Te gândești să îți iei o mașină în leasing? Atunci, trebuie să te informezi în detaliu despre toate implicațiile acestei modalități de finanțare și să studiezi în profunzime oferta primită de la compania de leasing, pentru a fi sigur că semnezi în cunoștință de cauză. Un aspect foarte important de care trebuie să ții cont este valoarea reziduală deoarece influențează categoric sumele pe care le ai de plătit pe parcursul duratei contractuale.În cazul leasingului operațional, nu vei avea de-a face cu această noțiune pentru că bunul se returnează societății de leasing, la finalul contractului. În schimb, dacă ai ales leasingul financiar, pe lângă avansul pe care trebuie să îl plătești la momentul încheierii contractului, vei mai avea o cheltuială reprezentată de valoarea reziduală, iar în funcție de cuantumul acesteia, vor crește sau scădea ratele lunare.Trebuie să ai o imagine foarte clară despre ce înseamnă valoare reziduală în cadrul unui contract de leasing deoarece aceasta variază în funcție de anumiți factori și există mai multe posibilități de stabilire a cuantumului, precum și a modalității de plată. Așa că, acordă atenție acestui element contractual pentru a-l folosi în avantajul tău.Cuprins
Valoarea reziduală este suma în schimbul căreia, la finalul contractului de leasing, finanțatorul transferă dreptul de proprietate asupra bunului către utilizator.Așadar, dacă te interesează ce este valoarea reziduală în cazul unui leasing auto, aceasta reprezintă suma pe care trebuie să o plătești firmei de leasing pentru a intra în proprietatea mașinii. Ea nu este un cost suplimentar pentru care trebuie să te îngrijorezi, ci este doar o parte din prețul de achiziție al autovehiculului.Astfel, spre deosebire de leasingul operațional, care presupune doar o închiriere, în cazul leasingului financiar, prin achitarea valorii reziduale, devii proprietarul vehiculului pentru care ai plătit rate timp de câțiva ani.
Valoarea reziduală poate fi achitată la finalul contractului de leasing, după plata ultimei rate sau pe parcursul duratei contractuale, în acest caz, fiind inclusă în cuantumul ratelor lunare.La semnarea contractului de leasing, vei stabili împreună cu finanțatorul valoarea reziduală și vei alege când să o plătești. Astfel, dacă vrei să nu mai ai nicio datorie la sfârșitul perioadei contractuale, poți plăti lunar, pe lângă rata de leasing, și o parte din valoarea reziduală. În schimb, dacă previzionezi că peste câțiva ani, cât durează leasingul, vei dispune de o sumă de bani semnificativă, poți alege varianta unei valori reziduale mai mari scadentă la expirarea contractului, având, în acest fel, rate lunare mai mici.
Valoarea reziduală se calculează ca procent din prețul de achiziție al bunului.Dacă urmărești să închei un contract de leasing, iar ratele lunare să fie cât mai scăzute, este foarte important să calculezi valoarea reziduală în beneficiul tău.Așadar, pentru a plăti rate cât mai mici pe parcursul derulării contractului, ai la dispoziție două modalități, pe care le poți aplica individual sau împreună:
Pe de altă parte, dacă vrei să nu mai ai grija unei plăți la sfârșitul contractului, poți alege să incluzi această sumă în ratele lunare, iar, astfel, vei intra în proprietatea bunului după achitarea ultimei rate de leasing.
La momentul încheierii contractului, vei stabili, împreună cu societatea de leasing, procentul din prețul bunului ce reprezintă valoarea reziduală.
În cazul în care închei un contract de leasing pe o perioadă mai lungă, înseamnă că vei plăti mai multe rate, iar durata de viață utilă a bunului se va diminua, așadar, la sfârșitul perioadei contractuale, vei avea de plată o valoare reziduală mai mică.
Da, acest lucru este posibil, dacă valoarea reziduală este cuprinsă integral în ratele de leasing.Prin urmare, acum că știi ce este valoare reziduală și cum se stabilește, poți încheia contractul de leasing, în așa fel încât să beneficiezi de rate lunare mai mici, care să nu îți afecteze nivelul de trai cu care te-ai obișnuit.Sursa foto: unsplash.com