Proiectul „Oxigen” a fost aprobat de Primăria Municipiului București. Acesta va aduce schimbări majore și interdicții pentru mașinile poluante în viitorul apropiat

Data: 25.10.2019
Autor: Monica Dona

Proiectul Oxygen a fost aprobat joi, 24 octombrie, de consilierii municipali.

Acesta va interzice mașinile vechi și poluante de pe străzile capitalei și introduce o nouă vinietă care ia în considerare normele de poluare.

Începând cu 1 ianuarie 2022, accesul autovehiculelor cu normele de poluare non-euro, Euro 1 și Euro 2 va fi interzis în municipiul București. În ce-a de-a doua etapă, de la 1 ianuarie 2024, va fi, de asemenea, interzis accesul vehiculelor cu norma de poluare Euro 3.

Totodată, din 2021 va fi aplicată o nouă taxă (vinietă) pentru vehiculele cu normă de poluare Euro 4.

Scuterele și motocicletele, precum și mașinile care circulă cu GNL (gaz natural lichid), CNG (gaz natural combinat) și GPL (doar Euro 3) sunt scutite de prevederile vinetei.

Din 1 ianuarie 2020, accesul vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe drumurile municipiului București este restricționat zilnic, de luni până vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul orar 7 – 22  , după cum urmează:

a) pentru vehicule electrice, hibride sau autovehicule cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul este permis fără restricții pe toate drumurile;

b) pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate drumurile din București numai după achiziționarea unei viniete electronice Oxigen;

c) pentru autovehiculele cu norma de poluare Non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen

* Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) se referă la: Piata Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Stefan cel Mare – Str. Polona – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Sincai – Str. Lanariei – Calea Șerban Vodă – Bd. Marasesti – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – Sos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Spl. Independentei – Str. Stirbei Vodă – Str. Berzei – Piata Victoriei.

Tarife viniete

Circulaţia maşinilor fără vinietă corespunzătoare se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de lei. Mașinile instituțiilor publice sunt scutite de la plata vinietei.

tarife vinieta

Norma Euro

Standardele europene de emisii (EURO) definesc limitele acceptabile pentru emisiile vehiculelor noi comercializate în SUA,  Uniunea Europeana  și state membre SEE .

Pentru a verifica dacă mașina dvs. face obiectul proiectului de mai sus, verificați prima dată de înmatriculare a vehiculului dvs. și comparați-o cu tabelul de mai jos.   

Un contract de leasing operațional are o durată maximă de contract de 57 de luni, ceea ce înseamnă că toate mașinile aflate în prezent în leasing operațional activ prin intermediul Business Lease sunt de cel puțin Euro 5b sau Euro 6 și, prin urmare, sunt conforme cu modificările proiectului Oxygen, fără costuri suplimentare.

Nivelul Data (prima înregistrare)
Euro 1 Octombrie 1994
Euro 2 Octombrie 1997
Euro 3 Ianuarie 2001
Euro 4 Ianuarie 2006
Euro 5a Ianuarie 2011
Euro 5b Ianuarie 2013
Euro 6b Septembrie 2015
Euro 6c Septembrie 2018
Euro 6d-Temp Septembrie 2019
Euro 6d Ianuarie 2021

Photo Credit Designed by Asierromero / Freepik

 

 

 

 

 

Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.