Drumurile publice din România sunt tranzitate de un număr mare de automobile, lucru ușor de observat având în vedere aglomerația din marile orașe sau cea de pe drumurile ce le leagă. Din diverse motive ce țin de infrastructură, dar și de lipsa de experiență a unor șoferi români, deseori apar incidente în trafic, care de cele mai multe ori se sfârșesc cu pagube materiale substanțiale. Recuperarea acestor pagube este în majoritatea cazurilor imposibilă, din cauza valorilor ridicate ale diverselor automobile, ceea ce face ca cea mai bună soluție să fie încheierea unor tipuri de asigurări, prin care firma asiguratorie să preia riscul de la persoanele ce încheie un astfel de contract.
În articolul de mai jos vei afla care sunt caracteristicile asigurărilor de tip RCA și CASCO, care dintre soluții este mai utilă, având în vedere avantajele și dezavantajele fiecăreia, precum și răspunsurile la unele întrebări frecvente despre acest subiect.
Cuprins
Cele două tipuri de asigurări, deși acoperă riscuri ale unor incidente petrecute pe drumurile publice, au numeroase diferențe. În primul rând, asigurarea RCA (răspundere civilă auto) este una obligatorie, orice conducător auto care parcurge drumuri publice în România fiind obligat să o dețină. Asigurarea CASCO, în schimb, este una facultativă, ceea ce înseamnă că un client poate opta pentru semnarea unei astfel de asigurări, numai dacă crede că merită să apeleze la o astfel de soluție de preluare a riscurilor.
În al doilea rând, asigurările se deosebesc prin faptul că polițele din prima categorie sunt încheiate pentru orice automobil, indiferent de tipul sau vechimea lui, pe când în cazul polițelor de tip CASCO, firmele asiguratoare pot refuza încheierea unor astfel de asigurări, dacă mașinile au o vechime apreciabilă sau chiar în alte condiții stabilite de fiecare firmă în parte.
Cele două polițe se deosebesc și prin faptul că cea de tip RCA este făcută de o persoană anume, dar despăgubirile sunt primite în condițiile producerii unui accident de către persoana nevinovată, pe când asigurarea de tip CASCO este făcută de o persoană anume pentru recuperarea pagubelor produse asupra automobilului propriu, indiferent de cine este vinovat de aceste pierderi.
Ambele polițe de asigurare sunt avantajoase pentru clienți, dar majoritatea șoferilor din România aleg să o încheie doar pe prima, cea obligatorie, iar pe cealaltă o evită din cauza prețurilor relativ ridicate. Printr-o cântărire atentă a dezavantajelor și avantajelor, conducătorii auto din România pot lua o decizie corectă având în vedere multitudinea de oferte de pe piață. Sfatul specialiștilor este, totuși, ca șoferii, inclusiv cei care vor să-și achiziționeze mașini rulate în leasing, să contracteze ambele tipuri de asigurări pentru a fi protejați maxim de riscuri.
Asigurarea de tip CASCO are ca avantaje faptul că acoperă o gamă mai largă de riscuri față de cea RCA și, în plus, despăgubirea se face indiferent de persoana care este vinovată. În afară de despăgubirile apărute în urma unor pagube materiale din cauza accidentelor, asigurarea CASCO acoperă și o serie de riscuri suplimentare, cum ar fi actele de vandalism, furturile, căderea unor corpuri străine pe autovehicule sau chiar pierderea sau furtul cheii. Principalul dezavantaj al poliței facultative este prețul mai mare față de cel al poliței de tip RCA, calculul ei făcându-se în funcție de valoarea și vechimea autovehiculului asigurat.
Asigurarea RCA are ca avantaj prețul mai accesibil și posibilitatea ca orice autovehicul să fie acceptat. În schimb, despăgubirea este primită doar de șoferul nevinovat implicat în accident, cel vinovat rămânând să-și repare mașina prin forțe proprii. Un alt dezavantaj este faptul că parcurgerea drumurilor publice fără a avea o astfel de asigurare se pedepsește prin amenzi usturătoare și prin alte pedepse complementare.
În concluzie, încheierea unei asigurări de preluare a riscurilor auto, fie ea facultativă, fie obligatorie, reprezintă cea mai bună soluție pentru eliminarea unor situații nedorite, în care banii proprii sunt cheltuiți pentru repararea propriei mașini sau pentru despăgubirea daunelor unei terțe persoane implicate în accident.
Surse foto: shutterstock.com
Ce tip de automobile sunt acceptate pentru încheierea unei polițe de tip RCA?
Legea din România prevede ca asigurarea de tip RCA trebuie să fie încheiată pentru orice tip de autovehicul acceptat să circule pe drumurile publice.
Care este principala diferență între RCA și CASCO?
Principala diferență între cele două asigurări este că RCA-ul este obligatoriu, iar CASCO opțional.
Care dintre asigurările RCA și CASCO acoperă o gamă mai variată de riscuri?
Asigurarea de tip CASCO acoperă multiple riscuri în afara celor asigurate prin RCA, cum ar fi furtul sau vandalismul automobilelor.