Procesul de radiere a unui autoturism poate fi destul de complicat pentru șoferii care nu știu exact cum decurge acesta și, mai ales, ce documente trebuie să pregătească. Înțelegerea acestui proces este cu atât mai importantă cu cât, la un moment dat, orice șofer va fi nevoit să radieze un autoturism. Durata procesului de radiere poate fi influențată și de modul în care șoferul se pregătește înainte. Astfel, este important ca șoferii să știe care sunt acele acte necesare pentru radierea unui autoturism și cum poate deveni acest proces mai simplu și mai puțin costisitor, atât în ceea ce privește aspectul financiar, cât și timpul.Radierea unui autoturism este mai mult un proces birocratic, ceea ce înseamnă că există o serie de documente în baza cărora acest lucru se poate duce la bun sfârșit. De asemenea, documentele trebuie să fie valabile și trebuie să dovedească apartenența mașinii la un anumit proprietar, ca mașina să poată fi radiată.Pentru a face radierea unei mașini mult mai ușoară, șoferii trebuie să țină cont de câteva informații esențiale - ce acte sunt necesare pentru radierea unui autoturism, ce scop are acest proces și cum se desfășoară. Cuprins:
Cel mai important aspect la radierea unei mașini este prezentarea actelor corespunzătoare. Acest lucru poate face procesul unul scurt și simplu, evitând bătăi de cap și stres pentru șoferi.
Prin definiție, radierea unui autoturism reprezintă procesul prin care acesta este șters complet din registrele auto ale instituțiilor care țin evidența acestuia și, în anumite situații, și de pe piața auto. Practic, identitatea mașinii încetează să mai existe din diverse motive. Cel mai adesea, radierea se face datorită faptului că mașina fie nu mai poate funcționa, fie își schimbă proprietarul, ceea ce presupune o identitate nouă, care să dovedească apartenența la un nou proprietar. În cel din urmă caz, radierea este doar una fiscală.
Pentru a radia un autoturism, este nevoie de următoarele documente:- actul de identitate al solicitantului în copie și în original;- cartea de identitate a vehiculului în copie și în original;- cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală;- declarație pentru scoaterea din evidență a mașinii;- actul doveditor pentru înstrăinarea mașinii sau adeverința de la REMAT, dacă a fost scos din circulație;
Pe lângă documentele de bază obligatorii în orice fel de radiere, mai există și anumite documente aplicabile în situații specifice. Acestea sunt necesare dacă mașina a fost înregistrată pe persoană juridică, dacă mașina a fost furată sau urmează să fie dezmembrată.În cazul în care mașina a fost înregistrată pe persoană juridică, mai este necesar, pe lângă documentele principale, și certificatul de înregistrare emis de Registrul Comerțului, cel care arată dobândirea personalității juridice.Pentru un autovehicul furat, mai este nevoie și de un document oficial care dovedește furtul declarat, emis de către autorități.
Prin urmare, radierea unui autoturism este un proces nu foarte complicat, dar care presupune o atenție sporită și multe drumuri pentru a obține actele necesare. Dacă te regăsești în această situație, nu omite niciun pas și asigură-te că tot ce ține de tine este în regulă.
Nu, radierea trebuie făcută și în cazul unui furt sau al unei mașini care își schimbă proprietarul, în ultimul caz fiind suficientă doar radierea fiscală.
Există două tipuri de radiere și anume: radierea fiscală și radierea din circulație, fiind strâns legate între ele. Dacă toate actele mașinii sunt în regulă, procesul nu este deloc complicat.
Radierea unui autovehicul se va face la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), dar înainte de scoaterea din circulație a autovehiculului în cauză, va trebui să te ocupi și de radierea fiscală a acestuia.sursa foto: envato.com