Revizia auto – care sunt diferențele față de ITP și când trebuie făcută

Data: 01.03.2023
Autor: Monica Dona

Revizia auto Există cazuri în care șoferii, mai ales cei începători, fac mici confuzii atunci când vine vorba despre revizia auto și inspecția tehnică periodică a mașinii. Cu toate acestea, diferențele dintre o revizie auto și o inspecție tehnică periodică sunt destul de clare.

Spre exemplu, inspecția tehnica periodică (cunoscută și sub denumirea de ITP) este impusă de lege și este obligatorie pentru a fi sigur că mașina pe care o conduci nu reprezintă un pericol pe drumurile publice atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, iar nerespectarea acesteia te poate supune sancțiunilor prevăzute de lege. În schimb, revizia auto este impusă de producătorul mașinii pe care o conduci și are ca scop validarea garanției și asigurarea că autovehiculul funcționează în parametri optimi. De asemenea, să faci revizia mașinii ține foarte mult de prevenție pentru că, în acest fel, poți afla din timp despre eventualele defecțiuni care au apărut, astfel încât să le poți rezolva din faza incipientă. În continuarea acestui articol îți vom explica în detaliu care sunt toate diferențele dintre o revizie la mașină și o inspecție tehnică periodică.

CUPRINS

1. Revizia auto vs. inspecția tehnică periodică (ITP)

În cazul în care te întrebi la cât timp se face revizia auto, răspunsul se afla, de regulă, în cartea mașinii. În cazul mașinilor mai noi informațiile cu privire la periodicitatea reviziilor sunt disponibile în computerul de bord. Acest lucru este stabilit de producătorul mașinii pe care o conduci, însă majoritatea vor impune o revizie o dată pe an sau în momentul în care ai parcurs deja un număr prestabilit de km(10.000 km / 15.000 km / 20.000 km etc., care poate fi și mai devreme de un an, în funcție de cât de mult conduci). Ce înseamnă revizie auto? Ca regula general valabilă, în cadrul reviziei se verifică starea generală de funcționare a autovehiculului, consumabilele și toate aspectele care pot influența funcționarea acestuia în parametri. În cadrul reviziei sunt înlocuite filtrele şi uleiul, acestea fiind componente esențiale pentru buna funcționare a autovehiculului. Producătorii impun această verificare în sens preventiv, așa că este recomandat să o respecți și să mergi la timp. Gândește-te că pot apărea defecțiuni pe care nu le poți sesiza altfel decât printr-o revizie. Este important să repari din timp pentru a scăpa de eventualele costuri foarte mari în cazul în care defecțiunile se agravează.

1. Revizia auto vs. inspecția generală (ITP)Pe de altă parte, inspecția tehnică periodică este obligatoriu să se facă după doi sau trei ani de la achiziționarea mașinii (valabil pentru mașinile noi), dar poți verifica acest aspect în certificat. Pentru mașinile mai vechi, această inspecție generală este impusă o dată pe an având în vedere faptul că sunt mai predispuse defecțiunilor sau pentru că pot ajunge să polueze mai mult decât este limita legală acceptată. La ITP (obligatoriu prin lege) se verifică transmisia, sistemul de frânare, emisiile (pentru a se stabili cât anume poluează), dar și toate celelalte componente critice care au legătură cu stabilitatea și siguranța mașinii pe drumurile publice.

Dacă ți-ai achiziționat o mașină nouă, îți recomandăm să nu neglijezi reviziile pentru a te asigura că funcționează așa cum trebuie. Iar dacă deții un auto mai vechi, cumpărat second hand, reviziile te ajută să afli din timp dacă a apărut o problemă. În cazul în care le ignori, reparațiile finale s-ar putea să te coste mai mult decât te aștepți. Așadar, putem spune în acest caz că prevenția trece primejdia rea.

2. Revizie auto – ce se întâmplă dacă nu o efectuezi?

Acum că am explicat ce înseamnă revizia auto, a venit momentul să vorbim despre ce s-ar putea întâmpla în cazul în care nu le efectuezi așa cum a recomandat producătorul. Pentru început, îți vom spune că nu există nicio amendă pentru neefectuarea reviziilor, însă ți se pot întâmpla alte lucruri neplăcute.

Spre exemplu, în cazul în care apar unele defecțiuni și tu nu ai mers la nicio revizie, așa cum au fost prevăzute în cartea mașinii ori în manualul de întreținere și utilizare a mașinii, producătorul îți poate retrage garanția, iar tu vei fi nevoit să suporți din propriul tău buget toate reparațiile. Prin garanția care ți se oferă în momentul în care achiziționezi mașina ți se oferă, practic, șansa de a repara posibilele daune sau defecțiuni fără să plătești nimic. De asemenea, tot la revizie intră și schimbarea consumabilelor (filtru de aer, de combustibil etc.). Prin garanție, producătorul te asigură de faptul că mașina va funcționa in continuare în parametri (datorită reviziilor periodice și a prevenirii defecțiunilor), dar și de faptul că tot el va acoperi toate intervențiile acoperite conform programului propriu de garanție. Din acest motiv, îți recomandăm să respecți aceste indicații și să nu invalidezi garanția care îți este oferită.

2. Revizie auto – ce se întâmplă dacă nu o efectueziSperăm că acest articol ți-a răspuns la toate întrebările, cum ar fi când se face revizia auto, ce este revizia mașinii, cu ce se deosebește revizia la mașină de inspecția tehnică periodică (ITP) și care sunt consecințele în cazul în care nu respecți termenele de efectuare ale acestora, stabilite ori de producător, ori prin lege. Chiar dacă există șoferi care încă nu sunt siguri de ce este revizia auto, cu siguranță acest articol a deslușit toate misterele. Aceste confuzii pot apărea și din cauză că pe certificat este trecută data la care ar trebui făcută inspecția tehnică periodică, iar datele despre revizie le găsești în actele mașinii ori în manualul de utilizare și întreținere. Încă un lucru pe care ar trebui să îl reții: fie că ai achiziționat mașina cash, fie prin leasing operațional, leasing sau credit auto, data când se face revizia sau condițiile rămân aceleași.

Sursă foto: freepik.com

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.