acvaplanare?

Acvaplanarea apare în momentul în care în timpul condusului, starea meteorologică nu este una favorabilă și există precipitații abundente care se acumulează pe suprafața carosabilă în bălți de apă. Aceste bălți pot fi localizate în gropi sau denivelări pe care, din cauza cantității mari de apă, șoferul nu le poate observa sau ocoli în timpul circulației. Există și alte motive care pot crea fenomenul de acvaplanare, cum ar fi o stare deteriorată a anvelopelor unui automobil sau viteza acestuia de circulație pe carosabil.

Acvaplanarea3

Este important de știut că în momentul în care pneurile unui vehicul sunt foarte uzate, acestea nu mai pot avea aderența necesară pentru condusul pe carosabil, iar dacă șoferul circulă cu o viteză mare, există riscul pronunțat al unui accident rutier cauzat de un derapaj pe carosabil.Tocmai de aceea, orice șofer precaut și responsabil trebuie să se asigure de fiecare dată înainte de a se urca la volan că anvelopele automobilului pe care urmează să îl conducă sunt într-o stare bună. Această verificare este recomandată deoarece, în condiții meteorologice extreme sau nefavorabile, calitatea și nivelul de aderență al anvelopelor pot fi factorul salvator într-un moment de acvaplanare sau derapaj pe un carosabil umed.

Ce riscuri aduce acvaplanarea?

Mai ales în momentele în care un șofer circulă în condiții meteorologice nefavorabile precum este și situația unei ploi torențiale, acvaplanarea se poate produce oricând, motiv pentru care șoferii trebuie să conștientizeze posibilele riscuri. Astfel, principalul risc ce poate să apară în timpul unei acvaplanări este pierderea controlului asupra automobilului, fapt ce poate provoca o coliziune. Totodată, controlul asupra sistemului de frânare sau de accelerare poate fi unul foarte redus.

Acvaplanarea4

Din aceste motive, este imperios necesar ca fiecare șofer să știe exact ceea ce trebuie să facă în momentul în care se confruntă cu acvaplanarea, cum trebuie să reacționeze și care sunt pașii prin care pot restabili direcția corectă de mers și să preia controlul asupra autoturismului pentru a evita un accident.

Cum trebuie să reacționezi într-un moment de acvaplanare?

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă un șofer în primele secunde în care realizează că se confruntă cu acvaplanarea este să își păstreze calmul pentru a putea reacționa în mod corect. Panica în astfel de momente te poate face să nu mai gândești lucrurile logic și să reacționezi impulsiv, lucru care poate să înrăutățească situația. Dacă ai observat că în timpul condusului autoturismul începe să acvaplaneze, este foarte important să nu reacționezi brusc, să nu apeși frâna și să nu răsucești repede sau brusc volanul, deoarece aceste manevre pot face ca mașina să derapeze și să lovească un alt autoturism de pe carosabil.Mai apoi, trebuie să știi să reacționezi calm, ținând volanul drept și ridicând treptat piciorul de pe accelerație, cu mișcări lente asupra volanului pentru a putea redresa mașina în timpul alunecării. Este important de știut faptul că dacă autoturismul are un sistem de control asupra vitezei, acesta trebuie să fie instantaneu dezactivat în momentul în care observi că pierzi controlul asupra automobilului. Viteza trebuie controlată treptat, apăsând ușor frânele atunci când simți tracțiunea anvelopelor.

acvaplanarea 5

Cum poți evita acvaplanarea?

acvaplanare 6

Ca să poți evita fenomenul de acvaplanare, trebuie să ții cont de câteva sfaturi esențiale, printre care:

 • Verifică mereu starea anvelopelor înainte de a conduce un autovehicul
 • Verifica presiunea pneurilor și indicele de uzură al anvelopelor
 • Evită, pe cât posibil, zonele de pe carosabil unde există acumulări mari de apă
 • Condu calm și în mod prudent
 • Verifică starea meteorologică
 • Nu conduce cu viteză mare
 • Nu face mișcări bruște

Acvaplanarea este un fenomen ce trebuie tratat cu multă seriozitate de către șoferi, deoarece dacă nu este gestionat în mod corespunzător, poate cauza accidente rutiere datorate coliziunilor. Calmul și manevrele executate treptat și conștient sunt esențiale în astfel de momente.Tu te-ai confruntat vreodată cu fenomenul de acvaplanare?Sursa foto: Pexels.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre acvaplanare

 1. Este acvaplanarea periculoasă?

Da, fenomenul de acvaplanare este unul foarte periculos dacă șoferul nu știe cum trebuie să reacționeze în timpul acestuia, deoarece dacă autoturismul, luat sau nu in sistem de leasing operational, nu poate fi redresat în timpul alunecării, există un foarte mare risc de coliziune.

 1. Este importantă viteza cu care conduci în timpul unei acvaplanări?

Viteza este un element esențial dacă te confrunți cu fenomenul de acvaplanare, deoarece cu cât conduci cu viteză mai mare, cu atât va fi mai greu să controlezi autovehiculul la alunecare. De aceea este recomandat ca în condiții meteo nefavorabile să conduci prudent, cu viteză redusă.

 1. Poți frâna în timpul unei acvaplanări?

Este indicat ca în timpul unei alunecări produse de acvaplanare să nu frânezi brusc și nici să nu accelerezi brusc sau să faci mișcări rapide asupra volanului. Cel mai potrivit este să ridici piciorul ușor de pe accelerație, să menții volanul drept și să apeși ușor ambreiajul.

 1. Influențează starea anvelopelor acvaplanarea?

Starea în care sunt anvelopele în momentul unei acvaplanări este foarte importantă, deoarece anvelopele cu o aderență ridicată, în stare bună pot fi un factor salvator de la alunecare.

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.