COMPUS DE
Cristi Vieru
22.11.2016
No items found.

Renovatio - proiect național dedicat mașinilor electrice și hibride

Alexandru Teodorescu, CEO Renovatio, a avut amabilitatea de a ne răspunde la câteva întrebări.

1. Ce v-a determinat să dezvoltați un astfel de proiect, ambițios pentru piața din România?

Studiem piața mobilității electrice de mai multi ani, iar în 2015 am luat decizia de a ne implica activ pe această piață în România. Mobilitatea electrică este încă guvernată de conceptul „oul sau găina”: potențialii clienți de vehicule electrice acuză lipsa infrastructurii, iar operatorii de stații de încărcare acuză interesul slab al consumatorilor în vehiculele electrice. Renovatio a încercat să spargă acest mit, investind puternic în realizarea Renovatio e-charge, prima rețea de stații publice de încărcare la nivel național. Până la sfârșitul anului sperăm să ajungem la 20 de puncte de încărcare în București și marile orașe, dintre care 6 oferind soluții rapide de încărcare. Ținta este de a avea cel puțin 50 de puncte de încărcare rapidă în următorii 3 ani. Am finalizat un culoar de la Constanța la Arad, iar pentru anul viitor ne propunem să ajungem la Oradea, în paralel cu suplimentarea punctelor de încărcare din marile aglomerări urbane.

2. La ce creșteri a numărului de vehicule electrice/hibride vă așteptați în următorii ani? Puteți face o estimare?

Din evaluările noastre, România este cu 3 ani în urma restului Europei în ceea ce privește mobilitatea electrică. Pare un pic de „wishful thinking”, dar în sprijinul acestei afirmații vin producătorii auto. Dacă în urmă cu 3 ani numarai pe degete opțiunile de mașini 100% electrice sau hibride plug-in, începând cu 2017, nu cred că există mare producător auto care să nu aibă în portofoliu un astfel de model. Mai mult, cei mai mulți tind să aibă un vehicul electric în fiecare clasă. La nivelul Europei, în 2015 cota vehiculelor electrice din totalul înmatriculărilor a fost de 1.25%. În condițiile în care, în România se înmatriculează anual aproximativ 100.000 vehicule, să ajungem în 3 ani la o cotă de 1000 vehicule electrice, nu este imposibil.

3. Din experiența dumneavoastră, care este argumentul câștigător în determinarea oamenilor să opteze pentru vehicule electrice/hibride?

Prețul. Dacă companiile multinaționale au o cultură de CSR impusă de compania-mamă, și atunci opțiunea către un vehicul electric este în primul rând din considerente de imagine, în cazul companiilor românești, Total Cost of Ownership este factorul determinant. Deși prețul inițial al mașinii este mai mare decât la o mașină convențională, costurile foarte mici pentru încărcarea mașinilor comparativ cu prețul combustibililor fosili duc la costuri totale mai scăzute. Mai mult de atât, încărcarea în rețeaua Renovatio e-charge este gratuită până în vara lui 2017, deci, cel puțin jumătate de an de acum înainte, posesorii de mașini electrice se pot bucura de această gratuitate.

4. Credeți că piața din România este pregătită pentru o astfel de inițiativă? Cum a fost primită caravana Electric Drive?

Caravana Electric Drive a avut un impact mai mare decât ne-am așteptat. Am fost surprinși de interesul crescut și de entuziasmul față de domeniul mobilității electrice arătat de către cei care au urmărit aventura celor 6 mașini 100% electrice care au traversat țara de la București la Timișoara, încărcând la stațiile Renovatio e-charge. Avem deja cereri de la potențiali clienți care sunt interesați de sistemul de chirie pe termen lung pe care îl oferim pentru mașinile electrice, de stațiile de încărcare pentru clădiri de birouri sau pentru încărcările la domiciliu, dar și cereri de a veni cu rețeaua în diverse orașe unde există interes pentru achiziția vehiculelor eco. Datorită succesului Electric Drive 2016, dorim să transformăm acest eveniment într-unul anual, alegând diverse trasee, în funcție de stadiul de dezvoltare al rețelei.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.