TCO – Ce este și cum poate să ajute aplicarea acestui concept afacerii

Data: 01.08.2020
Autor: Monica Dona

Automobilele reprezintă active extrem de importante pentru orice afacere. Multe dintre business-uri se bazează pe folosirea autovehiculelor și investesc sume de bani pentru procurarea și întreținerea lor. Cheltuielile ar trebui, însă, să fie cât mai reduse și, de aceea, specialiștii în domeniul economic au introdus conceptul de TCO (Total Cost of Ownership) sau Costul Total de Proprietate. TCO poate fi văzut ca o rată lunară completă, plătită pentru un automobil, rată care cuprinde toate cheltuielile, nu doar pe cele pentru achiziția acestuia.

În articolul de mai jos vei afla ce înseamnă TCO, care este legătura dintre leasingul operațional și reducerea TCO, dar și câteva răspunsuri la întrebări diferite, pe care ți le pui în legătură cu acest concept.

Cuprins:

1. Ce înseamnă TCO

TCO reprezintă suma de bani pe care proprietarul unei afaceri trebuie să o plătească lunar pentru autovehiculele folosite. La banii necesari pentru achiziționarea acestora se adaugă costurile de întreținere, plata combustibilului, a salariului șoferului și altele.

tco-minO analiză a TCO-ului poate să dea rezultate surprinzătoare, ce pot fi folosite pentru a micșora cheltuielile în această privință. De exemplu, prețul carburantului reprezintă în jur de 20% din TCO, o sumă mare de bani putând fi economisită dacă se face o reducere în această privință. De asemenea, anvelopelele, reparațiile și întreținerea pot reprezenta aproximativ 10% din valoarea totală a ratei lunare, așa că și în această privință pot fi făcute multe economii.

Printre elementele care contribuie la valoarea TCO se mai numără asigurările, taxele și impozitele plătite către stat, dar mai ales deprecierea valorii automobilului în timp, fiind știut că un astfel de echipament își pierde aproape jumătate din valoare după primul an de folosire, în cazul unei persoane juridice. Concluzia care se trage este că TCO e mai importantă decât prețul de achiziție al mașinii. Achiziția trebuie făcută nu în funcție de prețul automobilului, ci de costul total al proprietății. De exemplu, o mașină care funcționează pe curent electric costă mai mult, dar va cheltui în timp mai puțin datorită combustibilului mai ieftin, taxelor și asigurărilor mai mici și întreținerii mai ușoare.

2. Legătura dintre leasingul operațional și reducerea TCO

O soluție la îndemâna oricui pentru punerea acestui concept în practica este contractarea serviciilor de leasing operațional. Acest procedeu este oferit de firme specializate, care cunosc cu exactitate ce înseamnă TCO și cum poate fi acesta optimizat cât mai bine. Un businessman adevărat trebuie să știe doar că, în momentul în care apelează la o mașină obținută prin leasing operațional, plătește doar un cost de utilizare pe o perioadă de timp stabilită dinainte și nu trebuie să-și mai bată capul cu anumite costuri care pot apărea prin surprindere, în cazul unor defecțiuni, creșteri de taxe și impozite etc.

Pe piața din România, leasingul operațional a pătruns timid doar în ultimii ani, dar valoarea acestui concept este dovedită de faptul că marile companii internaționale, care activează în țară, apelează aproape întotdeauna la această soluție modernă de economisire și de reducere a costurilor. Apelarea la o societate specializată în leasingul operațional va duce, cu siguranță, la o reducere a costurilor, pentru că specialiștii cunosc ce cost total presupune fiecare autovehicul și care sunt metodele de a reduce TCO.

 

În concluzie, în condițiile în care aproape toate firmele mari dețin o flotă de autovehicule sau au nevoie de acestea pot apela cu încredere la această soluție modernă, economică, foarte folosită în vestul Europei, anume leasingul operațional. În acest fel cheltuielile se vor reduce în timp, chiar dacă la început va fi necesară o investiție pentru punerea în practică a conceptului.

Surse foto:

shutterstock.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre TCO

Ce este TCO?

TCO este un cost care cuprinde toate cheltuielile ce rezulta din folosirea unei mașini în cadrul unei afaceri.

Cum poate fi scăzut TCO?

O soluție la îndemână este apelarea la leasingul operațional pentru constituirea unei flote de autovehicule.

Ce costuri sunt incluse în TCO?

În TCO, alături de costurile de achiziție, apar cheltuielile legate de combustibil, reparații, taxe și asigurări, precum și deprecierea în timp a valorii autovehiculului.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.