Modificări legislative privind amenzile contravenționale

Data: 28.08.2018
Autor: Monica Dona

De vineri, 24 august 2018, au intrat în vigoare prevederile Legii 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, respectiv posibilitatea achitării de către contravenient în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ.

De la data intrării în vigoare a legii, contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.

Potrivit dispoziţiilor Legii 203/2018, începând din 24 august 2018, conducătorii de autovehicule sancţionaţi cu amendă au la dispoziţie un termen de cel mult 15 zile să achite amenda la jumătate din valoare ei, şi nu 48 de ore cum era prevăzut iniţial. De retinut este  faptul ca “Pentru procesele-verbale întocmite anterior intrării în vigoare a prezentei legi, aplicarea și executarea sancțiunii contravenționale se supun prevederilor legale în vigoare la momentul întocmirii actului de constatare.”

 Capitolele I – IV din lege se aplică, în sistem pilot, amenzilor contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule. Prevederile legii vor fi extinse  şi către alte categorii de amenzi contravenţionale, pe măsura dezvoltării sistemului informatic.

 

Puteti citi integral Legea 203/2018 aici

 

Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.