COMPUS DE
Monica Dona
22.7.2021
No items found.

Verificarea mașinii second hand - pasul esențial pe care trebuie să-l faci înaintea unei achiziții

auto second hand

Deținerea unui autoturism sau a unei autoutilitare este un pas important pentru câștigarea unei mai mari libertăți de acțiune și satisfacerea eficientă a nevoii de mobilitate. Acest fapt este în special valabil pentru persoanele ocupate, care lucrează la mare distanță de casă, sau pentru antreprenorii care se află în continuă deplasare, atât la potențiali clienți, cât și pentru aprovizionare ori efectuarea unor lucrări.Achiziția unui autovehicul nou beneficiază, în funcție de politicile comerciale ale dealerilor, de avantaje certe, așa cum este cazul unei garanții pe o perioadă de câțiva ani sau într-o anumită limită de kilometri efectuați. Desigur, și garanția obligă proprietarul la efectuarea la timp și întocmai a reviziilor și schimburilor de consumabile recomandate de producător.Spre deosebire de cumpărarea unei mașini noi, un autovehicul second-hand poate prezenta unele riscuri legate de vicii, caracteristici sau grad de uzură pe care trebuie să le ai în vedere.Ți-am pregătit în acest sens câteva informații utile pe care ar trebui să le studiezi cu atenție, înainte de a face pasul și a decide achiziția unui autovehicul folosit.CUPRINS

Ce trebuie să verifici când cumperi un autoturism second hand

Primul lucru pe care trebuie să-l faci la inspecția vizuală a mașinii este să verifici cartea de service. Simpla existență a acestui document, care nu ar trebui să aibă pauze între perioadele recomandate de efectuare a reviziilor tehnice, este un prim indicator că proprietarul este o persoană diligentă care a avut grijă de bunul său. De asemenea, verifică cu atenție cartea de identitate a mașinii pe care sunt trecuți toți proprietarii anteriori, inclusiv firmele de leasing operațional auto dacă mașina a fost achiziționată în acest mod.Al doilea lucru la care trebuie să fii foarte atent din punct de vedere legal este ca seria VIN din actele mașinii să corespundă cu cea inscripționată pe șasiul sau caroseria autovehiculului. Poți identifica numărul VIN în zona parbrizului sau te poți informa în prealabil în ce alte părți ale caroseriei mai este prezent.În al treilea rând, poți face o căutare după seria VIN direct pe Google sau pe site-uri oficiale specializate și poți afla astfel numărul real de kilometri pe care mașina i-a parcurs. Nu te mulțumi doar cu citirea kilometrajului din bord.

Verificarea auto second hand din punct de vedere tehnic înaintea achiziției de la proprietar

Verificarea vizuală de suprafață a unei mașini second-hand nu este suficientă pentru a te asigura că produsul este în realitate așa cum arată. Este posibil ca proprietarii să fi retușat mici defecte aparente ale caroseriei și este posibil ca mașina să fie proaspăt vopsită pentru o ”impresie artistică” ridicată.Iată ce ar mai trebui să verifici înainte să iei o decizie:

  • Aprinderea motorului ar trebui să fie promptă și la ”sfert”, adică să pornească la o rotire scurtă a cheii în contact sau imediat la apăsarea butonului de START.
  • Verificați caroseria, în special la praguri și stâlpi, pentru a observa eventualele deformări, puncte de sudură evidente și suplimentare, denivelări datorate chituirii ori semne clare ale unui accident serios.
  • Fă o verificare a uleiului de motor cu joja. Acesta ar trebui să fie fluid și să nu aibă o consistență lipicioasă sau particule de natură metalică, indicii ce ar putea semnaliza defecțiuni grave ale propulsorului.
  • Uită-te la țeava de eșapament după pornirea motorului. Dacă scoate fum, este posibil să existe probleme la motor.
  • Fa un test de conducere, în care să încerci atacarea unor obstacole, sau condusul în cerc. Dacă auzi zgomote ciudate în aceste momente sau dacă, la mers rectiliniu, mașina are tendința să vireze singură într-o parte când iei mâinile de pe volan, ar trebui să eviți achiziția, deoarece este posibil să fi avut o daună majoră în trecut.

Așadar, cu puțin efort și atenție, dar și cu o verificare riguroasă înainte de a face pasul, ai putea achiziționa un vehicul second hand în bună stare, cu care să-ți faci treaba în condiții optime.Indiferent de de experienta pe care potențialul client îl are recomandăm, în măsura în care este posibil, ca verificările să fie efectuate în service-uri specializate. Aceștia dispun de condiții de verificare și dispozitive de care simplii clienți nu dispun, acest lucru reprezentând un avantaj în evaluarea corectă a unei mașini second hand.Sursa foto: shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri cu privire la verificarea mașinii second hand

  1. Este indicat să cumpăr o mașină post leasing operațional?

Mașinile care au fost utilizate în leasing operațional sunt mașini de foarte bună calitate, al căror istoric service este cunoscut și înregistrat cu atenție. Pentru că au fost utilizate preponderent de companii, acestea respectă un plan minuțios de revizii și ai siguranța unei mașini întreținute corespunzător, în conformitate cu recomandările producătorilor. În plus, având un singur proprietar ai acces la toate informațiile necesare dintr-o singură sursă, iar numărul de kilometri este garantat de firma de leasing operațional.

  1. Mașină second-hand rulată în România sau în strainătate?

Depinde. Este adevărat că starea drumurilor din România este net inferioară rețelelor de infrastructură bine puse la punct din Europa de Vest. Iar dacă ai găsit un proprietar serios și o mașină SH puțin rulată din acea zonă, acest lucru poate fi o afacere bună. Însă, trebuie să ții cont și de posibilitatea de a nu avea acces întotdeauna la situația reală.

  1. Cum verific starea tehnică a unei mașini rulate dacă un știu unde să caut?

Atunci când nu ai abilități tehnice deosebite, este recomandabil să vizionezi mașina împreună cu un mecanic auto sau, mai sigur, să soliciți vânzătorului o testare completă a vehiculului la un service autorizat. Costă, dar cel puțin vei fi sigur că ai făcut o achiziție corectă.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.