Gestiunea unei flote auto în cadrul unei afaceri este adesea însoțită de multe provocări, dar atunci când este realizată cu succes, poate ajuta proprietarii și managerii să-și reducă costurile și să crească profitul. De asemenea, o administrare corectă va reduce timpul petrecut cu mașinile în service, dar și perioadele în care șoferii nu se pot folosi de ele. Firma înregistrează pierderi cu fiecare minut în care vehiculele nu funcționează, deși acestea presupun costuri și în acele momente. Dacă o mașină este neutilizabilă pentru câteva zile sau chiar săptămâni, fie din pricina unui accident, fie a unui management defectuos, impactul asupra bugetului companiei poate fi serios. Astfel, pentru a te asigura că flota de mașini nu produce costuri care nu sunt necesare și nici pierderi, este obligatoriu ca gestiunea parcului auto să fie eficientă și performantă.
Gestiunea unui parc auto sau managementul flotei înseamnă administrarea vehiculelor care se afla în proprietatea firmei.
Aceasta poate presupune mai multe tipuri de activități, precum finanțarea vehiculelor, întreținerea și reparațiile, revizii, verificarea și coordonarea șoferilor, consumul de combustibil, respectarea normelor de siguranță și sănătate, încheierea asigurărilor obligatorii, administrarea accidentelor. De asemenea, o gestiunea eficientă a flotei auto ajută firmele să diminueze riscurile asociate investiției în mijloace de transport, conformității cu legislația în domeniu, accidentelor în trafic, reducând, în același timp, impactul asupra mediului înconjurător.
Indiferent de cât de bine întreții un vehicul, performanța, eficiența și valoarea acestuia vor scădea în timp. Să știi când să înlocuiești mașinile cu unele noi este un aspect cheie al gestionării eficiente a flotei. În general, proprietarii au tendința să păstreze un vehicul pentru o perioadă cât mai lungă de timp, crezând că așa vor economisi bani. În realitate, s-ar putea ca întreținerea unei mașini vechi să fie mai puțin rentabilă decât schimbarea acesteia.
De asemenea, unii manageri de flotă nu urmăresc îndeaproape costurile - în special consumul de combustibil, întreținerea și reparațiile. Astfel, pot apărea cheltuieli suplimentare, care puteau fi evitate. Pentru o administrare de succes, trebuie sa fii întotdeauna la curent cu cerințele legislative, să identifici și să gestionezi riscurile. Este necesară și adoptarea de politici și proceduri interne solide pentru utilizarea vehiculelor. Astfel de aspecte pot fi cu ușurință trecute cu vederea dacă responsabilii cu flota nu sunt specializați în domeniu. Neinstruirea personalului și lipsa comunicării dintre angajați poate conduce, de asemenea, la decizii regretabile în viitor.
Deși unele companii își administrează singure parcul auto prin înființarea unui departament în acest sens, cele mai multe preferă să apeleze la furnizori de servicii specializați. Dacă alegi a doua variantă, acest lucru îți oferă nu numai o administrare ca la carte a vehiculelor, dar îți și permite să te concentrezi exclusiv pe business-ul tău și pe dezvoltarea acestuia.
În responsabilitatea ta va rămâne doar finanțarea vehiculelor, toate celelalte detalii vor fi în sarcina furnizorului de servicii de managementul flotei, acesta ocupându-se de tot ce înseamnă gestiunea parcului auto, și anume: achiziția și vânzarea mașinilor, asigurări, carburant, întreținere. De asemenea, poți beneficia de consultanță în domeniu, lucru care te va ajuta să-ți atingi obiectivele. Este important de reținut că mijloacele de transport vor fi înregistrate în contabilitatea ta.
1. Ce înseamnă gestiunea parcului auto?
Gestiunea parcului auto reprezintă un ansamblu de acțiuni folosite pentru a îmbunătăți și monitoriza starea autovehiculelor. Aici pot fi enumerate: reparațiile, reviziile, verificarea șoferilor, a consumului de combustibil, urmărirea respectării normelor în vigoare, dar și altele.
2. Cine are nevoie de gestiunea flotei auto?
Orice firmă cu un număr mai mare de vehicule are nevoie de servicii de gestiune a flotei de mașini. În ceea ce privește forma de organizare, aceasta nu este relevantă, beneficiarii unor astfel de servicii pot fi PFA, SRL, SA, întreprinderi individuale etc.
3. Când are nevoie o firmă de o gestiune a parcului auto?
Orice firmă care are 10 sau mai multe vehicule ar trebui să ia în considerarea contractarea de servicii de gestiune a flotei sau să numească un responsabil cu acest lucru. Este bine să se facă asta încă de la formarea flotei cu numărul minim de autovehicule.
În concluzie, dacă deții mai multe vehicule, dar până acum nu te-ai gândit cu atenție la gestionarea acestora și nici de acum încolo nu vrei să o faci, contractarea unor servicii specializate de management ar putea fi soluția cea mai potrivită pentru tine și afacerea ta.
Sursa foto: pexels.com