Avantajele leasingului operațional – Află care sunt acestea! Soluția potrivită pentru antreprenori

Data: 24.05.2020
Autor: Monica Dona

Solutia potrivita pentru antreprenori. Afla care sunt avantajele leasingului operational coverDacă ai sau vrei sa începi o afacere într-un domeniu care presupune utilizarea de autoturisme, probabil că ai evaluat soluțiile pe care le ai pentru a îndeplini această necesitate și te-ai lovit de următoarea întrebare: ce este mai rentabil – să iei în proprietate sau să închiriezi?

În general, soluția preferată de antreprenori este leasingul operațional, deoarece avantajele unui astfel de contract includ diminuarea atribuțiilor administrative în sarcina operatorului economic.

Astfel, pentru a te asigura că aceasta opțiune este cea potrivită pentru afacerea ta, citește în cele ce urmează avantajele leasingului operațional. 

Cuprins

1. Ce este leasingul operațional?

Leasingul operațional este contractul prin care o parte, denumită locator-finanțator se obligă să transmită celeilalte părți, denumită locatar-utilizator, dreptul de folosință asupra unui bun al cărui proprietar este sau nu, contra unei sume de bani, denumită rată de leasing sau chirie, fără ca locatarul-utilizator să aibă dreptul de a opta pentru cumpărarea bunului la sfârșitul perioadei contractuale.

1. Solutia potrivita pentru antreprenori. Afla care sunt avantajele leasingului operational

Mai exact, prin acest serviciu, o firmă îți pune la dispoziție, în vederea utilizării, o mașină sau mai multe, în schimbul unei rate fixe (de cele mai multe ori, lunare). Tu vei avea doar dreptul de a folosi respectivele autoturisme, dreptul de proprietate rămânând întotdeauna în patrimoniul companiei de leasing.

 

Important de știut este că, în cazul serviciilor de leasing operațional, la finalul contractului bunurile vor fi predate companiei care le deține, fără ca, în principiu, să ai opțiunea de a le cumpăra.

 2. În ce cazuri leasingul operațional aduce cele mai multe avantaje?

Operațiunile de acest tip aduc cele mai multe avantaje atunci când ne aflăm în cazul unei activități economice.

Astfel, deși la acest serviciu au acces și persoanele fizice, el este mult mai benefic pentru firme, indiferent de forma lor juridică – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, microîntreprinderi, societăți cu răspundere limitată sau pe acțiuni.

3. Care sunt avantajele leasingului operațional?

2. Solutia potrivita pentru antreprenori. Afla care sunt avantajele leasingului operationalLeasingul operațional este o soluție pentru externalizarea atribuțiilor privind flota de autoturisme, ce poate fi utilizată indiferent de mărimea sau vechimea afacerii tale. Operațiunea va aduce inevitabil reduceri ale bugetului pentru autovehicule, ceea ce înseamnă că sumele rămase pot fi investite pentru dezvoltarea activității.

3.1 Avantaje operaționale

Administrarea autoturismelor

Începând de la achiziție până la casare, compania de leasing se va ocupa de gestionarea mașinilor. Astfel, relația cu dealerii, înmatricularea, reviziile și reparațiile, asigurările, taxele de drum, toate vor fi în grija locatorului-finanțator, atenția ta putând fi îndreptată în totalitate spre activitatea de business.

Simplificarea activității de gestionare a flotei de mașini

Tot ce trebuie să faci este să plătești la timp ratele lunare și să anunți compania de leasing atunci când apare o problemă la una dintre mașini.

Riscul cu valoarea reziduală

Leasingul operațional este un avantaj pentru firme și pentru că acestea nu suportă riscul cu valoarea reziduală sau cu apariția unor noi modele mai performante. Acestea vor rămâne mereu asumate de proprietar.

3.2 Avantaje financiare și fiscale

Minim efort financiar

Nu e necesar să dispui de lichidități extraordinare pentru a dobândi vehiculele de care ai nevoie. Avansul este 0% și nici nu vei plăti taxe de înmatriculare, de mediu sau impozite, acestea fiind, de cele mai multe ori,  incluse în chiria lunară.

Planificarea costurilor

Leasingul operațional are ca avantaj și faptul că vei ști întotdeauna care sunt cheltuielile cu flota de autovehicule, ceea ce înseamnă că nu vor exista costuri neașteptate care să-ți strice bugetele și planificarea acestora.

Simplificare contabilă

Autoturismele vor fi înregistrate în contabilitatea companiei de leasing, care va fi și cea care se ocupă de amortizarea acestora. La tine în contabilitate vor fi reflectate doar cheltuielile cu rata lunară.

Deductibilitate

 Unul dintre avantajele leasingului auto pe firma este că, în cazul societăților plătitoare de impozit pe profit și/sau TVA, costurile cu rata vor fi considerate cheltuieli deductibile fie 100%, atunci când autoturismele sunt utilizate exclusiv în scopul business-ului, fie 50% atunci când sunt utilizate și în scop personal.

Prin urmare, acum că știi care sunt avantajele serviciilor de leasing operațional, nu trebuie decât să contactezi compania care se ocupă de asta și să te bucuri de beneficiile unei flote de mașini administrate în mod profesionist pentru firma ta.

4. Întrebări și răspunsuri frecvente cu privire la leasingul operațional și avantajele acestuia

Care sunt cele mai importante avantaje și dezavantaje ale leasingului operațional?

Avantajul cel mai important este suma minimă de care trebuie să dispui pentru a beneficia de un autoturism performant, dar și faptul că gestionarea acestuia va fi oferită de compania de leasing, ceea ce înseamnă că nu va fi o bătaie de cap pentru tine. Un principal dezavantaj este că vei avea doar dreptul de folosință, nu și de proprietate asupra mașinii.

Se oferă o mașină de schimb atunci când cea luată în leasing se află la reparat?

În funcție de clauzele contractuale, este posibil să poți primi o mașină la schimb.

În sarcina cui sunt costurile cu reparațiile?

În general, aceste costuri vor fi suportate de compania de leasing, care le va recupera de la utilizator. Totuși, în funcție de clauzele contractuale, mecanismul poate fi diferit.

Sursa foto: storyblocks.com

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.