Plata amenzilor de circulație – Lucruri pe care TREBUIE să le știe un șofer la ananghie

Data: 13.01.2021
Autor: Monica Dona

Plata amenzilor de circulație - Lucruri pe care TREBUIE să le știe un șofer la ananghie-minPrimirea unei amenzi de circulație reprezintă un eveniment nedorit, dar aproape toți șoferii din România se lovesc la un moment dat de astfel de probleme. Din această cauză, este vital ca orice persoană care conduce un autoturism să cunoască cele mai noi precizări legale cu privire la amenzile rutiere, să știe când să le plătească pentru a obține reducerea la jumătate și unde poate să achite sumele datorate.

În articolul de mai jos vei descoperi anumite informații esențiale cu privire la precizările legale, locul unde poți plăti amenzile primite, dar și răspunsurile la câteva întrebări frecvente despre acest subiect.

Cuprins:

  1. Precizări legale cu privire la plata amenzilor de circulație
  2. Unde pot fi plătite amenzile rutiere
  3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre plata amenzilor de circulație

1. Precizări legale cu privire la plata amenzilor de circulație

Precizările legale cu privire la plata amenzilor de circulație s-au modificat destul de mult în ultimii ani și, din acest motiv, este bine ca fiecare șofer să se pună la punct cu legislația în domeniu.

Exemple în acest sens sunt interzicerea plății amenzii direct către agentul de poliție constatator, acest lucru putând fi considerat o încercare de mituire, și prelungirea duratei în care se poate plăti doar jumătate din cuantumul amenzii, de la 48 de ore, cum era până în 2020, la 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator, așa cum prevede noua lege.

O altă precizare importantă este că neplata amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege poate duce la executarea silită din partea instituțiilor statului.

amenzi de circulatie-min

2. Unde pot fi plătite amenzile rutiere

Legea rutieră precizează, de asemenea, unde pot fi plătite amenzile și în cât timp se poate face acest lucru. Dacă în trecut plata era destul de dificil de realizat și era consumatoare de timp prin statul la cozile imense de la trezoreria statului, în prezent există multiple posibilități prin care cei care trebuie să plătească amenda pot să o facă fără efort.

Există trei modalități distincte de plată ale amenzilor de circulație:

  • Plata cash a sumelor de bani se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau la Direcțiile de taxe și impozite locale;
  • Tot cu banii cash se poate face plata la ghișeele Poștei Române de pe tot teritoriul țării;
  • Plata se poate face și în mediul online, prin intermediul platformei ghiseul.ro, administrată de statul român, sau prin intermediul aplicațiilor bancare tot mai diverse. Accesul pe platforma aceasta este facil, fiind necesară crearea unui cont prin folosirea informațiilor de pe cartea de identitate și prin introducerea unui card bancar valid, emis de o bancă din România.

plata amenzi-minCei care aleg să plătească online sau cash trebuie să știe că o pot face în două conturi unice, indiferent de locul în care a fost luată amenda. Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul de plată al amenzilor de circulație este 50.09.01, iar pentru cele cu domiciliul în străinătate, contul unic este 50.09.02.

Pentru firmele care au o flotă însemnată de vehicule și care vor să ușureze plata amenzilor primite, o idee bună este achiziționarea unor servicii de management al flotei din partea unor firme specializate.

Indiferent de modul de plată ales, este necesară păstrarea chitanței, în așa fel încât dacă vor apărea diverse neînțelegeri, ele să poată fi rezolvate cât mai rapid. Dacă va fi solicitată, atunci poate fi trimisă foarte simplu, prin e-mail sau prin scrisoare, direct la Poliție.

În concluzie, cunoașterea prevederilor legale cu privire la modalitatea de plată a amenzilor rutiere primite este esențială pentru orice șofer pentru evitarea producerii unor neplăceri costisitoare și consumatoare de timp.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre plata amenzilor de circulație

În cât timp se plătește amenda de circulație?

Legea prevede un termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator, în care amenda poate fi plătită la 50% din cuantumul ei.

Cine plătește amenda în cazul în care flota de mașini a unei firme este sub managementul unei companii specializate?

Dacă un șofer care conduce o mașină de firmă luată în leasing operațional primește o amendă, achitarea acesteia cade în sarcina respectivului conducător auto.

Unde se plătesc amenzile de circulație?

Amenzile pot fi plătite fizic la orice sucursală a Poștei Române sau a Trezoriei Statului, precum și la Direcția de Taxe și Impozite Locale din localitatea de domiciliu a contravenientului. De asemenea, pot fi plătite și în mediul online, pe site-ul ghiseul.ro.

Alte articole pe aceeasi tema
Contacteaza-ne

  • Name
  • E-mail
  • Your message
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.