LEASING OPERAȚIONAL versus FINANCIAR: Află ce variantă se potrivește mai bine nevoilor tale!

Data: 03.05.2020
Autor: Monica Dona

 

LEASING-OPERAȚIONAL-versus-FINANCIARProbabil ți-a trecut prin minte, cel puțin o dată, cum ai putea să faci rost de o mașină nouă, dar te-ai lovit de noțiuni juridice complicate și de teama de a nu lua o hotărâre greșită. O modalitate frecvent utilizată de cei care au nevoie de una sau mai multe mașini este încheierea unui contract de leasing cu o societate specializată.

În linii mari, acest contract presupune transmiterea, pe o perioadă determinată, a dreptului de folosință a unui bun, de la finanțator (firma de leasing) către utilizator (cel care închiriază), cu condiția plății de către acesta din urmă a unei rate lunare, denumită rată de leasing. Pentru a lua o decizie în acest sens, trebuie să știi, în primul rând, care este diferența între leasing financiar și leasing operațional, pentru a putea alege în cunoștință de cauză.

Desigur că aflarea definițiilor și a condițiilor pe care le presupune fiecare tip de finanțare este o primă etapă importantă, dar oarecum simplă, deoarece cea mai dificilă parte este cântărirea avantajelor și dezavantajelor și luarea deciziei de a opta pentru leasing operațional sau financiar.

Pentru a fi sigur că ai făcut alegerea corectă, analizează foarte bine, înainte, care sunt mai exact nevoile tale și ce planuri ai după încheierea contractului.

Cuprins

1. Leasing operațional vs financiar – cum se deosebesc și ce implicații au

Deși au și multe asemănări, cele două tipuri de finanțare prezintă deosebiri definitorii, care îți permit să înțelegi utilitatea fiecăruia:

  • Soarta bunului la finalul contractului

O asemănare importantă între cele două tipuri este aceea că, în ambele situații, societatea de leasing este proprietarul bunului, iar diferența principală între leasingul operațional și cel financiar ține de ceea ce se întâmplă după expirarea contractului și anume în proprietatea cui revine bunul. Așadar, în cazul leasingului operațional, la sfârșitul duratei contractuale, mașina pe care ai închiriat-o rămâne în proprietatea finanțatorului, pe când la expirarea contractului de leasing financiar, ai posibilitatea de a cumpăra vehiculul la valoarea reziduală, devenind astfel proprietar.

  • Costurile suportate pe durata contractuală

Utilizatorul mașinii închiriate prin leasing operațional nu are grija cheltuielilor pentru reparații la service, schimbarea anvelopelor, taxe, impozite și asigurări, deoarece finanțatorul are aceste responsabilități. În mod contrar, dacă închei un contract de leasing financiar, mentenanța și toate costurile neprevăzute, vor fi în sarcina ta.

  • Mobilitatea

Mobilitatea beneficiază de puncte bonus în cazul leasingului operațional, unde societatea înlocuiește mașina în cazul unui accident, spre deosebire de leasingul financiar, unde ești nevoit să îți găsești singur un vehicul de schimb, cât timp al tău este în service pentru reparații.

  • Aspectele contabile

O altă diferență între leasing financiar și leasing operațional este dată de înregistrarea contabilă a bunului. Astfel, dacă s-a optat pentru leasingul financiar, utilizatorul trebuie să înregistreze mașina în evidențele sale contabile, având în vedere faptul că la finalul contractului devine proprietar. În schimb, mașina închiriată printr-un leasing operațional va fi înregistrată în contabilitatea finanțatorului.

 

Așadar, dacă îți dorești ca, la finalul unei perioade destul de lungi în care ai plătit rate lunare, să devii proprietarul acelei mașini, soluția este leasingul financiar. În schimb, dacă ești genul de șofer care vrea să aibă un model nou la fiecare doi-trei ani, cea mai indicată variantă este leasingul operațional. Pe de altă parte, dacă ai o afacere, de tipul curieratului, care presupune o flotă cu un număr mare de mașini, ce necesită înnoire periodică, atunci finanțarea trebuie realizată printr-un contract de leasing operațional.

În concluzie, după aceste lămuriri, alegerea leasing operațional vs leasing financiar nu ar mai trebui să îți pună probleme!

2. Întrebări și răspunsuri frecvente despre leasing operațional versus financiar

Este necesară plata unui avans pentru leasing operational?
Plata unui avans este necesară numai la încheierea unui contract de leasing financiar, nu și în cazul unui leasing operațional, dar valoarea leasingului operațional este flexibilă.

Există restricții privind numărul de kilometri parcurși pe durata leasingului?
Da, aceste restricții există în cazul leasingului operațional, spre deosebire de leasingul financiar care oferă o flexibilitate mai mare, fără să impună limitări cu privire la numărul de kilometri ce pot fi parcurși pe perioada derulării contractului.

În ce situație este mai mare cuantumul ratei lunare de leasing?
În cazul leasingului operațional rata lunară poate fi mai mare decât rata pe care o plătim pentru leasing financiar. Trebuie să avem însă în vedere că aceasta distribuie în rate lunare avansul din leasingul financiar și, pe de altă parte, acoperă o serie de servicii care asigură mobilitate neîntreruptă: plata taxelor, asigurări CASCO și RCA, mentenanță completă și reparații, managementul anvelopelor – achiziție, schimb și depozitare, precum și asistența rutieră.

 

Photo source: storyblocks.com

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.