Talonul auto: Ce este și ce informații importante găsești în el. Ce sa faci în cazul în care l-ai pierdut.

Data: 08.09.2020
Autor: Monica Dona

Talonul auto Ce este și ce informații importante găsești în el + Ce să faci în cazul în care l-ai pierdutAșa cum fiecare persoană are o carte de identitate și mașina trebuie să aibă un act care să dovedească și să ateste detaliile de utilizare și alte aspecte importante și relevante despre autovehiculul în cauză. Astfel, dacă ești un șofer începător sau dacă dacă ești doar curios să afli ce se regăsește în această carte de identitate a vehiculului, trebuie să te documentezi.

Pentru a-ți veni în ajutor, acest articol include câteva dintre aspectele importante pentru tine. Așadar, dacă vrei să știi ce semnifică înregistrările din talonul mașinii, dar și ce trebuie să faci dacă l-ai pierdut, parcurge acest articol și vei afla tot ce te interesează.

Cuprins:

1. Ce este talonul auto și ce se regăsește în el?

Similar înregistrărilor din cartea de identitate în talonul auto se vor regăsi elementele reprezentative pentru mașină.

Astfel, iată ce informații vor fi trecute în talon:

 • Numărul de înmatriculare al autovehiculului;
 • Data în care a fost realizată prima înmatriculare a vehiculului;
 • Datele personale ale posesorului, precum: numele, adresa de domiciliu sau sediul, în cazul în care este vorba despre persoane juridice;
 • Date despre vehicul, precum: marca, tipul, descrierea comercială, numărul de identitate al vehiculului, masa, perioada de valabilitate, categoria, motorul, puterea, combustibilul, culoarea, numărul de locuri, seria cărții de identitate, dar și autoritatea emitentă.

Pe lângă aceste informații ce vor fi tipărite în talon, trebuie să știi și cum arată acesta. Forma lui este una dreptunghiulară, formată din trei părți. Fiind un act important, are și elemente de securitate, precum:

 • Scris în relief;
 • Hârtie filigran;
 • Microserie;
 • Seria imprimatului se poate vedea pe toate cele trei părți ale talonului;
 • Fundalul este rezistent la contrafacere prin scanare, deci acesta nu poate fi tipărit sau scanat;
 • Elementele sunt fluorescente.

În ceea ce privește dimensiunile acestuia, trebuie să știi că nu ocupă deloc mult spațiu și poate fi introdus în portofel. Talonul neîmpăturit are dimensiunea de 114x210mm și împăturit, de 114x70mm.

Este foarte important să ai acest talon asupra ta de fiecare dată când conduci mașina, indiferent dacă este cea personală sau ai închiriat autovehiculul, deoarece, în orice moment, ar putea să îți fie cerut de către unitățile competente pentru verificări.

2. Ce trebuie să faci dacă ai pierdut talonul auto?

Pentru început, dacă ai pierdut sau ți-a fost furat talonul auto, este nevoie să știi cel mai important lucru, și anume că nu trebuie să mai conduci mașina. Următorul pas pe care trebuie să îl faci este să mergi la un Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și  Înmatriculare a Vehiculelor. Nu uita să iei cu tine următoarele documente:

 • Cererea specifică pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare în caz de furt sau pierdere;
 • Declarația solicitantului din care să rezulte furtul sau pierderea;
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original și copie;
 • Actul de identitate al solicitantului, original și copie;
 • Dovada achitării taxei pentru certificatul de înmatriculare.

Mai departe, autoritățile competente se vor ocupa  de talonul tău auto. În cazul în care nu te poți prezenta personal, ai nevoie de procură autentificată de un notar public.

De asemenea, dacă vrei să schimbi certificatul de înmatriculare din cauza deteriorării, trebuie să adaugi documentelor menționate mai sus și talonul vechi.

Acum că ai aflat de la echipa Business Lease cu ajutorul acestui articol ce cuprinde, de fapt, certificatul de înmatriculare al unui vehicul, dar și ce trebuie să faci dacă îl pierzi, ți-a fost furat sau, pur și simplu, îți dorești să îl schimbi deoarece a fost deteriorat, îți recomandăm să ții cont de informațiile din acest articol.

Sursa foto: shutterstock.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre talonul auto

Ce informații se găsesc în talonul auto?

Talonul auto este cartea de identitate a mașinii. Aici sunt trecute date importante, cum ar fi persoana care o deține, adresa acestuia, dar și detalii tehnice și de identificare a autovehiculului, precum numărul de înmatriculare, modelul, culoarea, numărul de locuri, puterea motorului și altele.

Trebuie să am la mine mereu talonul mașinii?

Da. Este obligația conducătorului auto să aibă asupra sa talonul mașinii, indiferent de situație.

Ce fac dacă am pierdut talonul auto, mi s-a furat sau s-a deteriorat?

În cazul în care talonul auto a fost fie furat, pierdut sau s-a deteriorat, trebuie ca șoferul să se prezinte la Serviciu Public Comunitar Regim Permise de Conducere și  Înmatriculare a Vehiculelor unde va depune documentele necesare pentru reemiterea unuia nou. Este interzisă circulația pe drumurile publice cu un autovehicul fără un document oficial care să înlocuiască talonul în această perioadă.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

 • Name
 • E-mail
 • Your message
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.