LEASINGUL OPERAȚIONAL: Calea spre dezvoltarea afacerii tale!

Data: 28.05.2020
Autor: Monica Dona

Dacă ești un antreprenor la început de drum, cu siguranță te-ai lovit până acum de tot felul de obstacole în legătură cu afacerea ta, precum birocrația excesivă, găsirea angajaților potriviți sau lipsa clienților.

LEASINGUL OPERAȚIONAL Calea spre dezvoltarea afacerii tale!

Dacă ești, de exemplu, proprietarul unui business, atunci știi foarte bine că, în lipsa clienților, o afacere nu poate funcționa. Pe lângă strategiile de marketing necesare pentru promovare, trebuie să adopți și alte măsuri prin care ceea ce oferi să ajungă mai ușor la cumpărători. O astfel de măsură este livrarea produselor tale la domiciliul sau la locul de muncă al clienților. Astfel, vei ajunge la persoanele care locuiesc prea departe de restaurantul sau cafeneaua ta pentru a le vizita, de exemplu, dar și la clienții care obișnuiau să calce pragul localului tău doar în weekend, deoarece în cursul săptămânii erau la serviciu. Acesta nu este singurul tip de activitate unde este nevoie de autoturisme, ci mai sunt și alte exemple.

Așadar, în cazul în care ai o afacere pentru dezvoltarea căreia ai nevoie de mai multe autovehicule, soluția pentru tine este leasingul operațional.

Dacă ai mai auzit până acum despre această facilitate, dar ai ezitat din diverse motive să o pui în aplicare, află de aici toate detaliile de care ai nevoie pentru a înțelege cum funcționează și ce beneficii îți poate aduce leasingul operațional.

Cuprins

1. Ce înseamnă leasingul operațional? Definiția acestuia

1. ce inseamna leasingul operationalDacă ți-ai tot pus întrebarea ce este leasingul operațional, deoarece legislația era dificil de înțeles, acum ai la dispoziție toate informațiile necesare.

Prin definiție, leasingul operațional este modalitatea prin care, în calitate de utilizator, poți închiria de la o firmă de leasing, pe o durată determinată, un bun, în schimbul plății periodice a unei sume, denumită rată de leasing. Pe toată perioada lui, firma de la care ai închiriat este proprietarul bunului, aceasta suportând toate riscurile, iar durata contractuală variază, având posibilitatea să optezi în funcție de nevoile tale.

Acum că ai aflat definiția acestuia, trebuie să știi și ce înseamnă leasingul operațional auto, deoarece aceasta este soluția pentru dezvoltarea afacerii tale:

 • este vorba de o închiriere auto pe termen lung, la un preț avantajos;
 • prin contractul de leasing operațional auto, se transferă dreptul de utilizare a autovehiculului de la proprietarul acestuia, care este firma de leasing, către utilizator, adică persoana care dorește să folosească mașina, pe o perioadă de timp limitată, utilizatorul având obligația de a plăti lunar o rată fixă;
 • pe durata contractului, cel care închiriază mașina nu suportă niciun risc, ci se bucură de mai multe beneficii, deoarece numai societatea de leasing se ocupă de achiziția, întreținerea și reparațiile ori înlocuirea autoturismului, cumpărarea, schimbarea și depozitarea anvelopelor, managementul combustibilului, plata asigurărilor și a taxelor, ridicarea și livrarea, precum și spălarea mașinii.

2. De ce este leasingul operațional avantajos pentru antreprenori?

 Pentru a reuși să menții satisfacția tuturor și să îți construiești o reputație bună, trebuie să dai dovadă de servicii impecabile, iar întârzierea comenzilor din cauza numărului redus de mașini este o problemă cu care se confruntă mulți antreprenori, aceștia fiind taxați foarte dur de către clienți.

Pentru a face față comenzilor și pentru ca afacerea să se desfășoare în condiții optime, vei avea nevoie de mai multe autovehicule, pe care este mai bine să le închiriezi, deoarece costurile vor fi mult mai mici decât dacă ai fi proprietarul lor.

Așadar, pentru a-ți asigura o flotă suficientă, cea mai bună opțiune este leasingul operațional. Iată de ce:

 • te bucuri de vehiculele de care ai nevoie pentru dezvoltarea activității;
 • nu ai nicio grijă, în afară de plata ratei lunare fixe;
 • orice problemă este rezolvată de firma de leasing;
 • ai perspectiva costurilor pe anii ce vor urma, având beneficiul de a te concentra numai pe dezvoltarea afacerii tale.

În concluzie, acum că ai aflat ce înseamnă leasingul operațional și cum te poate ajuta în dezvoltarea afacerii tale, nu îți mai rămâne decât să demarezi procedurile pentru a beneficia cât mai repede de avantajele unei astfel de modalități de dezvoltare a business-ului tău.

Sursa foto: storyblocks.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre leasingul operațional

Ce este leasingul operațional?

Leasingul operațional este închirierea unui bun, pe o durată determinată, de la o firmă de leasing. Închirierea se face în schimbul plății periodice denumită rată de leasing. Firma de la care ai închiriat bunului este proprietarul pe toată perioada inchirierii. Toate riscurile sunt suportate de proprietar.

Există obligația plății unui avans pentru leasingul operațional?

Nu, unul dintre avantajele leasingului operațional este acela că utilizatorul nu trebuie să plătească un avans la momentul încheierii contractului.

Există risc de valoare reziduală pentru leasing operațional?

Potrivit legislației fiscale, în cazul contractului de leasing operațional, utilizatorul nu suportă riscul de valorificare a bunului la valoarea reziduală, deoarece acesta rămâne în proprietatea societății de leasing la expirarea contractului.

Se poate încheia contractul de leasing operațional și cu o societate din altă țară?

Da, este posibil, dar în acest caz, se intră pe domeniul leasingului operațional extern, iar reglementările juridice, economice și fiscale vor fi diferite.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

 • Name
 • E-mail
 • Your message
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.