COMPUS DE
Monica Dona
3.8.2021
No items found.

Ce obligații are conducătorul unui autovehicul folosit în baza unui contract de leasing operațional

leasing operațional

Astăzi, mobilitatea este una dintre nevoile cele mai acute ale persoanelor care lucrează în diferite domenii, în special în zona de vânzări sau servicii, dar și în alte ramuri ale economiei. Fără vehicule care să asigure mișcarea rapidă a personalului către punctele de interes ale activității, economia ar fi mult mai greoaie și cifrele de afaceri ale companiilor ar crește cu rate mult mai mici.Automobilul este, cu siguranță, inovația secolului al XX-lea și, de la apariția producției de masă a acestui mijloc de locomoție autonom, nu au existat alte cuceriri importante care să-i amenințe poziția de lider al mobilității persoanelor. În ciuda complexității actuale a economiei și a sofisticării tehnologiei comunicațiilor, deplasarea fizică joacă un rol esențial în domeniul business-ului și, de aceea, deținerea unei unui autovehicul sau chiar a unei flote, în cazul afacerilor mari, teritoriale, este esențială.Însă, nu mereu există posibilitatea financiară de a achiziționa pe loc autovehicule în funcție de nevoile concrete ale afacerilor. Capitalul, în special în domeniul privat, este cheia dezvoltării, iar folosirea acestuia în mare parte pentru asigurarea mobilității nu este o direcție de acțiune recomandată. De aceea, există soluția leasing-ului ca modalitate de a beneficia de avantajele oferite de un bun, fără a indisponibiliza de la bun început sume mari de bani.Dar aceste contracte de leasing, în special în domeniul autovehiculelor, vin, pe lângă unele avantaje și servicii accesorii, cum ar fi managementul flotelor, și cu o serie de obligații suplimentare ale conducătorilor auto. Ele trebuie respectate întocmai, pentru buna desfășurarea a convenției între părți, obligații despre care vei afla câteva detalii în acest articol.

Noțiuni despre contractul de leasing operațional în cazul autovehiculelor

Leasing-ul a apărut tocmai pentru a acoperi nevoia existentă în cadrul activităților economice și a relațiilor de afaceri de a beneficia de folosința unor bunuri fără transmiterea efectivă a dreptului de proprietate asupra acestuia. Deci, și fără a plăti de la bun început prețul complet al obiectului, fie el utilaj sau autovehicul.Astfel, partea contractuală care are în proprietate autovehiculul transmite doar folosința acestuia către un utilizator, persoană juridică sau fizică, sub condiția plății regulate a unor sume de bani pe o anumită perioadă de timp. În lumina acestui mod de aplicare, leasing-ul poate fi lesne comparat cu un contract de închiriere și folosință a unui bun mobil.Contractele de leasing sunt guvernate legal de Ordonanța nr. 51/1997 privind operațiunile și societățile de leasing, cu modificările și completările ulterioare, care prevede două tipuri ale acestei operațiuni:

  • Leasing-ul financiar
  • Leasing-ul operațional

Diferența dintre cele două opțiuni constă în transmiterea sau nu a dreptului de proprietate la finalul perioadei de leasing, în cadrul celui financiar existând o astfel de opțiune dacă utilizatorul achită în întregime valoarea totală înscrisă în contract. În cazul leasing-ului operațional, autovehicului trebuie returnat societății proprietare la finalul perioadei convenției.

Ce obligații are un conducător auto al unui autovehicul folosit în leasing operațional

Leasing-ul operațional este o modalitate eficientă de dotare a firmelor cu flotele de vehicule necesare desfășurării activității. Cunoscut și drept ”contract de închiriere pe termen lung”, această modalitate de finanțare dă posibilitatea unei firme de a se folosi de autovehiculele aflate în proprietatea finanțatorului pe o perioadă de timp stipulată convențional contra unor sume de bani plătibile lunar.Însă, acest contract implică și unele obligații ce le ai în calitate de conducător auto al unui vehicul astfel folosit. Acestea, într-un mod non-exhaustiv, pot fi:

  • Conducătorul auto, ca reprezentant al firmei utilizatoare dintr-un contract de leasing operațional, are obligația să respecte întocmai toate prevederile impuse de finanțator, în ceea ce privește modul de folosire al vehiculului.
  • De asemenea, conducătorul auto trebuie să ceară permisiunea expresă a firmei proprietare atunci când vrea să facă modificări structurale ale vehiculului (de exemplu, modificarea caroseriei sau a unor elemente esențiale din ansamblul constructiv).
  • Conducătorul auto are obligația de a-și asuma, împreună cu firma angajatoare, în calitate de utilizatori ai vehiculului, toate riscurile ce pot apare în folosirea acestuia. De exemplu, pierderea, avarierea sau chiar dauna totală din cauze care îi sunt sau nu imputabile (accidente, cataclisme, etc.). Utilizatorul va fi ținut să plătească conform contractului toate ratele subsecvente chiar și în aceste situații, până la îndeplinirea integrală a obligațiilor asumate.

Așadar, deși este o posibilitate eficientă de asigurare a mobilității, leasing-ul operațional impune unele obligații suplimentare conducătorului autovehiculului, spre deosebire de liberatalea relativă pe care ar da-o deținerea mijlocului de transport în proprietate.Sursa foto: shutterstock.com

  1. Întrebări și răspunsuri despre obligațiile conducătorului unui autovehicul în leasing operațional
  2. Cum mă pot folosi de o mașină fără a fi obligat să dau prea mulți bani de la început?

Dacă nu vrei să plătești prea mult dintr-o dată și ai nevoie de folosirea unei mașini o anumită perioadă, leasing-ul operațional auto este soluția recomandată, deoarece nu vei avea de plată un avans, ci doar ratele lunare stabilite contractual.

  1. Am obligația de a plăti RCA pentru o mașină luată în leasing operațional?

Nu. Taxele și impozitele, dar și asigurările RCA sau CASCO, nu sunt în obligația conducătorului auto în cadrul contractului de leasing operațional. Acestea sunt achitate de firma de leasing în calitate de proprietar al vehiculului.

  1. Ce trebuie să fac dacă vreau să modific caroseria unei utilitare aflate în leasing operațional?

Modificările de natură structurală la vehiculele aflate în leasing operațional nu pot fi decise de conducătorul auto sau de firma utilizatoare. Orice intenții în acest sens trebuie aduse la cunoștința firmei finanțatoare, care este proprietarul mijloacelor de transport pe toata durata contractuală.

CONTACT

Lăsați-ne contactul dvs. și vă vom suna
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Mulțumim. Mesajul dvs. a fost recepționat.
Oops! Something went wrong while submitting the form.