Preluare leasing – Ce trebuie să știi înainte de a cesiona contractul?

Data: 24.11.2020
Autor: Monica Dona

Preluare leasing - Ce trebuie să știi înainte de a cesiona contractulContractul de leasing este una dintre modalitățile des folosite de către persoanele juridice pentru a dispune de mașini noi și fiabile pentru activitatea lor. Însă, există momente în care, înainte de terminarea contractului, autoturismele trebuie schimbate, pentru că nu mai pot fi folosite pentru scopul inițial și nu pot fi realocate în cadrul companiei.

În astfel de circumstanțe, transferul leasingului și preluarea acestuia de către un alt utilizator este una dintre opțiunile pe care le ai pentru a renunța la contractul vechi. De asemenea, poți apela la aceasta metodă și atunci când te confrunți cu probleme financiare și nu mai poți plăti ratele aferente.

Înainte de a transfera contractul, trebuie să știi ce presupune preluarea leasingului de către alt utilizator și care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de acțiuni.

Cuprins

1. Ce înseamnă preluarea de leasing?

 În primul rând, leasingul auto este operațiunea prin care o parte – denumită finanțator (firma de leasing) – îi transmite celeilalte – denumită utilizator – dreptul de folosință a unui autoturism, contra unei plăți periodice (rată de leasing). În funcție de tipul de leasing, financiar sau leasing operațional, la finalul contractului, utilizatorul poate deveni proprietarul de drept al mașinii sau nu.

Utilizatorul care dorește ca obligațiile sale să înceteze înainte de termen, va apela la un transfer de leasing, care, în fond, înseamnă că un alt utilizator va prelua drepturile și obligațiile sale din contractul cu finanțatorul.

Ca regulă generală, cedarea și preluarea unui leasing se face prin intermediul unei novații (act juridic civil în baza căruia o creanță/obligație veche se stinge și în locul ei apare alta). Contractul este unul tripartit, încheiat între societatea de leasing, utilizatorul inițial (cedentul) și utilizatorul care preia leasingul (cesionarul).

2. Care sunt condițiile pentru preluarea leasingului de către o altă persoană?
2. Care sunt condițiile pentru preluarea leasingului de către o altă persoană

Dacă ești utilizator și dorești să cesionezi leasingul auto, în primul rând, trebuie să găsești o persoană care își dorește să-l preia. Aceasta poate fi una fizică sau juridică.

O atenție sporită trebuie acordată condițiilor impuse de aceasta pentru utilizator, în sensul că noul utilizator va trebui să le îndeplinească pentru a fi acceptat de către finanțator. De asemenea, cesionarul va fi evaluat și din punct de vedere al solvabilității, o evaluare fiind efectuată pentru ca societatea de leasing să aibă certitudinea că acesta va putea plăti ratele.

În ceea ce privește recuperarea ratelor deja plătite, este bine de știut că acestea nu vor fi recuperate, dar te poți gândi la ele ca la prețul utilizării mașinii. În schimb, o sumă ar putea fi obținută în funcție de prețul novației, care poate fi negociat cu cesionarul. Acesta ar trebui să fie unul echitabil, luând în considerare uzura mașinii, perioada de leasing rămasă și nivelul pieței. În caz contrar, interesul pentru preluare ar putea dispărea.

Dacă finanțatorul este de acord cu cesionarul, se semnează novația, moment în care drepturile și obligațiile leasingului auto trec la noul utilizator, iar cele ale cedentului se consideră stinse.

Din perspectiva celui care preia contractul, sunt câteva aspecte pe care trebuie să le îndeplinească, și anume:

  • să înțeleagă clauzele contractului de leasing;
  • să verifice dacă perioada de garanție este mai scurtă decât cea de leasing;
  • să facă o inspecție mecanică și estetică a mașinii;
  • să înțeleagă costurile pe care le implică leasingul.

Pe lângă aceste condiții, pot exista și unele suplimentare impuse de societatea de leasing.

3. Avantajele și dezavantajele preluării de leasing

 Ca orice operațiune, cedarea și preluarea unui leasing are avantaje și dezavantaje, atât pentru cedent, cât și pentru cesionar. Așadar:

 Pentru cedent:

  • avantaje – i se sting obligațiile din contractul de leasing, nu mai plătește ratele și asigurările obligatorii și poate obține creditare pentru o mașină nouă;
  • dezavantaje – pot exista situații în care, conform condițiilor impuse de finanțator, va fi nevoit să garanteze pentru cesionar.

Pentru cesionar:

  • avantaje – poate beneficia de o varietate de mașini fiabile, relativ noi (cu o vechime de 2-3 ani), la prețuri mai mici, iar perioada de leasing va fi mai scurtă decât în cazul unui contract încheiat direct cu finanțatorul;
  • dezavantaje – indiferent că este vorba despre autoturisme sau despre autoutilitare, toate sunt rulate, deci pot exista probleme în ceea ce privește starea tehnică a mașinii, numărul de kilometri sau aspectul.

În concluzie, deși cedarea și preluarea unui contract de leasing necesită atenție și răbdare, această operațiune poate fi soluția pentru problema ta.

Sursa foto: shutterstock.com

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre preluarea de leasing

Care sunt motivele pentru care utilizatorii cedează leasingul?
Cele mai comune motive pentru care utilizatorul cedează leasingul sunt fie pentru că acesta nu mai poate plăti ratele, fie pentru că autoturismele nu mai corespund nevoilor lui.

De ce ar prelua cineva un leasing?
Preluarea leasingului are multe avantaje, cel mai mare fiind accesul la o varietate mare de mașini relativ noi, la prețuri avantajoase.

La ce ar trebui să fie atent cel care preia leasingul?
Persoana care preia leasingul trebuie să fie atentă la starea tehnică a mașinii, motiv pentru care este recomandată efectuarea unei inspecții mecanice. Mai mult, există societăți de leasing care oferă acest tip de serviciu.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.