Mașină nouă sau second hand – Varianta potrivită pentru persoanele cu buget limitat

Date: 06.03.2021
Author: Monica Dona

Mașină nouă sau second hand - Varianta potrivită pentru persoanele care au buget limitat-minMașinile sunt obiecte de preț, dorite de mai toată lumea pentru că oferă o mobilitate sporită, dar și un statut social aparte. Ofertele pentru doritori sunt extrem de numeroase, pentru toate buzunarele și gusturile. Acest lucru face ca alegerea să fie complicată, mai ales dacă se ezită între a cumpăra o mașină nouă și una second hand. Pentru persoanele înstărite, prima variantă este aproape întotdeauna cea corectă, dar pentru acei oameni care dispun de o sumă limitată, răspunsul poate fi unul nuanțat.

În articolul de mai jos vei descoperi care sunt criteriile de care trebuie să ții seama în alegerea ta și de ce ar fi bine să alegi o mașină second hand dacă ai buget limitat.

Cuprins:

1. Criterii de alegere între o mașină nouă sau una second-hand

Ca să faci alegerea potrivită, trebuie să se țină cont de câteva criterii importante, care ar face ca banii cheltuiți să fie folosiți corect:

 • Bugetul aflat la dispoziția cumpărătorului este esențial. Bineînțeles că o mașină nouă are avantaje numeroase față de cea second hand, dar, din păcate, nu toată lumea are suficiente resurse financiare pentru a avea un astfel de automobil. Totuși, ar fi bine de știut faptul că o mașină nouă își pierde rapid din valoare, aproximativ cu 20% în primul an și cu 50% după 5 ani de folosire;

 

 • În cazul în care conducătorul auto este începător, opțiunea SH ar putea fi cea corectă. Un astfel de autoturism este potrivit pentru șoferii care nu știu foarte bine cum să conducă și să întrețină o mașină nouă. În cazul producerii unor pagube, destul de frecvente la amatori, pierderile și reparațiile vor fi mai mici decât în cazul unui automobil nou;
 • Designul mașinilor se schimbă destul de mult în timp. Unii nu preferă deloc modelele moderne, apreciindu-le mai ales pe cele vechi, cu un aer clasic sau chiar retro. Acest trend atât de puternic în vestul Europei începe să fie preluat de tot mai mulți români, aceștia fiind acum tot mai interesați de autoturismele la mâna a doua.

masina sh-min

2. Avantajele achiziției unei mașini second-hand față de una nouă

Motivele alegerii unui autoturism de acest tip sunt numeroase, dovadă fiind procentul însemnat de mașini SH vândute în România în fiecare an. Dacă bugetul este unul limitat, alegerea este cu atât mai corectă, deoarece pe piața mașinilor noi sunt foarte puține modele cu prețuri accesibile.

Dintre avantajele unei astfel de opțiuni se remarcă următoarele:

 • O mașină la mâna a doua este mult mai ieftină decât varianta nouă, ceea ce face posibilă achiziționarea unui model de lux, pe care nu și l-ar permite cumpărătorul în mod normal. Astfel de vehicule care noi costau zeci de mii de euro pot fi cumpărate și de către oameni obișnuiți, chiar dacă au un număr mai mare de kilometri rulați;
 • Uzura mașinilor SH nu mai este o problemă așa de mare cum era în trecut. Calitatea excepțională face ca, în timp, autoturismul să păstreze caracteristicile tehnice apropiate de cele inițiale. Unul cu 100.000 de Km la bord poate arăta ca nou și să funcționeze la fel;
 • Achiziționarea unui automobil la mâna a doua nu înseamnă lipsa unor avantaje, cum ar fi garanția, numărul mic de proprietari sau siguranța numărului de kilometri parcurși. Există numeroase firme specializate, care oferă automobile aproape noi, deținute în leasing de o singură persoană ce a renunțat la ele din diferite motive, dar nu pentru că aveau defecte ascunse;
 • O mașină SH va putea face inspecții tehnice periodice și reparații la service-ul ales de proprietar și nu în reprezentanță, unde, de multe ori, prețurile sunt nejustificat de mari;
 • Persoanele îndrăgostite de un anumit model, care are câțiva ani de la apariție și pe care nu îl mai găsesc nou în oferta producătorului, își pot împlini dorințele prin achiziționarea unuia la mâna a doua. Pentru mulți oameni, un anumit model de mașină face parte din stilul adoptat, la care nu vor să renunțe sub nicio formă.

masini performante sh-minÎn concluzie, chiar dacă o mașină nouă poate părea, la prima vedere, alegerea ideală pentru oricine, vehiculele second-hand au anumite avantaje care le transformă în opțiunea ideală, mai ales pentru persoanele tinere, cu un buget limitat, dar care doresc să conducă autoturisme performante.

Surse foto: Shutterstock.com; Pinterest.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre mașinile second-hand

 1. Care este valoarea kilometrajului pe care o mașină second-hand nu trebuie să o depășească?

În general, o mașină parcurge anual între 20-30 de mii de kilometri, dacă este folosită în mod uzual. Dacă autoturismul este dus la revizii regulate și este menținut într-o stare bună, uzura pieselor ar trebui să apară după 150-200 de mii de kilometri rulați. Nu este recomandată cumpărarea unei mașini care depășește această valoare.

2. Este în regulă să cumperi o mașină veche cu puțini kilometri rulați?

În mod normal, da. Un kilometraj scăzut este unul dintre factorii după care trebuie să te uiți când achiziționezi o mașină. Un autoturism cu o vechime de 10 ani, dar cu 16 mii de kilometri rulați este o alegere excelentă.

3. Ce vechime ar trebui să aibă o mașină second-hand bună?

În general, o mașină nouă își pierde mult din valoarea inițială după primii 2-3 ani de folosire. De aceea, atunci când vrei să cumperi o mașină second-hand, este recomandat să cauți una cu cel puțin 3 ani vechime.

Alte articole pe aceeasi tema
Contact us

 • Name
 • E-mail
 • Your message
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.