Introducerea tehnologiei mașinilor autonome sau a mașinilor care se conduc singure, fără a fi nevoie de intervenția șoferului, este un ideal urmărit de mulți producători auto ca fiind soluția perfectă pentru rezolvarea unor probleme, cum ar fi accidentele din ce în ce mai grave, ce au loc odată cu înmulțirea numărului de mașini și cu creșterea puterii lor, sau timpul tot mai lung petrecut în trafic de către șoferi, în drum spre serviciu sau prin blocajele din oraș. Deși se discută despre această tehnologie de zeci de ani, în prezent se află încă în stadiu de testare, chiar dacă avansul tehnologic în această privință a fost impresionant. În articolul de mai jos vei descoperi care sunt tipurile de tehnologii prezente la mașinile autonome, ce piedici sunt puse în direcția folosirii lor în trafic și vei afla unele răspunsuri la întrebări frecvente despre acest subiect extrem de interesant. Cuprins:
O mașină autonomă funcționează după principii asemănătoare celor convenționale în privința asigurării forței de tracțiune (mecanică sau electrică), diferența înregistrându-se în modul în care comenzile sunt acționate de diverse mecanisme, fără ca șoferul să intervină. Pentru a funcționa, o mașină autonomă trebuie să dispună de o serie de senzori (senzori ultrasonici, de tip LIDAR și camere video performante) care să asigure o cunoaștere cât mai precisă a mediului înconjurător și a elementelor din trafic și un software ce merge pe baza unor algoritmi, care să răspundă corect condițiilor de trafic, indiferent care ar fi acestea. Se adaugă și un sistem de hărți electronice, pe care software-ul le folosește prin intermediul sistemului GPS, inteligența artificială a mașinii știind cu aproximație de câțiva centimetri în ce loc se află cu exactitate. Autonomia autovehiculelor de acest tip poate varia de la cea total manuală, clasică, până la cea complet autonomă, existând cinci nivele de automatizare:
Tehnologia mașinilor autonome a avut progrese extraordinare în ultimii 20 de ani, imediat ce s-a dezvoltat inteligența artificială. Sistemele de acest gen reușesc să abordeze corect situații din ce în ce mai variate, de cele mai multe ori mai bine decât un șofer obișnuit. Există câteva probleme care nu permit o prezență mai importantă a mașinilor autonome pe drumurile publice:
În concluzie, tehnologia mașinilor autonome face pași repezi spre implementarea în practică pe drumuri, dar mai există câteva probleme de rezolvat până când acestea vor reuși să înlocuiască în mare parte sau în totalitate șoferii umani. Surse foto:shutterstock.comro.pinterest.com
Există mașini autonome care circulă pe drumuri publice?Da, dar se află în stadiul de testare, existând obligația prezenței șoferului la volan.Cum știe o mașină autonomă unde se află?Pentru cei care își pun o astfel de întrebare, este bine de știut că mașina electrică autonomă știe unde se află prin intermediul sistemului GPS și a hărților electronice. Cine este vinovat în cazul producerii unui accident cu o mașină autonomă?Culpa în cazul unui accident de acest fel aparține deocamdată producătorului, dacă accidentul are cauze mecanice sau de soft, și a șoferului, dacă acesta nu folosește tehnologia conform recomandărilor.