Asigurarea RCA, obligatorie pentru orice șofer – Află acum care este importanța ei și cu ce te poate ajuta!

Data: 01.07.2020
Autor: Monica Dona

Asigurare RCAOrice șofer care deține măcar o mașină știe că asigurarea RCA este obligatorie. Conform legii, lipsa acesteia îți ia dreptul de folosire a autoturismului. Însă, nu toți înțeleg importanța acesteia. Mulți dintre ei o consideră inutilă și puțin cam prea costisitoare. Dacă nici TU nu știi de ce este atât de necesară o astfel de poliță, citește în continuare articolul și convinge-te că aceasta merită toții banii. Vestea bună este că businesslease.ro a pregătit pentru tine doar informații de top.

CUPRINS

1. Despre asigurarea RCA

Despre asigurarea RCA Asigurarea RCA este singura pe care statul român le-o cere obligatoriu tuturor șoferilor, lipsa acesteia se pedepsește cu o amendă consistentă, de peste 1000 de lei, dar și cu reținerea certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare. De asemenea, este esențial de reținut că aceasta acoperă doar daunele produse de asigurat. Așadar, dacă în urma unui accident, se constată că este vina ta, tu va trebui să îți acoperi cheltuielile pentru propria mașină, iar de restul se va ocupa firma asiguratoare.

Costul unei asigurări RCA diferă în funcție de vârsta pe care o are proprietarul și de capacitatea cilindrică a motorului. Așadar, cel mai mult va achita un șofer începător, mai tânăr de 25 de ani, și cu o mașină a cărei capacitate depășește 2.500 cmc, iar cel mai puțin va trebui să scoată din buzunare cetățeanul care este mai bătrân de 60 de ani și are un autoturism cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.201 și 1.400 cmc. De asemenea, tariful diferă și în funcție de termenul de valabilitate, o astfel de poliță se poate face pe o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni.

Dacă ai două sau mai multe mașini pe același nume, iar la un moment dat se întâmplă un accident între ele, asiguratorul nu este obligat să acopere paguba, întrucât se consideră că aparțin aceluiași proprietar. Regula este valabilă indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică. Această condiție a fost adoptată deoarece, de-a lungul timpului, casele de asigurări au constat diferite metode prin care proprietarii încercau să obțină bani într-un mod incorect.

Ține minte, trebuie să ai la tine polița RCA, să stea mereu în torpedoul mașinii, iar în caz că o pierzi, asiguratorul îți va putea emite un duplicat, însă doar după ce publici seria și numărul asigurării într-un ziar național și faci o cerere corespunzătoare.

2. Importanța asigurării RCA

Asigurare RCA, obligatorie pentru orice mașinăDacă nu mai vrei să fii frustrat că statul te obligă să plătești asigurarea RCA, este important să înțelegi care sunt beneficiile acesteia și cât de mult te poate ajuta.

Așadar, în primul rând, o astfel de asigurare este prevăzută și cu o poliță intitulată Cartea Verde, care este valabilă dincolo de granițele țării și care te poate salva în cazul unui accident produs de tine.

Mai mult decât atât, asigurarea obligatorie acoperă costul pagubelor chiar dacă șoferul are permisul de conducere suspendat sau a încălcat grav legislația. Însă, e bine de știut că există limite de despăgubire, așa că întreabă-l pe agentul tău despre asta.

Însă, cu adevărat cel mai important beneficiu este că salvează bugetul proprietarului în momentele de criză, întrucât asigurarea obligatorie va acoperi toate daunele produse în cazul unui accident.

Înainte să închei o asigurare RCA, citește cu atenție contractul, pentru că există o mulțime de pagini și, deseori, se pot ascunde mici capcane. Așadar, fii atent!

Sursă foto: Shutterstock.com

 

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre asigurarea RCA 

 

  1. Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este singura poliță pe care statul român o consideră obligatorie pentru fiecare șofer. Aceasta are rolul de a acoperi costurile daunelor provocate în urma unui accident. În cazul închirierii pe termen scurt a unei mașini, pachetul de asigurare are un regim special.

 

2. Ce daune acoperă asigurarea RCA?

Asigurarea RCA acoperă daunele provocate de vinovat. Mai exact, un șofer care face un accident va trebui să își plătească doar reparațiile propriului autoturism, restul fiind achitate de către asigurare – pagube materiale și vătămări corporale, cheltuieli de judecată și altele.

 

3. Pe ce perioadă se poate face asigurarea RCA

Asigurarea RCA se poate face pe o perioadă de minimum o lună și maximum 12 luni. Potrivit legii, autoturismul trebuie să fie înmatriculat și să aibă toate actele disponibile. De asemenea, este obligatoriu ca polița să fie făcută pe numele persoanei care deține mașina.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.