COMPUS DE
Monica Dona
17.11.2021
No items found.

Verificarea kilometrilor reali: tot ce trebuie să știi ca să eviți surprize neplăcute la cumpărarea unei mașini

Să îți cumperi o mașină poate să reprezinte una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua în viața ta. Un autoturism îți va oferi o libertate de mișcare deosebită, de care nu beneficiezi atunci când depinzi de mijloacele de transport în comun. Tocmai de aceea, entuziasmul va fi mare. Însă cu acest entuziasm, vin la pachet și riscuri.

Dacă ești la prima ta mașină și este una second hand, trebuie să fii conștient că unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a face marele pas spre achiziție este verificarea kilometrilor reali. În multe situații, cei care vând mașini second hand vor încerca să te păcălească și să pună un număr fals. Este indicat să achiziționezi mașina dintr-o sursă sigură, acolo unde vei avea parte de mai multe beneficii, însă dacă dintr-un motiv sau altul nu ai făcut acest lucru, trebuie să știi la ce să te uiți când vine vorba de verificarea kilometrilor auto.

Verificarea kilometrilor de la mașină poate fi făcută în mai multe feluri, iar mai jos vei afla tot ce ai nevoie să știi pentru rezultatele dorite.

Verificare km reali: ce indicii trebuie să cauți?

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când verifici mașina este să ceri cartea de service. Această carte poate să ofere informații cu privire la intervențiile avute în decursul timpului, însă ține minte că nu este o metoda 100% sigură - aceasta trebuie întotdeauna coroborata și cu alte metode de verificare. Dacă cel care vinde mașina nu o are, se ridică un mare semn de întrebare privind multe aspecte cu care te-ar putea păcăli, mai ales când vine vorba de kilometrajul real al mașinii. Și dacă există cartea de service, verifică bineînțeles ca numărul de kilometri de acolo să corespundă cu cel de pe bord pentru a nu avea probleme. Ar fi recomandat să verifici și ca între perioadele recomandate pentru revizii să nu existe pauze. Asta îți va arăta că proprietarul are, în general, grijă de autoturismul său.

Un alt lucru pe care îl poți face este să cauții detalii mai subtile care îți pot ridica semnale de alarmă. Încearcă să analizezi cu atenție starea în care se află schimbătorul de viteze, volanul, scaunul șoferului și pedalierul. Dacă acestea îți vor arăta că sunt uzate, trebuie să iei în considerare că mașina a fost folosită destul de mult, ceea ce ar trebui să se reflecte și în numărul de kilometri de pe bord. Dacă acesta este suspect de mic, atunci trebuie să îți pui semne de întrebare.

Verificarea kilometrilor auto: mergi la reprezentanța mărcii

Totuși, o metodă mult mai sigură decât cele de mai sus ar fi să te duci cu mașina la reprezentanța mărcii mașinii pe care vrei să o achiziționezi. Toate metodele de mai sus sunt bune pentru a găsi indicii care să îți arate că cel care îți vinde mașina vrea să te păcălească, însă nu vei ajunge neapărat la o concluzie concretă. La reprezentanța mașinii poti beneficia contra-cost de o diagnoza computerizată, care, chiar dacă te va costa mai mult, îți va spune dacă s-a umblat la kilometraj și îți poate oferii și alte detalii importante. Poate că ești tentat să sari peste acest pas pentru că vei fi nevoit să scoți din buzunar o sumă mai consistentă, însă nu ar fi înțelept.

Verificare km reali: folosește aplicația Registrului Auto Român

O altă metodă prin care poti verifica kilometrajul ar fi să folosești aplicația gratuită pe care o pune la dispoziție Registrul Auto Român pe site-ul său. Pe baza seriei de șasiu ,poți face o verificare a intervențiilor de tip ITP realizate de la momentul înmatriculării până astăzi., Va trebui să introduci în secțiunea “verificare vehicul” adresa ta de email și numărul de identificare al mașinii. Se va genera un raport pentru seria de șasiu identificată, raport care îți va spune data și kilometrajul de la momentul efectuării fiecărui ITP realizat.

Atentie totusi, informațiile referitoare la ITP în cazul oricărei mașini (indiferent de vechimea ei) sunt valabile doar începând cu anul 2014 moment în care Registrul Auto Român a înființat baza de date online pentru aceste operațiuni.

Așadar dacă vrei să te asiguri că atunci când îți achiziționezi noua mașină nu vei avea parte de surprize nedorite, ține cont de pașii de mai sus, verifică totul cu atenție și nu ar trebui să ai probleme.

sursă foto: unsplash.com

Lasă-ne să te contactăm

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.